Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kaliny

Post »

ja swoją kupowałam właśnie tam - jak widać 'po przycięciu' to już naprawdę przypomina żurawkę :D
Ewa
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JA też swoją tam kupowałam, w tamtym roku :D
Nie przycinałam jej wcale. Dostała trochę nawozu, popryskałam na mszycę gdy się pojawiły i tyle.
Rosnąć, rośnie ładnie. Myślę, że podwoiła swoje rozmiary.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Odnośnie wątpliwości powyżej przypomnę, że to właśnie Nanum (nie kwitnie) jest mylona z Compactum (kwitnie).
Twoja Roseum jest śliczna, mnie również najbardziej zachwyca. Długo Ci kwitnie?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ludwik pisze:A czy ktoś ma viburnum opulus compactum ? Mam takiego osobnika i strasznie wolno rośnie.
Ja mam osobnika i potwierdzam - wolno rośnie, z czego sie cieszę :-) Ale wiesz, wyraźnie woli mniej nasłonecznione i wilgotniejsze miejsca, bo w zeszłym roku przesadziłam ją z "patelni" i dość znacznie sie jej poprawiło.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
washka
100p
100p
Od: 6 wrz 2010, o 08:27
Kontakt:

Post »

Ja ostatnio kupiłam kalinę Pink Sensation, przyszła pięknie kwitnąca. Ma liście lekko brązowe (w początkowej fazie rozwoju, bo potem są zielone), a kwiaty rozkwitają na biało, by później lekko się "zarumienic", stąd ten "pink" w nazwie.

Obrazek Obrazek

Zapowiada się wspaniale, pokrój też ma świetny. Zdjęcia całego krzaczku wrzucę później, bo teraz mi nie "wchodzą", bo "za duży plik" (a zmniejszac nie umiem ...) Pozdrawiam.

Obrazek Obrazek
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Poszalała :D :
Obrazek
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

Czy odrosty kaliny Roseum wyrastające z korzenia można zostawić czy lepiej wyrwać?
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Re: Kalina koralowa - cięcie

Post »

mam spory i gęsty krzew kaliny koralowej (taka popularna odmiana, buldeneż), rośnie bardzo silnie i co roku wybija mocne pędy (1-1,5 m. wys.) głównie z podstawy. Oprócz nich ma kilka tych starszych pędów, które rosną "od kupna" - i na nich kwitnie. Od 2-3 lat po kwitnieniu przycinałem te bujne pędy (rosły jak "wilki" na owocowych drzewach), ale w następnym roku nie kwitły ani razu i znowu mocno wybijały tam gdzie były przycięte. I się tak zastanawiam - czy to właśnie przez to przycinanie? (ale cięte były maj-czerwiec). A może powinienem je wycinać przy podstawie? (i jak przy kalinach wygląda sprawa odmładzania/zastępowanie starszych kilkuletnich pędów)
poszukam jeszcze i wrzucę fotkę
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, poszalała... :shock: Cudowna, kiedyż moja taka będzie...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

ala_71 pisze:Czy odrosty kaliny Roseum wyrastające z korzenia można zostawić czy lepiej wyrwać?
Jak wolisz :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22

Post »

No przecież nie chodzi o mje widzimisię, tylko co będzie lepsze dla rośliny. Często odrosty osłabiają roślinę, ale nie wiem czy to dotyczy kaliny i o to pytam, nie o własne upodobania, bo te znam dość dobrze ;-)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och nie, odrosty nie osłabią kaliny, to silna roślina :-) To prawda, że wszystko zalezy tylko od Twoich upodobań, czy wolisz mieć drzewko czy krzew. kalina wypuszcza odrosty blisko rośliny matecznej, więc o ekspansywność też nie ma sieco martwić.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Nie znam się na kalinach, o czym świadczy ten wątek, ale z cięciem i odrostami mam już trochę doświadczenia. Wymyśliłam sobie, że moją kalinę będę prowadziła w formie drzewka - nie żaden tam krzak tylko ładne drzewko :D I cięłam co roku. I kwiatka nie widziałam. W tamtym roku dałam sobie spokój. Nie cięłam, wyrywałam tylko odrosty, które regularnie pojawiają się przy podstawie, wiązałam, podlewałam, dbałam.... I dziś mam pięknie kwitnącą kalinę...w formie drzewka :D Zdjęcie nie jest doskonałe, ale "pień" można dostrzec :wink: I te kwiaty... :D

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kalina kwitnie na pędach dwuletnich i starszych.Znosi właściwie tylko podcinanie od dołu (dla zachowania odpowiedniego kwitnienia), jednak cięcie od góry nie ma sensu To walka z wiatrakami.Nie da się naturalnie wysokiego krzewu zmusić do tego by był niski i jeszcze ładnie kwitł :wink: Trzeba posadzić niską odmianę 'Compactus'
kinimo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2011, o 18:41

Post »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”