Już dwie zamurowanesparks25 pisze:Nie od razu Kraków wybudowano Tomasz_PCH trochę czasu zajmuje przygotowanie wnętrza rurki i zbieranie pyłku za kilka dni powinieneś miec zamurowaną pierwszą rurkę .

Już dwie zamurowanesparks25 pisze:Nie od razu Kraków wybudowano Tomasz_PCH trochę czasu zajmuje przygotowanie wnętrza rurki i zbieranie pyłku za kilka dni powinieneś miec zamurowaną pierwszą rurkę .
Wygląda na którąś z nożycówek Chelostoma, najprawdopodobniej chelostoma florisomne - nożycówka pospolita ale sprawdź bo coś nie do końca mi pasujebzykandi pisze:]
Ta mała pszczółka pokazała się wczoraj,zajęła otwór o średnicy 4 milimetrów,bardzo szybko się porusza,namęczyłem się okrutnie żeby ją zfotografować.
Tradycyjnie już proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.
Samica murarki może złożyć 20 jaj.murarz81 pisze:Miałem na wiosnę 6000 kokonów ( zakładam ze 3000 to samiczki) , zrobiłem 6000 rurek , po 3 tygodniach dostawiłem kolejne 3000 i już są prawie zapełnione.więc będę mieć około 9000 rurek zapełnionych. Domyślam się ze w tych dostawionych mogą być po 2 , 3 jajeczka złożone bo to pewnie końcówka składania jaj . Moje pytanie jest następujące: Jaka jest maksymalna ilość jaj którą może złożyć jedna samiczka?
Dzięki tax-us, mam raczej te same pszczoły w wiśni. (zdjęcia są wcześniej)tax-us pisze: Wygląda na którąś z nożycówek Chelostoma, najprawdopodobniej chelostoma florisomne - nożycówka pospolita ale sprawdź bo coś nie do końca mi pasuje
Bardzo ładny domek i najważniejsze, że owadą się podoba
Kupiłem dla dzieci (i siebie ;) ) książkę Anne Moller "Jak owady troszczą się o swoje dzieci?"Waleria pisze:Zauważyłam dziwną rzecz:najwięcej jest zasklepionych rurek, które są prawie w pozycji pionowej. (bo mi się przekrzywiły) Może trafiło się dobre miejsce, a może chodzi o to, że w naturze murarki chyba trafiają w większości na takie właśnie stojące badyle? Co o tym myślicie?
Tak, ta w wiśni to również Chelostoma . Nożycówki najczęściej wykorzystują otwory w drewnie ale mogą także zasiedlać rurki. Wybierają otwory o średnicy 4-6 mm - ale nie tylko, np murarki zamurowały u mnie dzisiaj dwie rurki z rdestu o średnicy wewnętrznej 20mmTomasz_PCH pisze:Dzięki tax-us, mam raczej te same pszczoły w wiśni. (zdjęcia są wcześniej)tax-us pisze: Wygląda na którąś z nożycówek Chelostoma, najprawdopodobniej chelostoma florisomne - nożycówka pospolita ale sprawdź bo coś nie do końca mi pasuje
Bardzo ładny domek i najważniejsze, że owadą się podoba