Olu, stewię, tak jak wszystkie pozostałe zioła, sadzę w gruncie. Oczywiście jest to w naszym klimacie ziółko jednoroczne; nawet dotąd nie próbowałam jej przechować - po prostu co roku kupuję nową sadzonkę.
A rukolę o ostrym, orzechowym smaku bardzo lubię i namiętnie dodaję ją do zielonej sałaty,pomidorów, ogórków i wszelkich sałatek.
Sylwuś, staram się sadzić Rh i inne kwasoluby grupami. Mam dwie takie spore rabaty i teraz po kilku latach sama jestem zadziwiona efektem - te barwne, przenikające się plamy wyglądaja niezwykle pięknie w majowym ogrodzie. Już nawet słyszałam głosy, że ludzie zaglądaja mi przez płot

I - zadziwiająca sprawa- kolory, które by mnie raziły u innych roślin, u azalii nie przeszkadzają. Nigdy nie posadziłabym obok siebie n.p. pomarańczowych i różowych kwiatów...a neonowe barwy Rh zawsze pasują do siebie i pięknie razem wyglądają. Dużo fajniej niż pojedynczo posadzone sierotki...
Agnieszko, po moim ogrodzie śmigają koty sąsiadów, ale jakoś nie zwracają uwagi na kocimiętkę, której mam bardzo dużo. Może dlatego, że mam dwa psy, które gonią koty?
Olu, zioła, aby były skuteczne muszą być stosowane regularnie i przez dłuższy czas. Zależy też, co jest podłożem Twoich problemów ze snem...Jedno jest pewne - melisa czy kozłek lekarski na pewno Ci nie zaszkodzą, a herbatka ziołowa leciutko Cię wyciszy i uspokoi. Ja też sama sobie parzę, bo kto mógłby zrobić to za mnie
Uleńko, mam ze 4 odmiany mięty - najlepsza w kuchni, bo najbardziej aromatyczna jest pieprzowa. A dla ozdoby mam jeszcze taka o kolorowych i taką o karbowanych listkach:
...a stewia to tzw. słodkie zioło. Jest podobno wielokrotnie słodsza niż "normalny" cukier. Mogą ją stosować do słodzenia cukrzycy. Ja dodaje ją do herbaty czy zimnych napojów zamiast cukru :P
Grażynko, tak wygląda stewia:
Mariolko, już wiesz, że na pierwszym zdjęciu jest rukola - gatunek sałaty, bardzo popularny n.p. w kuchni śródziemnomorskiej...
Ewelinko, aktualnej fotki nie mam, ale obiecuję Ci, że w przyszłym tygodniu na pewno zrobię i pokażę.
I na koniec fragment mojego zielnika: