U mnie w ogrodzie tylko kukułka się zadomowiła. Rośnie w wielkiej kępie irysów syberyjskich i za nic się nie da jej przesadzić. Robi, "co chce"
Kolejny <storczykomaniak>
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolejny <storczykomaniak>
Hoho...nowe wyzwania Cię czekają. Widać, że stoplamkowi u Ciebie dobrze ;) Będzie mieć kwiatuszki
U mnie w ogrodzie tylko kukułka się zadomowiła. Rośnie w wielkiej kępie irysów syberyjskich i za nic się nie da jej przesadzić. Robi, "co chce"
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Justynko
to bardzo Ci zazdroszczę jeśli ten storczyk rośnie u Ciebie w naturze . W zeszłym roku gdy byłem w Tatrach naoglądałem się kukułeczek sporo . Bardzo wdzięczny storczyk o ciekawej kolorystyce i masa drobnych kwiatków.
- justus27

Tak, u mnie rośnie w naturze. Było ładne siedlisko na szlaku turystycznym, ale wybudowali tam drogę asfaltową i nie wiem, czy jeszcze są tam te storczyki.
Ta kukułka jest z mojej własnej działki. Jak kupowaliśmy działeczkę różne chronione roślinki tam rosły. Szkoda mi się jej zrobiło, więc dosadziłam ją na klomb.
Ta kukułka jest z mojej własnej działki. Jak kupowaliśmy działeczkę różne chronione roślinki tam rosły. Szkoda mi się jej zrobiło, więc dosadziłam ją na klomb.
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mareczku widzę że storczykowe szaleństwo się rozszerza i małymi kroczkami zbliża się do ogrodu
Wcale się nie dziewię bo te ogrodowe rwónie piękne .Twój nowy nabytek jest tak urodziwy że nawet jak nie kwitnie jest co podziwiać .Śliczne cętki na jej liściach ,ale modniacha wie co modne
Czekam na jej kwiatki, ten gatunek chyba ma tylko ciemno różowe .Justynko Ty je w naturze podziwiałaś czy zdarzają się inne kolory ?
- arlet3

