Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Moniś, a to co?
Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniczko, podszkalam się u Ciebie z upraw rh. Mam pytanie czy azalie wielkokwiatowe będą dobrze rosły w miejscu prawie cienistym razem z rh i japonkami ? Słoneczka tam za wiele nie ma :wink: I jakie odległości pomiędzy roślinkami pozostawić i czy azalie wielkokwiatowe można ciąć (formować) ?

Twoja leśna roślinność działa jak balsam na duszę :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Moniczko jak oglądam Twoje przecudowne Rh ;:138
to nabieram chęci na uprawę u siebie, chociaż mnie nie lubią ;:14
Cudowne zdjęcie Omoshiro, mój jeszcze nie kwitnie :(
Maczki w ognistych kolorach - śliczne ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniś, żałuję, że nie mogę zobaczyć szerszej perspektywy Twojego ogrodu, ale rozumiem... i pewnie nawet domyślam się powodów :) dzięki, że napisałaś tyle o uprawie Rh... u mnie tylko około 10 sztuk, ale wiedzy na ich temat nie zaszkodzi.
udanego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Twoje rh i azalie zapierają dech. Zazdroszczę kolekcji host i tego że kwaśniaki chcą u Ciebie rosnąć. Moje mnie nie lubią.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochane, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Wybaczcie, że nie będę dużo pisać, ale cały dzień nie mogę się pozbierać... Wiadomość o odejściu Krysi- Goryczki bardzo mnie przybiła....

Adrianno, masz dobre oko ;:167 Trochę nowości mi przybyło od ubiegłego sezonu.

Aniu, to clematis wielkokwiatowy wcześnie kwitnący Omoshiro. Kupiłam go pod wpływem Doroty- dodad :) Bardzo mi się spodobał w Jej ogrodzie.

Dzidziu, Omoshiro kupiłam tej wiosny- pędzony, więc i kwitnie wcześniej. Ciebie tyle roślin kocha, że pewnie możesz i obejść się bez rh :lol:

Aguś, cieszę się, że rozumiesz :) 10 sztuk to już całkiem przyzwoity początek ;:196

Paulo, dziękuję :D U mnie te rośliny rosną najlepiej, z premedytacją więc rezygnuję z innych- między innymi z róż, które w lesie są fatalne :lol:

Jeszcze wczorajsze zdjęcia, nie zdążyłam jeszcze zgrać dzisiejszych.
Obrazek Obrazek
Miłego wieczoru :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Moniś ;:167
Piękne zdjęcia. Twój ogród, o każdej porze roku jest wyjątkowy. ;:108 Rh, jak widzę w tym roku też się spisały :uszy
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Moniu!
U Ciebie wszystko jak w lusterku ład, porządek,umiejętność pokazania przepięknych kwiatów po prostu jak w bajce.
Pozdrowienia Edward :wit
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, mam kilka azalii wielkokwiatowych, które mają dużo cienia i nie zauważyłam, żeby były gorsze od tych rosnących na bardziej słonecznych stanowiskach. Cięcia nie wymagają, usuwa się jedynie chore lub uszkodzone pędy do zdrowej tkanki. Są jednak odmiany, które wypuszczają w ciągu jednego sezonu nawet po kilkanaście nowych wiotkich pędów- te dobrze jest przyciąć wczesną wiosną o 1/3 (o ile nie zawiązały paków kwiatowych). Należy przy tym pamiętać, że azalie nie znoszą nadmiaru wilgoci, chociaż fatalnie reagują na przesuszenie. Podlewać więc umiarkowanie, zwłaszcza w cieniu.
Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać Twoje wątpliwości ;:196

Ewuniu, cieszę się bardzo, że zajrzałaś ;:167 Jestem ciekawa, co słychać w Twoim królestwie!!

Edwardzie, bardzo dziękuję- jesteś niezwykle miły :D

Informacja dla niewtajemiczonych: nalot na roślinach to pyłek sosen, a nie choroby grzybowe :lol:
Azalia pontyjska rozwija coraz więcej pąków- zapach roznosi się w połowie ogrodu :lol: Lilie, które dostałam w doniczce, od razu powędrowały do ziemi.
Obrazek Obrazek

Zaczyna kwitnąć Nova Zembla. Kupiona wiosną w kapersie serduszka ku mojemu zdziwieniu zakwitła :lol:
Obrazek Obrazek

Malutka jeszcze Heart and Soul. Obok miniatura Pandora`s Box.
Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moniś u Ciebe jak zwykle klimatycznie i tajemniczo :wit
Nawet serduszka na tle lasu prezentuje się bardziej magicznie.
Moja azalia pontyjska, na której kwitnienie tak czekałam, przemarzła razem z całą resztą...może w przyszłym roku się uda :)
Część tych suchotników poprzycinałam, młode listki już pomalutku odbijają.
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniś, jeśli taką perspektywę ogrodu od czasu do czasu pokażesz, to ja będę szczęsliwa :) dzięki! cudnie, tajemniczo, leśnie...
i chciałam jeszcze pytać, dlaczego kwitną już lilie, skoro u mnie dopiero w pączkach, ale skoro z donicy to uff, zakladam ze juz byly w zaawansowanym stanie wzrostu :) milego dnia!
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Moniko, u ciebie jak zwykle bajecznie, nie jestem odosobniona w tym przekonaniu.Piekne okazy wszystkich roslin, które swoim wygladem dziękują ci za troskę o nie.
Moja kapryśna azalia wczoraj wieczorem pokazała po trzech latach pierwszy pąk, za co jestem jej bardzo wdzięczna.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witam serdecznie o poranku :D
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:167 Przed nami kolejny ciepły dzień- uwielbiaam, jak jest gorąco!! Wstałam dzisiaj znowu o 4.30 ze szczerym zamiarem popracowania w ogrodzie :) Zauważyłam, że między 5.00 a 6.30 komary jeszcze śpią i można spokojnie coś zrobić. Niestety, na chęciach się skończyło- poranny obchód bardzo się przeciągnął :lol: Doszłam do wniosku, że ogrodem trzeba się cieszyć, a nie tylko w nim tyrać :lol: Przy okazji podlałam magicznymi hortensje i clematisy, niech pięknie rosną i kwitną!!
Moje wszystkie wiciokrzewy oblepione pąkami- teraz muszę tylko zwrócić uwagę na Browna, żeby w odpowiednim momencie zrobić oprysk na mszyce.

Basiu, dziękuję ;:196 Zastanawiam się nad Twoją pontyjską- nie powinna przemarznąć, w końcu rośnie u nas w naturze.

Aguś, dziękuję za miłe słowa ;:167 Lilie były z Tesco :roll: , prawie w pełnym rozkwicie. Nie wiem, co z nimi się stanie, bo tak zalanych cebul w życiu nie widziałam :shock:

Małgosiu, wyobrażam sobie, jak wielką radość sprawiła Ci azalia ;:196

Na dobry początek dnia :)
Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam Monisiu. Święte słowa - trzeba też umieć cieszyć się ogrodem a nie tylko w nim tyrać. Właśnie uczę tego koleżankę, która nie czuła potrzeby nawet posiedzieć w ogrodzie z kawką. Miłego dnia życzę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aduś, otóż to ;:108 Tej wiosny po raz pierwszy nie kupiłam hurtowej ilości roślin i nie muszę się stresować, że czeka mnie miesiąc sadzenia :lol:

Na razie zmykam do ogrodu, nie pracujcie w południe- trzeba brać przykład z Afrykanów :lol: :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”