Co zrobić z rdzą gruszy na jałowcach?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zrobić z rdzą gruszy na jałowcach?

Post »

Witam!!!
Wracam do tematu, który poruszano w ubiegłym roku. Niestety wczoraj odkryłam pomarańczowe paskudztwo na swoich jałowcach. Dzięki Forum wiem już co to jest: rdza gruszy. Ale co z tym robić? Jedyna rada jaką znalazłam, to wycięcie chorych krzaczków. Czy naprawdę nie ma innego sposobu? Usunięcie mechaniczne, oprysk itp.? Co będzie jak jałowców nie wytnę. Umrą, czy będą jedynie ogniskiem choroby (grusze w pobliżu nie rosną)? Podpowiedzcie proszę!
Zdałam wcześniej to pytanie w sekcji chorób jałowców, ale od trzech dni nikt nie odpowiedział. ;:110 , to postanowiłam stworzć nowy wątek licząc, że znajdzie się jednak jakaś dobra dusza i poradzi.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co zrobić z rdzą gruszy na jałowcach?

Post »

Ja opryskiwałam, ale po kilku latach zaatakowane gałęzie i tak uschły, grzyb zatkał wiązki przewodzące.Obcięłam je, ale jeden jałowiec wygląda przez to nieciekawie więc będzie usunięty, a drugi miał mniejsze suche gałązki więc na razie zostanie.Ochrona jałowca przed rdzą jest trudna.
Trzeba wiosną opryskiwać, a jesienią zanim zarodniki grzyba z liści gruszy ( poprzedniego żywiciela) przenoszą się znów na jałowce osłaniać je.Ale jest to trudne, tak naprawdę nie wiadomo kiedy dokładnie to następuje ponieważ zależy częściowo od pogody.
Rdza atakuje najczęściej jałowce sabińskie i pochodne, więc można zastąpić innymi gatunkami.
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Dziękuję. Czyli jednak marne szanse na ocalenie krzaczków. ;:98 Postanowiłam, że z wycięciem poczekam aż same uschną. Skoro mówisz, że zajęło im to kilka lat... Póki co powalczę ;:134 ;:134 , a może się uda ...
Mam jeszcze jedno pytanie: czym najlepiej pryskać?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz już opryski nic nie dadzą- szkoda truć.
Druga zła wiadomość, to że zarażają inne rośliny- grusze(specjalnie na tym nie ucierpią), ale te z kolei kolejne jałowce. Ja bym to tępił w zarodku!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Byłam wczoraj na ogrodzie. Oglądałam dokładnie jałowce. To całe pomarańczowe paskudztwo zniknęło :shock:! Bez śladu. Czy to możliwe?
Rozumiem, że jałowce pewnie nie są zdrowe, ale czy nadal są źródłem infekcji?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To pomarańczowe paskudztwo już zniknęło, spełniło swoje zadanie, zarodniki już są na młodych liściach grusz i teraz tylko czekać na plamy.
Na jałowcach w miejscach wyschniętych, galaretowatych narośli teraz pędy będą nabrzmiewały, bo wniknął w nie grzyb.Będzie się to działo dość powoli, ale skutecznie niestety :roll:
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Tak jak wcześniej pisałam - szczęśliwie ani ja, ani nikt z sąsiadów nie ma gruszy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”