Oprysk fungicydem- przed, czy po deszczu?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Oprysk fungicydem- przed, czy po deszczu?

Post »

W tym roku jest super- nie mam żadnych infekcji parcha, prawie wcale mączniaka. Zeszły rok uzbroił mnie po zęby. I w tym roku nie mogę się doczekać ;:136 Ale dmuchając na zimne- oprysk zapobiegawczo, powiedzmy Kaptanem- lepiej wykonać tuż przed spodziewanym opadem(ile przed?), czy nie ma co, tylko czekać aż front przejdzie? Wiem, trochę zależy od środka, bo np. Gwarnt nie jest spłukiwany, a Zato czepia się nawet w trakcie opadów.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
DarekRz

Re: Oprysk fungicydem- przed, czy po deszczu?

Post »

A może Dithane Neo Tec 75 WG? Jest trudno zmywalne. Kaptan chyba po deszczu - choć korci mnie sprawdzic czy by dało się zrobić stabilną mieszaninę ftalamidu z roztworem albuminy (bialko jaja kurzego) - nie mam co prawda Kaptanu, ale mam Folpan. Jak taka mieszanina zdążyła by obeschnąć przed deszczem to powinna być co najmniej trudno spłukiwalna :)
DarekRz

Post »

Odpowiadam sam sobie - ale może komuś się przyda: Albumina w postaci białka jaja kurzego nie nadaje sie do "utrwalania" ŚOR- przynajmniej nie do ftalamidów. Pod wpływem Folpanu rozcieńczone białko zaczęło sie ścinać - powstała zawiesina mikro ziaren ściętego białka. Co prawda nie zatykało to dyszy opryskiwacza - no ale jak białko się ścięło to przestało spełniać rolę utrwalacza - czyli koncept nie wart funta kłaków ;:14
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Albo z innej strony- zamierzam opuścić swój sad na dwa-trzy tygodnie i nieznaczne objawy parcha na jabłonkach- czym najlepiej opryskać, by jak najdłużej chronić drzewka? Score, Zato?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
DarekRz

Post »

Jeśli są objawy parcha to najpierw dwa opryski Score w odstępie 5 dni. Ja nie wiem czy da się wydłużyć ochronę czymkolwiek do 2-3 tygodni. Środkiem kontaktowym jak Dithane, Kaptan, Polyram z pewnością nie. Quasiukładowymi jak Discus czy Zato też nie - maks 10 dni. ja na twoim miejscu liczyłbym na wyniszczenie parcha dwoma opryskami score - do drugiego dodałbym ewentualnie kontaktowy dithane neo tec i liczyłbym na to, ze w ciagu 14-20 dni nie rozwinie się silna infekca - po powrocie znów interwencyjny - tyle, że może już nie Score. Basf jest w trakcie rejestracji na parcha środka Vision 250 SC - może tym? A może pogoda nie będzie sprzyjać rozwojowi parcha :wink:
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nowoczesne fungicydy wystarczy zastosować 2 godziny przed deszczem wtedy stają się trudno zmywalne ale jeśli przejdzie zlewa i niewielki grad to wtedy najlepiej po deszczu po wtedy powstają rany nie zabezpieczone preparatem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”