Dlaczego posiana trawa nie wyrasta?
Dlaczego posiana trawa nie wyrasta?
Witam wszystkich serdecznie.
Posiałam trawę ok 3 tyg temu, teren przygotowałam bardzo starannie ( oranie, bronowanie, wyrównanie)
Po wysianiu tylko zwałowałam teren ( dość spory ok 500m2),
czy nasionka trawy mogły wyschnąć? i juz nie urośnie ( sporo nasion jest ciągle widoczna na powierzchni)
Boję się, że nic z niej nie bedzie, zaczynają chwasty wyrastać,
co o tym myślicie, czy jeszcze czekać?
Posiałam trawę ok 3 tyg temu, teren przygotowałam bardzo starannie ( oranie, bronowanie, wyrównanie)
Po wysianiu tylko zwałowałam teren ( dość spory ok 500m2),
czy nasionka trawy mogły wyschnąć? i juz nie urośnie ( sporo nasion jest ciągle widoczna na powierzchni)
Boję się, że nic z niej nie bedzie, zaczynają chwasty wyrastać,
co o tym myślicie, czy jeszcze czekać?
Re: Dlaczego posiana trawa nie wyrasta?
najprawdopodobniej ma za sucho , zacznij zraszać teren
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy po siewie nasion trawy zagrabiłaś je delikatnie grabiami tak by lekko przykryły się ziemią i dopiero wtedy cały teren uwałowałaś ?
Nasiona mogą nie kiełkować np: z powodu starej mieszanki nasion traw lub niemalże zerowej zdolności kiełkowania.
Jaką mieszankę kupiłaś i gdzie ?
Podlewasz teren wodą ? Może być za sucho.
Nasiona mogą nie kiełkować np: z powodu starej mieszanki nasion traw lub niemalże zerowej zdolności kiełkowania.
Jaką mieszankę kupiłaś i gdzie ?
Podlewasz teren wodą ? Może być za sucho.
no własnie nie zagrabiałam i podlewałam co dwa trzy dni, czy ja zaczne podlewć codziennie mogłaby jeszcze wykiełkować, czy juz wysłchła?
- gemciu83
- Kontakt:
Jak coś to zawsze jeszcze możesz to przegrabić i raz jeszcze uwałować.
Trawa ci nie wyschła. Raczej będąc na wierzchu nie ma jak zacząć kiełkować.
Trawa ci nie wyschła. Raczej będąc na wierzchu nie ma jak zacząć kiełkować.
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Moni, przegrab całość tak, żeby pochować ziarenka pod ziemią. Oczywiście i tak nie uda się zrobić tego z wszystkimi. Zwałuj i podlewaj nawet dwa razy dziennie, jeśli będzie gorąco (wcześnie rano i wieczorem). Po tym wszystkim musisz czekać. Większość powinna wzejść, chyba że tak jak pisze Gemciu, stara mieszanka. Generalnie za mało wilgoci, to jest pewne. Nie jestem jeszcze pewien co znaczy wyrównać po bronowaniu ? Jeśli to oznacza, że zwałowałaś ziemię i na to posiałaś trawę a następnie zwałowałaś, to nasiona nie są schowane prawie wcale i tu zgubny może okazać się brak zagrabienia nasion po wysiewie.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
- gemciu83
- Kontakt:
Trawa zachowuje swoją zdolność kiełkowania przez 5 lat. Przy czym z każdym rokiem jej zdolność maleje !
W pierwszym roku zdolność kiełkowania traw wynosi (uśredniam przedział) 85-95%. Mniej więcej jest to ok.90%.
W pierwszym roku zdolność kiełkowania traw wynosi (uśredniam przedział) 85-95%. Mniej więcej jest to ok.90%.
dziękuję wszystkim za odpowiedz, dostosuję się do zaleceń.
Mam jeszcze pytanie, co zrobić z chwastami, czy mogłabym teren spryskac chwastoxem trio?
Mam jeszcze pytanie, co zrobić z chwastami, czy mogłabym teren spryskac chwastoxem trio?
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
Nie zalecam w tej chwili. Jak trawa wzejdzie to kosić, a pryskać dopiero na przyszły sezon. Bezpieczniej dla młodej trawy.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie pryskaj jeśli chcesz mieć trawę.
Przy koszeniu skosisz też chwasty, najwcześniej możesz używać chemii za rok.
Przy koszeniu skosisz też chwasty, najwcześniej możesz używać chemii za rok.
- gemciu83
- Kontakt:
Chemii możesz użyć jeszcze w tym roku ale to dopiero z końcem lata (będzie bezpieczniej i nie daj max. stężenia tylko słabsze).
Teraz możesz poparzyć trawę, która skoro jeszcze nie wzeszła, a zajmie jej to około 10-14 dni patrząc po obecnej pogodzie. Pierwsze koszenie i tak dopiero za min. miesiąc wykonasz ! Dlatego chwastox możesz użyć z końcem lata, czyli we wrześniu.
Teraz możesz poparzyć trawę, która skoro jeszcze nie wzeszła, a zajmie jej to około 10-14 dni patrząc po obecnej pogodzie. Pierwsze koszenie i tak dopiero za min. miesiąc wykonasz ! Dlatego chwastox możesz użyć z końcem lata, czyli we wrześniu.
Na mojej działeczce mam posiana 2 lata temu trawę.
Nie jest to gatunek wyszukany, raczej zwykła mieszanka traw.
Przycinałem ją w tym roku dość regularnie i mimo podlewania tegoroczna susza ostro jej dokuczyła.
Moje pytanie jest następujące :
czy muszę ja jeszcze kosić w tym roku , ma ok 10-15 cm i nie jest za gęsta.
Gleba lekko piaszczysta .
Pozdrawiam
Nie jest to gatunek wyszukany, raczej zwykła mieszanka traw.
Przycinałem ją w tym roku dość regularnie i mimo podlewania tegoroczna susza ostro jej dokuczyła.
Moje pytanie jest następujące :
czy muszę ja jeszcze kosić w tym roku , ma ok 10-15 cm i nie jest za gęsta.
Gleba lekko piaszczysta .
Pozdrawiam

Mąż Ani
- gemciu83
- Kontakt:
Na piasku raczej nie spodziewaj się, że trawa będzie rosła. Możesz w kostrzewach owczych i trzcinowatych poszukać inne padną.
- gemciu83
- Kontakt:
6 kl to czysty piach tam nie ma prawa nic rosnąć poza np. drzewami jak sosny itd. Trawy bym się tam raczej nie spodziewał, że będzie rosła chyba, że będziesz ją stale nawadniać co jest bezsensowne lepiej było podłoże zmienić.