KORZENIE - system korzeniowy drzew i krzewów
KORZENIE - system korzeniowy drzew i krzewów
Ostatnio kupiłem działkę i jest na niej kilka pni po gruszach i wisniach o śr. ok. 30cm. max. "pozostałości po porzedniku", w zwiazku z tym mam pytanie, jaki moze być system korzeniowy tych drzew, jeśli bym chciał je sam wykopać, bo chce zasadzić w tych miejscach cos innego ?
Dzięki za odpowiedźErazm pisze:Rozchodzą się korzenie na boki na pewno przy śliwkach. Z wykopaniem nie będziesz miał problemu. Nie jest to korzeń "palowy" czyli w głąb ziemi.
Kończe tylko to co ktos zaczął, aby doprowadzić działke do normalnego wygladu...Basia pisze:Pan Lisek znów planuje destrukcyjną robotę
Wiem jestem wredna, ale ten oset w herbie nie jest przypadkiem.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
System korzeniowy drzew szczepionych
Powiedzcie mi proszę - jak się rozwija system korzeniowy drzew szczepionych na pniu. np klon jesionolistny "Flamingo" czy modrzew" Pendula" lub brzoza" Youngi" szczepione na wysokości 2m.
Jak blisko murku mogę posadzić takie drzewa? Chodzi mi o to ,aby nie rozsadziły murku.
Jak blisko murku mogę posadzić takie drzewa? Chodzi mi o to ,aby nie rozsadziły murku.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No dobrze ,ale jeśli zaszczepimy np: Acer negundo" Flamingo" na wysokość 2m na podkładce z Acer platanoides ,który w naturze jest dużym drzewem ,a tu go "skracamy" do 2m, to rozwinie taki sam system korzeniowy jak 15 -metrowe drzewo?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A tak, teraz to jest bardziej zrozumiałe. Czyli klony mogę wykluczyć -mają płytki system korzeniowy!
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: System korzeniowy drzew szczepionych
Wiem jak rosną wymienine przez Ciebie rośliny lecz nie wiem jaki jest ten murekaniawoj pisze:Powiedzcie mi proszę - jak się rozwija system korzeniowy drzew szczepionych na pniu. np klon jesionolistny "Flamingo" czy modrzew" Pendula" lub brzoza" Youngi" szczepione na wysokości 2m.

Uważam jednak, że murku nie uszkodzą. Drzewka te rosną małe a więc i korzeni nie posiadają dużych

.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To jest niski murek zrobiony w celu oddzielenia dwóch poziomów gruntu .ma fundamencik oczywiście.
Ale czy odległość sadzenia ok 0,5 m od tego murku wystarczy ?
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewka, sadzone w tej odległości, murku nie uszkodzą. Jednak korzenie mogą mieć ciasnoaniawoj pisze:To jest niski murek zrobiony w celu oddzielenia dwóch poziomów gruntu .ma fundamencik oczywiście.

..
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Odpowiedź
Witam serdecznie,
Hm... moim skromnym zdaniem to nie będą miały " zbyt ciasno", natura wyposażyła systemy korzeniowe roślin w tzw. biegunowość i jeśli natrafią na jakąś większą przeszkodę to po prostu zmienią kierunek wzrostu. A poza tym z reguły korzenie są wprost proporcjonalne do wielkości korony. Pozdrawiam serdecznie Kasia
Hm... moim skromnym zdaniem to nie będą miały " zbyt ciasno", natura wyposażyła systemy korzeniowe roślin w tzw. biegunowość i jeśli natrafią na jakąś większą przeszkodę to po prostu zmienią kierunek wzrostu. A poza tym z reguły korzenie są wprost proporcjonalne do wielkości korony. Pozdrawiam serdecznie Kasia

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Kształt, rodzaj i upodobania korzeni krzewów i drzew
Szukałam iglaka o płytkich, szeroko rozłożonych korzeniach do posadzenia niedaleko opaski drenującej fundamenty mojego domku. Okazuje się, że takie korzenie mają jałowce, stąd w niesprzyjających warunkach jałowiec może się nawet przewrócić.
Sosna zaś ma korzeń palowy, ale ktoś gdzieś napisał, że czasem rośnie on w poziomie (???).
Jabłoń sięga aż do 1,5 metra w głąb ziemi, a więc poziom wód gruntowych powinien być niższy.
Brzoza tak "pije" wodę z okolicy, że poleca się ją sadzić koło fundamentów domu postawionego na podmokłym terenie.
itd itp
Takie informacje mają wymiar czysto praktyczny, a początkującego ogrodnika mogą uchronić od błędów i strat w nasadzeniach. A utrata rośliny jest bardzo nieprzyjemna, a nawet kosztowna, biorąc pod uwagę też czas i serce wpakowane w np. kilkuletnią opiekę nad jakimś wymarzonym, wyszukanym egzemplarzem.
Jak wiemy, nie wszyscy pracownicy sklepów ogrodniczych mają taką wiedzę, a nawet jeśli maja, to bywa, że niechętnie się nią dzielą. Inna sprawa, że niedoświadczony ogrodnik nawet nie wie, że mógłby (czy powinien) o to zapytać. Sama szukałam takich informacji w popularnych książkach dla działkowców i w necie, ale dane są albo rozproszone, albo nie ma ich w ogóle (a może są, ale nie udało mi się ich znaleźć?).
Tak więc piszcie jakie korzenie mają różne krzewy czy drzewka, nie każdy wszak kończył szkołę "ogrodniczą", czy ma odpowiednie księgi na półkach.
Sosna zaś ma korzeń palowy, ale ktoś gdzieś napisał, że czasem rośnie on w poziomie (???).
Jabłoń sięga aż do 1,5 metra w głąb ziemi, a więc poziom wód gruntowych powinien być niższy.
Brzoza tak "pije" wodę z okolicy, że poleca się ją sadzić koło fundamentów domu postawionego na podmokłym terenie.
itd itp
Takie informacje mają wymiar czysto praktyczny, a początkującego ogrodnika mogą uchronić od błędów i strat w nasadzeniach. A utrata rośliny jest bardzo nieprzyjemna, a nawet kosztowna, biorąc pod uwagę też czas i serce wpakowane w np. kilkuletnią opiekę nad jakimś wymarzonym, wyszukanym egzemplarzem.
Jak wiemy, nie wszyscy pracownicy sklepów ogrodniczych mają taką wiedzę, a nawet jeśli maja, to bywa, że niechętnie się nią dzielą. Inna sprawa, że niedoświadczony ogrodnik nawet nie wie, że mógłby (czy powinien) o to zapytać. Sama szukałam takich informacji w popularnych książkach dla działkowców i w necie, ale dane są albo rozproszone, albo nie ma ich w ogóle (a może są, ale nie udało mi się ich znaleźć?).
Tak więc piszcie jakie korzenie mają różne krzewy czy drzewka, nie każdy wszak kończył szkołę "ogrodniczą", czy ma odpowiednie księgi na półkach.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."