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- marwes

Kasiu ogród to też jedna z moich pasji ale droga i natura wcale nas nie rozpieszcza .Bo jak nie przymrozki to burze z gradobiciem i tak w ten sposób wiele roślin się traci..
Storczyki zafascynowały mnie na wyjazdach i tak teraz postanowiłem że zrobię sobie taki mini kącik z naszymi polskimi storczykami ale jest ich w sprzedaży bardzo mało i są drogie.
Jeśli chodzi o kolory to jest ich troszkę od bieli poprzez żółty róż, lila, czerwień aż do ciemnego bordo.
Tak na przykład kukułki , inaczej nazywane stoplamkami występują w kolorystyce ;
-kukułka bzowa w kolorze żółci, różu po bordo
-kukułka krwista jak sama nazwa wskazuje w kolorze ciemno krwistym, ale spotyka się także
białe i różowe
- kukułka Fuchsa ,jasno różowa
I tak Kasiu mógłbym wymieniać wiele ??
Justynko to wielka szczęściara z Ciebie że masz coś takiego w ogrodzie .Polskie storczyki w naturze są naprawdę piękne a jest ich około 50 gatunków, może bardziej skromne.
Mnie zafascynowały dwa lata temu i od tej pory jak tylko jestem gdzieś na wakacjach to staram się uwiecznić je na fotkach. W czerwcu zaliczam Bieszczady to na pewno też coś uda się znaleźć .
Arletko ,dziękuję , ja też z niecierpliwością czekam na jej drobne kwiatuszki.
Storczyki zafascynowały mnie na wyjazdach i tak teraz postanowiłem że zrobię sobie taki mini kącik z naszymi polskimi storczykami ale jest ich w sprzedaży bardzo mało i są drogie.
Jeśli chodzi o kolory to jest ich troszkę od bieli poprzez żółty róż, lila, czerwień aż do ciemnego bordo.
Tak na przykład kukułki , inaczej nazywane stoplamkami występują w kolorystyce ;
-kukułka bzowa w kolorze żółci, różu po bordo
-kukułka krwista jak sama nazwa wskazuje w kolorze ciemno krwistym, ale spotyka się także
białe i różowe
- kukułka Fuchsa ,jasno różowa
I tak Kasiu mógłbym wymieniać wiele ??
Justynko to wielka szczęściara z Ciebie że masz coś takiego w ogrodzie .Polskie storczyki w naturze są naprawdę piękne a jest ich około 50 gatunków, może bardziej skromne.
Mnie zafascynowały dwa lata temu i od tej pory jak tylko jestem gdzieś na wakacjach to staram się uwiecznić je na fotkach. W czerwcu zaliczam Bieszczady to na pewno też coś uda się znaleźć .
Arletko ,dziękuję , ja też z niecierpliwością czekam na jej drobne kwiatuszki.
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, w końcu nadrobiłam zaległości. Zaskoczyłeś mnie tymi temperaturami ujemnymi w maju, u mnie ledwo dochodziło do 0*C (poniżej nie zeszło) więc pleione stał na balkonie w niszy i na szczęście nic mu się nie stało, podobnie jak cymbidium.
Widzę,że masz pięknego stoplamka. Ja w zeszłym roku otzrymałam w prezencie kukułkę ale jakoś słabo mi rośnie...zastanawiam się nad zmianą miejsca ale nie mam pomysłu na to. Niby wychodzi z ziemi ale jakoś tak cherlawo. Jak będę miała chwilkę to spróbuję trochę pogrzebać choć boję się już cokolwiek robić. W zeszłym roku w pewnym momencie mi zginęła i myślałam,że dziadek mi ją wyrwał i tak niezbyt delikatnie rozgrzebałam miejsce gdzie była i niestety trochę naruszyłam jej bulwę więc może dlatego tak słabo rośnie w tym roku. Cud,że w ogóle przeżylą i wyszła. Życzę powodzenia w uprawie ogrodowych,są piękne
Widzę,że masz pięknego stoplamka. Ja w zeszłym roku otzrymałam w prezencie kukułkę ale jakoś słabo mi rośnie...zastanawiam się nad zmianą miejsca ale nie mam pomysłu na to. Niby wychodzi z ziemi ale jakoś tak cherlawo. Jak będę miała chwilkę to spróbuję trochę pogrzebać choć boję się już cokolwiek robić. W zeszłym roku w pewnym momencie mi zginęła i myślałam,że dziadek mi ją wyrwał i tak niezbyt delikatnie rozgrzebałam miejsce gdzie była i niestety trochę naruszyłam jej bulwę więc może dlatego tak słabo rośnie w tym roku. Cud,że w ogóle przeżylą i wyszła. Życzę powodzenia w uprawie ogrodowych,są piękne
- justus27

Marku, Wklej foteczki takich storczyków w naturze, jak Będziesz w Bieszczadach...to tak blisko mnie...
A jak Twoja Philadelphia, kolejne pączki się otworzyły?
A jak Twoja Philadelphia, kolejne pączki się otworzyły?
- marwes

Małgosiu ,dziękuję za odwiedziny. Niskich temperatur już nie ma ,ale za to miałem wczoraj i dzisiaj gradobicia. W ogrodzie rośliny pocięte jak skalpelem i sporo liści utrąconych przez bryłki lodu , więc moich storczykowych podopiecznych dzięki temu że są w donicach mogłem schować do garażu i nic się im nie stało. Pleione intensywnie rosną i są dokarmiane .
Liście dochodzą do 30 cm długości samej blaszki liściowej bez ogonka i zaczynają zawiązywać się bulwki mają już po 1cm średnicy.

Ze Stoplamkami moja przygoda się dopiero rozpoczyna i chcę nabrać trochę doświadczenia by móc poszerzyć kolekcję o kolejne okazy.znalazłem dobrego producenta ma szeroki asortyment ale drogi więc nie chcę od razu wypływać na szerokie wody.
.......Moja kolekcja storczyków ogrodowych zwiększyła się o storczyki naziemne rodzaju Bletilla Striata Alba i Bletilla Striata Purpura pochodzące z Chin ,Wietnamu i Japoni .
Właśnie zaczynają puszczać listki .Moim marzeniem jest jeszcze dołączyć do nich Bletille Striatę Ochracea ale spotkałem je tylko na ebayu u brytyjskich hodowców.
Dzisiejsza fotki Phalaenopsis Shanghai dla Agatki (nieinna)

Liście dochodzą do 30 cm długości samej blaszki liściowej bez ogonka i zaczynają zawiązywać się bulwki mają już po 1cm średnicy.

