Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Pomidory paprykowe nazywają się Burgess Stuffing podobno są dobre do faszerowania z firmy http://www.tomatogrowers.com/
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamma dziękuję.
mmgg piękne pomidorki naprawdę, pod włókniną mogą mieć za gorąco zwłaszcza że one są całe przykryte i nie ma żadnego przewiewu, przyczyną zwijania liści jest tez zbyt dużo azotu.
To są chyba mało owocowe karłowe, a ich zapotrzebowanie w azot jest mniejsze niż u odmian wysokich.
mmgg piękne pomidorki naprawdę, pod włókniną mogą mieć za gorąco zwłaszcza że one są całe przykryte i nie ma żadnego przewiewu, przyczyną zwijania liści jest tez zbyt dużo azotu.
To są chyba mało owocowe karłowe, a ich zapotrzebowanie w azot jest mniejsze niż u odmian wysokich.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
yyy pod włókniną są ogóreczki - obok. Natomiast pomidorki są tylko wyściółkowane:)
- elik_49
- 1000p
No to już teraz wiesz że zbyt dużo dostały nawozów, takie maluszki takiej ilości nie potrzebują, zakładam że glebę przed wysadzeniem dokarmiłeś, teraz musisz czekać aż pobiorą nadmiar papu.
-
- 200p
- Kontakt:
Gleby nie dokarmiałem, ale na tej glebie nie rosło nic przez około 20 lat, wcześniej została nawieziona wywrotka gliny i wymieszana z glebą która tam jest, piaszczystą, czyli nie dokarmiać już w ogóle i będzie ok>? Przez jaki czas?
- elik_49
- 1000p
W jakim celu masz je dokarmiać jak nic im na razie nie brakuję, przenawozisz je i pomidory będą mało smaczne, odczekaj 2-3 tygodnie zobaczysz jak będą wiązały się owoce, czy liście nie będą blednąć wtedy można braki pokarmowe uzupełnić.
-
- 200p
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc:) Mam nadzieję tylko że przeżyją to przenawożenie:) Dokarmiałem bo jakieś takie małe mi się zdawały:)
- elik_49
- 1000p
Oczywiście że przeżyją, takim pomidorkom nie ma prawa nic się stać, są naprawdę ładne, małe bo to karłowe a one takie są.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
A ja zadam kolejne głupkowate pytanie
Jak wysokie powinny być paliki - odmiana ruski,san marzano i krakowski wysoki.... takie 1m starczą czy muszą być wyższe?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2011, o 09:42
- Kontakt:
To ja się podłączę w temacie palików
, nacięłam prostych kijów z leszczyny, mają po ok. 120cm. Poradźcie czym najlepiej pomidora przywiązywać do kijka, mam miękki sznurek konopny, czy lepiej jakieś szersze tasiemki użyć, żeby się nie wrzynały...?

Sznurek konopny będzie dobry. Ja podwiązuję tasiemkami 100% bawełna - recycling dżinsów.
Do wiązania pomidorów do palików wykorzystuje tkaninę ze starych koszul itp.materiałów tnąc je na paski odpowiedniej długości.Oczywiście pomidory przywiązuje do palików w ósemkę.

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
O, z tymi dżinsami to świetny pomysł, chyba też sobie zrecyklinguję te i owe stare portki.
Sznurek konopny dam na początek, bo mam małe te sadzonki, a potem jak podrosną, oblekę je w szmatki. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Zdążyłam na zdjęciach w innym temacie wypatrzyć tasiemki ze starej pościeli, dosyć szerokie, chyba też mogą być? Trochę się obawiam, że na moim wichrowym wzgórzu, to sznurki będą piłować roślinkę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
Aaaa...jeszcze jedno. W jakiej odległości od rośliny wbijać palik? Nie chciałbym jej spruć korzeni z jednej strony