Świecznica / Cimicifuga

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Świecznica / Cimicifuga

Post »

Daj do doła dużo kompostu i wyściółkuj, u mnie właśnie (cienione budynkiem) spokojnie tak przetrwały lipcowe upały bez podlewania. Fakt, mam dobrą, zwarta glebę która dłużej trzyma wilgoć, ale mam tam też ściółkę z kory.
Pozdrawiam, Marta
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44

Post »

Pierwsza przygoda z siewem była dosyć przypadkowa. Nasiona C. racemosa, zebrane jesienią zostały od razu wysiane do doniczek i zostawione na dworze. Skiełkowały bardzo gęsto za 2 lata. Podpis się zgubił i nie wiedziałem co to jest przez kolejny rok. W drugim roku siewki pokazały pierwsze kwiaty. Potem siałem rózne pluskwice i czerńce (Actaea). Kiełkują dobrze, choć czasem z opóźnieniem. Stąd mam tych roślin trochę w ogrodzie.
Marcin
efemerofit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2011, o 00:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak wyglądają wasze pluskwice (racemosa, purpurowa) o tej porze roku???
Moja nie ma śladu purpurowości. Dlatego czuję się oszukany przez babę z budy na placu przy Balickiej w Krakowie (ten sklep nieopodal wejscia). Kazała sobie zaplacic 27 zl za kłącze tlumacząc cenę właśnie nietypowym, "bordowym" wybarwieniem. Na doczepionej etykiecie też widniala bordowa roślina. Zwykłe, zielone pluskwice tej wielkości widzialem po 4zł
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Chodzi o Brunette? Moja wyglada teraz tak (po prawej stronie zdjęcia):

Obrazek
efemerofit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Lorrie, dziękuję za zdjęcie. Tak wygląda etykieta z dwóch stron. Nie ma podanej odmiany. Jest napisane tylko Cimicifuga Racemosa.
Dla porównania obok młode listki tej pluskwicy.
Obrazek
Obrazek

Dla słabiej widzących, szkółka, która doczepiła taką wprowadzającą w błąd etykietę to Gospodarstwo Ogrodnicze inż Zbigniew Bilski, 96-100 Skierniewice Ul. Bielańska 1A.
Rozumiem, ze niekiedy na etykiecie podkręca się kolory ale to już jest ewidentne oszustwo, zarówno ze strony szkółki jak i sprzedawczyni, która mi to opchnęła
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dziwne. Rośliny od pana Bilskiego były zawsze ok, duże i zgodne odmianowo. Kupowałam tam kilka razy i nigdy się nie nacięłam. Może nie odpowiada jej stanowisko? U mnie tylko rano ma słonko, póżniej już rośnie w cieniu.
Adriel
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 02:05

Post »

Hmm... ja swoją po zakupieniu przez 10 dni trzymałem w domu (była w miarę rozrośnięta) żadne bezpośrednie promienie słoneczne do niej nie docierały i nowe liście które wypuszczała były całkowicie zielone, stare też traciły zabarwienie. Tak więc myślę, że przeniesienie jej na odrobinę bardziej słoneczne stanowisko powinno pomóc :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Świecznica Brunette to odmiana C. simplex, ma nieco inne liście( szersze) niż pokazana przez ciebie na zdjęciu.Natomiast C. racemosa ma odm. Atropurpurea o ciemniejszych liściach (które latem jednak bardziej zielenieją).Najprawdopodobniej z takiej zostały zebrane nasiona (dlatego na opakowaniu nie ma nazwy odmiany), ale siewki trzeba selekcjonować pod względem zabarwienia, ale spakowano jak leci, a trafiła ci się zielona.Nazwa na opakowaniu( gatunkowa) jest zgodna z tym co masz, ale cena została ewidentnie 'podkręcona'.
Ja za swoją 'brunetkę' płaciłam 29 zł za małą sadzonkę, 2 lata temu, ale w tym roku widziałam na targach połowę tańszą, a sadzonki większe.
efemerofit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Selli nie kupowałem nasion tylko kłącze zatem producent musiał wiedzieć co pakuje. Czy uważasz, ze to w porządku opisywać roślinę prawidłową nazwą gatunkową ale ze zdjęciem innej, kilkakrotnie droższej odmiany? Do tego ten cyniczny podpis "świecznica o ciemnych liściach". Przecież nie ma świecznic o jasnym ani żółtym ulistnieniu. To tak jakby sprzedawać wychudzonego burka za wygórowaną cenę na podstawie zdjęcia charta rosyjskiego z podpisem "szlachetnie smukły pies". To jest po prostu oszustwo.

Adriel od początku trzymam ją na parapecie w pokoju od południa.
Lorrie może tak jak Ty powinienem kupować w zaprzyjaźnionych miejscach to się nie będę "nacinał".
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to ruszyły...
Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moja 'Brunette' pięknie przezimowała, bo już wypuszcza listki :tan
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mojej Brunette ni widu ,ni słychu... :?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie tak samo.Brunetka rośnie wręcz 'wstecz' :evil: Wręcz ją znienawidziłam, bo posadzona już 3 lata. Za to posadzona latem ubiegłego roku White Pearl juz pięknie ruszyła.Widoczne pąki ma też C.cordifolia.
Na lżejszych i przepuszczalnych glebach te rośliny szybciej ruszają.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A u mnie nic nie widać .. może później wzejdzie , dokupiłam nową o zielonych liściach ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
nadija28
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 15:05

Post »

Ja też mam White Pearl i też jest już zieleniutka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”