Ze Stoplamkami moja przygoda się dopiero rozpoczyna i chcę nabrać trochę doświadczenia by móc poszerzyć kolekcję o kolejne okazy.znalazłem dobrego producenta ma szeroki asortyment ale drogi więc nie chcę od razu wypływać na szerokie wody.
.......Moja kolekcja storczyków ogrodowych zwiększyła się o storczyki naziemne rodzaju Bletilla Striata Alba i Bletilla Striata Purpura pochodzące z Chin ,Wietnamu i Japoni .
Właśnie zaczynają puszczać listki .Moim marzeniem jest jeszcze dołączyć do nich Bletille Striatę Ochracea ale spotkałem je tylko na ebayu u brytyjskich hodowców.
Dzisiejsza fotki Phalaenopsis Shanghai dla Agatki (nieinna)

- marwes

Justynko jak tylko uda się je znaleźć to na pewno narobię im zdjęć .
Phalaenopsis Philadelphia jest w pełnym rozkwicie ma 29 kwiatuszków obiecuję że postaram się coś jutro wkleić.
To fotka jednego ze storczyków sfotografowanych w zeszłym roku w Tatrach, ale niestety po stronie Słowackiej. Storczyk już zaczął przekwitać .
To też jedno z moich marzeń Obuwik pospolity Cypripedium calceolus L., ale cena mnie przeraża . Dorosły okaz osiąga cenę 130zł.
Kiedyś się skuszę.

Phalaenopsis Philadelphia jest w pełnym rozkwicie ma 29 kwiatuszków obiecuję że postaram się coś jutro wkleić.
To fotka jednego ze storczyków sfotografowanych w zeszłym roku w Tatrach, ale niestety po stronie Słowackiej. Storczyk już zaczął przekwitać .
To też jedno z moich marzeń Obuwik pospolity Cypripedium calceolus L., ale cena mnie przeraża . Dorosły okaz osiąga cenę 130zł.
Kiedyś się skuszę.

- justus27

Hoho...jakie wielkie te Pleione już
Nie sądziłam, że one po kwitnieniu tak się rozrastają
Cudne cypripedium...widziałam kilka sztuk na wystawie krakowskiej (ale odmiany nie pamiętam) i powiem Ci, na żywo to one rzeczywiście robią ogromne wrażenie
Ceny mają hmm...za wysokie. Mimo wszystko ściskam kciuki za spełnienie marzeń.
I czekam na fotki Philadelphi...ależ będzie widok...
Cudne cypripedium...widziałam kilka sztuk na wystawie krakowskiej (ale odmiany nie pamiętam) i powiem Ci, na żywo to one rzeczywiście robią ogromne wrażenie
I czekam na fotki Philadelphi...ależ będzie widok...
- dorotakol

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Dzisiaj pojechałam na kiermasz "Zielono mi" do Gdańska i były tam obuwiki, ale cena choć niższa to i mnie przerosła...
Pojedyncza sztuka kosztowała 95 zł
Pojedyncza sztuka kosztowała 95 zł
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- marwes

Witam Dorotko ,a czy ta roślina to była zdolna do zakwitnięcia w tym roku ,bo w tej cenie widziałem rośliny które zakwitną za dwa lata ,a rośliny które zakwitną w tym roku rozpoczynały się od 130zł wzwyż.
Rośliny u których pędu kwiatowego można się spodziewać za 3-5 lat są w cenie 35zł.
Jednak przy takim zakupie należy bardzo uważać czy roślina nie została wykopana ze środowiska naturalnego gdyż wtedy ma zerowe szanse na przeżycie!
Pomijam już to że wszystkie storczyki w Polsce są pod ścisłą ochroną!
Rośliny u których pędu kwiatowego można się spodziewać za 3-5 lat są w cenie 35zł.
Jednak przy takim zakupie należy bardzo uważać czy roślina nie została wykopana ze środowiska naturalnego gdyż wtedy ma zerowe szanse na przeżycie!
Pomijam już to że wszystkie storczyki w Polsce są pod ścisłą ochroną!
- justus27

I tu się zgodzę Marku , z Tobą... Nie tylkio zresztą storczyki są pod ochroną, nawet niektóre grzyby są chronione
Ale za to, jak cudnie wyglądają w swoim, naturalnym środowisku
A gdzie fotka Philadelphi?
A gdzie fotka Philadelphi?
- marwes