Mój ogródek - pierwsze kroki....
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogródek - pierwsze kroki....
Znaczy ja miałam jedną w pełnym słońcu, dawała radę ale widać było że czasem jej coś nie pasowało. Generalnie żurawki, z tego co mi wiadomo powinny mieć raczej 'cieniowanie' jakieś na te najgorsze godziny południowe.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Sloneczko22
- 100p
- Od: 22 sie 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm:) To może poczekam, jak jej będzie bardzo źle to przesadzę. Zobaczę w weekend jak wytrzyma ten upalny tydzień.
- Sloneczko22
- 100p
Dzisiaj była króciutko na działce. Żurawka nawet dobrze sobie radzi w nowym miejscu. Funki też się chyba spodobało:)

Zbliżenie czosnku:)

To moja rabatka z liliowcami i tawułką:) Coś kiepsko rosną chyba:

Taką jukę dostałam od sąsiadki:) Ciekawe czy uda jej się zakwitnąć:)

Portulatka:

Pierwszy w tym roku kwiatuszek pięciornika:)

Czy to są canny? I czy zakwitną jeszcze w tym roku. Chyba za późno je wsadziłam do ziemi:(

Pozdrawiam i dziękuje za odwiedzanie mojego ogródka:)

Zbliżenie czosnku:)

To moja rabatka z liliowcami i tawułką:) Coś kiepsko rosną chyba:

Taką jukę dostałam od sąsiadki:) Ciekawe czy uda jej się zakwitnąć:)

Portulatka:

Pierwszy w tym roku kwiatuszek pięciornika:)

Czy to są canny? I czy zakwitną jeszcze w tym roku. Chyba za późno je wsadziłam do ziemi:(

Pozdrawiam i dziękuje za odwiedzanie mojego ogródka:)
- patkaza
..i jaka decyzja? słońce czy cień? moje stoją dumnie choć maleńkie
i ja mam pięciornikowego jedynaczka
-fajnie no nie?
i ja mam pięciornikowego jedynaczka

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Słoneczko, żurawkę o bordowych liściach przesadziłabym raczej do półciecia lub posadź coś co w największe upały będzie na nią dawawało cień. Moje żurawki o kolorowych liściach w zeszłym roku zostały poparzone przez słońce. Teraz są nieco zacieniowane berberysem i świetnie się mają. Natomiast mam także takie zwykłe żurawki o zielonych listkach wypuszczajace długie kwiatostany kwitnące na różowo. Z nimi nie ma żadnych problemów i rosną w pełnym słońcu.
Yuca chyba jeszcze w tym roku nie zakwitnie, ale niewykluczone , że już w przyszłym. Jest dość młoda. Te , które będa kwitły maja już widoczne kwiatostany (przynajmniej u mnie). Hosty też lubią raczej zacienione miejsca
Yuca chyba jeszcze w tym roku nie zakwitnie, ale niewykluczone , że już w przyszłym. Jest dość młoda. Te , które będa kwitły maja już widoczne kwiatostany (przynajmniej u mnie). Hosty też lubią raczej zacienione miejsca

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Sloneczko22
- 100p
Hmm obok żurawki rośnie floks. Albo po prostu ją przesadzę w inne miejsce:) Czyli te z zielonymi listkami są mniej wymagające. Moi rodzice też je mają to muszę im podkraść
A funkia jest w półcieniu także powinna mieć dobrze, jak na razie nie protestuje:)
U mnie jakoś wszystko później w tym roku kwitnie:( Za bardzo chyba zmarzło w maju:(

A funkia jest w półcieniu także powinna mieć dobrze, jak na razie nie protestuje:)
U mnie jakoś wszystko później w tym roku kwitnie:( Za bardzo chyba zmarzło w maju:(
-
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Witaj ...
Widziałem Twoje poczynania i podziwiam ...
ale nie mogę się zgodzić, że hosty idą tylko do Cienie owszem preferują cień ale dobrze radzą sobie na słońcu... a mianowicie moja hosta rośnie już chyba ok 6 lat na 100% słońcu i super sobie radzi (warunek: duża ilość wody i będzie ok).
Yucca - na stan wizualny w tym roku nici z kwiatów... yucca musi się za klimatyzować w nowym miejscu ... w zależności od wieku rośliny wypuszcza kwiaty mniej więcej w 4 roku życia... i niestety po kwitnieniu obumiera co w zamian wydaję sporo młodych odrostów które się wtedy rozwijają...
Kany zakwitną nie ma problemu
ja swoje wsadziłem w zeszłym tygodniu więc się tym nie przejmuję...
Widziałem Twoje poczynania i podziwiam ...
ale nie mogę się zgodzić, że hosty idą tylko do Cienie owszem preferują cień ale dobrze radzą sobie na słońcu... a mianowicie moja hosta rośnie już chyba ok 6 lat na 100% słońcu i super sobie radzi (warunek: duża ilość wody i będzie ok).
Yucca - na stan wizualny w tym roku nici z kwiatów... yucca musi się za klimatyzować w nowym miejscu ... w zależności od wieku rośliny wypuszcza kwiaty mniej więcej w 4 roku życia... i niestety po kwitnieniu obumiera co w zamian wydaję sporo młodych odrostów które się wtedy rozwijają...
Kany zakwitną nie ma problemu

