Witam serdecznie.Coś niepokojącego dzieje się z moimi pomidorami (sam wysiewałem) niestety niektóre pomidory zawijają do góry swoje liście ale nie widać żeby to była jakaś mszyca albo coś podobnego jako że pierwszy raz mam taki problem z pomidorami nie wiem co się dzieje dlatego proszę o pomoc
Ten liść na ostatnim zdjęciu został urwany bo już się zwijał a jest jakiś żółtawy
ekopom dobrze rzecze
wywal te zawirusione , te z pierwszych fotek i posadź nowe teraz pomidorów w brud na targu
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
no co ty ?? niem za co
poślij ekopom-owi z kilo pomidorów jak będziesz miał , ucieszy się
Rafi93r, czy dawałeś przed sadzeniem pomidorów jakieś wapno - kredę czy cóś? Nadmiar wapnia w ziemi daje objawy podobne do zawirusowania. Nadmiar potasu też powoduje zwijanie liści do góry. Jeśli to coś z tych rzeczy, przed sadzeniem nowych pomidorów przelej ziemię porządnie wodą.
Kozulko miałem identyczne w zeszłym roku , zanim się pozbierały , a znacznie większe były to jesień przyszła i może z kilo pomidorów krzak dał
Kozula nie przed sadzeniem pomidorów nie dawałem żadnego wapna ani kredy lecz na początku kwietnia nawiozłem obornika.Tata posypał troszkę nawozem z 2 tygodnie temu ale od nawozu chyba się nic nie stało bo w gruncie z 4 pomidorki też się tak zwijają a te we foli może z 6sztuk się tak zwija:( a te w gruncie były jeszcze w doniczkach więc żadnym nawozem nie były podsypywane, w grunt dopiero wysadziłem tydzień temu w czwartek.
Ten mały listek w ręku, to przepotasowanie. Nawozu nie musi być dużo, wystarczy że pomidory w czasie upału były za późno podlane i takie objawy wystąpią. Obornika też może być za dużo, albo zbyt świeży.
Rocznego obornika daję duże ilości .ale gdy mam świeży , to 5 razy mniej, nawet posypanie nawozem i gdy pozostanie dłużej mokra roślina ,także może uszkodzić czy popalić liście. Dlatego obornik daję na jesień .