A oto mój azyl (link poniżej)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33670
- Sloneczko22
- 100p
Hm czyli lepiej cień, bo u mnie z częstym podlewaniem to krucho:( Spory kawałek mam do działki przez pół Wrocławia. Także w tygodniu po pracy to rzadko uda mi się tam dotrzeć:(
Ło
to mnie pocieszyłeś z tymi cannami, myślałam że kolejny rok zmarnowany ( w tamtym roku posadziłam je w cieniu i nie zakwitły).
Pozdrawiam
Ło

Pozdrawiam
- Sloneczko22
- 100p
Witam
Bardzo dziękuję tym którzy są:), ja też do Was zaglądam w miarę możliwości- tylko nie zawsze zostawię ślad po wizycie. Ostatnio coraz mniej mam czasu -został tylko tydzień do ślubu:) Ale dzisiaj byłam na działce, oczywiście chwasty zaatakowały ze zdwojoną siłą. Mam nadzieje że moje roślinki sobie dadzą jakoś radę przez ten tydzień:) Coś sie stało z juką, zżółkły jej liście, chyba to nie był dobry moment na jej przesadzanie:( Ale żurawka się przyjęła - chyba nie przeszkadza jej słoneczko:)
I wkońcu u mnie też zakwitły orliki
I ostróżka też:) POniżej zdjęcia:)

Nie wiem jak nazywają się te kwiatuszki, ale są bardzo ładne:)

Jak te goździki ślicznie pachną:

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję tym którzy są:), ja też do Was zaglądam w miarę możliwości- tylko nie zawsze zostawię ślad po wizycie. Ostatnio coraz mniej mam czasu -został tylko tydzień do ślubu:) Ale dzisiaj byłam na działce, oczywiście chwasty zaatakowały ze zdwojoną siłą. Mam nadzieje że moje roślinki sobie dadzą jakoś radę przez ten tydzień:) Coś sie stało z juką, zżółkły jej liście, chyba to nie był dobry moment na jej przesadzanie:( Ale żurawka się przyjęła - chyba nie przeszkadza jej słoneczko:)
I wkońcu u mnie też zakwitły orliki

Nie wiem jak nazywają się te kwiatuszki, ale są bardzo ładne:)

Jak te goździki ślicznie pachną:

Pozdrawiam
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Tydzień do ślubu
Oj Słoneczko, to z czasem teraz będzie krucho.
Przepiękne dwukolorowe ostróżki. Tego kwiatuszka żółto kwitnacego też mam, ale nie wiem jak się nazywa. Podglądnę u Ciebie, może ktoś podpowie

Przepiękne dwukolorowe ostróżki. Tego kwiatuszka żółto kwitnacego też mam, ale nie wiem jak się nazywa. Podglądnę u Ciebie, może ktoś podpowie

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Śliczna dwukolorowa ostróżka. Troszkę w tym roku na nie zachorowałam. Kombinuję z odmianami. Chce stworzyc taką babciną rabate- róże, rudbekie, jeżówki, krwawniki i właśnie one. Mam nadzieję że będzie tak jak sobie wymarzyłam. A to pierwsze to co to? Wygląda na jakiegoś szkraba 

- patkaza

- Sloneczko22
- 100p
Witam:)
Steasi - Ten szkrabek to lewizja:) na razie malutkie, ale mam nadzieje że się rozrośnie. Ostróżki to śliczne kwiaty i w sumie bezproblemowe. A rabatka na pewno będzie sliczna
patkaza - dziękuje w imieniu ostróżki i swoim:)
Aaleksandra - czasu coraz mniej, a już bym chciała zeby było po

Steasi - Ten szkrabek to lewizja:) na razie malutkie, ale mam nadzieje że się rozrośnie. Ostróżki to śliczne kwiaty i w sumie bezproblemowe. A rabatka na pewno będzie sliczna

patkaza - dziękuje w imieniu ostróżki i swoim:)
Aaleksandra - czasu coraz mniej, a już bym chciała zeby było po

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Hosta ładnie rośnie,zadatek na spora kępę .A ta żurawka czy to purpure palace .