Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Dzięki, dziewczyny ;:196 Następne irysy zakwitają pomalutku, dam im się jeszcze rozwinąć zanim je pokażę ;) Musze powiedzieć, że chyba im u mnie nieźle, sadzone były jakiś rok temu, sąsiedzi wyrzucali z rabatki, a ja jako ta sierotka przyjmowałam wszystko, w ubiegłym roku nie były rewelacyjne, a teraz wyglądają całkiem dorodnie :).

Dziś o przewagach kupowania w realu nad kupowaniem w necie :evil:

Kupiłam sporo roślinek w necie od takiej pani na alllegro, wyczytałam na tym forum, ze nie jest u niej bardzo tanio, ale sadzonki ładne i duże, i oto co dostałam (brakuje jeszcze jednej hosty, podobno mają dosłać, cały czas myślę, co napisać w komentarzu :roll: :twisted: )
Obrazek
Maleństwa :evil:

Byłam dziś w szkółce 2 kilometry od swojego domu, państwo sami sprzedają rośliny na miejscu i jeżdżą na tzw. rynek do Mińska Maz. 3 razy w tygodniu, kupiłam hortensję pnącą za 18 złotych dla mamy:
Obrazek

Mamy totalny dołek finansowy, bo nagle wypadło nam wydanie kilku tysięcy złotych, więc na zakupy do naszego ogrodu mam szlaban, ale nie mogłam się oprzeć i kupiłam jeden jedyny bodziszek, ma być czerwony ;:167
Obrazek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aga, te roślinki z all, nie są takie tragiczne. Widać, że zdrowe, ukorzenione, będą rosły na pewno....
no chyba że na aukcji było pokazane że to duże i mocno rozrośnięte roślinki.

Hortensja pnąca cudna. Za teką cenę to super wypasiony okaz :wink:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za pocieszenie, dziś je na rabatę posadzę :); pewnie mnie miejscowi szkółkarze rozpieścili, oni zwykle większe okazy sprzedają ;).
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Super zakupki !!! Na temat allegro się nie wypowiadam, bo nigdy tam roślin nie kupowałam. Najważniejsze, żeby były zdrowe.
Hortensja śliczna :uszy
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Francesca,ta Hortensja jest sliczna!
Na allegro nigdy nie kupowalam wiec nie wiem jak to z roslinkami tam wyglada.
Ale jeśli Ci nie dosla tej hosty to walnij im negatywa,co sie bedziesz szczypac :shock:

Co do wydatkow to i mnie maz zawsze trzyma za szelki jak patrze na jakies kwiatki..
Chcialabym wszystko!!
No,ale tak sie nie da. :wink:
Jak juz posadzisz je to wrzuc foteczki,zobaczymy co tam wykombinowalas :wink:
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Agatko, ja też uważam, że te roślinki z all, są okey. W wysyłkowych sklepach przeważnie są małe okazy. Ale przyjmą się, bo wyglądają na zdrowe i rozrosną. Z większymi w transporcie jest kłopot i waga większa, więc i cena wyższa.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Agatko :)
Poczekaj z komentarzem na tę hostę. Jeśli przyjdzie to uważam że nie ma co negatywa dawać. Widać że roślinki są w dobrym stanie a że małe.... tak to już jest w wysyłkowych sklepach. Na targu, czy w ogrodniczym wybierasz a tutaj tak jak Ewa napisała im większa roślina tym większy koszt.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że poczekam z komentarzem, przecież każdemu może zdarzyć się pomyłka.
Aaaaa, zapomniałam Wam napisać, że paczka szła UPS-em, oni nie mają zwyczaju dzwonić i umawiać się, tylko podjeżdżają i siup, albo trzeba czekać do skutku albo ryzykować, ze się nie odbierze tego dnia, a przy roślinkach to nie takie obojętne ;). No i ja kilkaset kilometrów od domu, mąż jeszcze z pracy nie wrócił, były tylko dzieci, więc pan kurier wydał paczkę 10-letniemu synowi, kazał mu się podpisać nazwiskiem drukowanymi literami i sprawa załatwiona :shock: :lol: . W sumie dobrze, ciepło jest i jeżdżenie cały następny dzień w samochodzie pewnie by im nie posłużyło, ale sposób załatwienia sprawy ciut kontrowersyjny jak na mój gust ;).
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Wiesz Agatko, co do UPS to mam podobne zdanie. Parę razy kurier z tej firmy przywoził mi przesyłki, robiąc łaskę, że w ogóle przyjechał. Z innymi kurieremi nie było żadnego problemu.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Francesca tak to juz z all. Ja tez dostałam w rozmiarze xxs.
Bodziszek nazywa się czerwony, ale jest raczej ciemnoróżowy. Mi ten kwiatek nie wygląda na bodziszka. Czy to nie są listki kuklika? On rzeczywiście ma czerwono-pomarańczowe kwiatki. :?:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, mnie też się wydaje, że to nie bodziszek... Mam ponad dwadzieścia jego odmian i żadna nie ma takich liści.
Sadzonka hortensji ładniutka- w pierwszych dwóch- trzech latach trzeba zabezpieczać na zimę. Po tym czasie bardzo szybko przyrasta.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
morellette
100p
100p
Od: 5 mar 2010, o 07:34

Post »

Francesca pracowałam jako kurier i nie przypominam sobie żebym wydawała przesyłki dzieciom pod nieobecnośc rodziców :shock:
Liczę na fotkę tego fioletowego iryska jak już się w pełni rozkwitnie ;:180
Mój wątek
Pozdrawiam,Małgosia:-)
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Hortensja bardzo duża i ładnie rozkrzewiona, a ten bodziszek rzeczywiście jak kuklik wygląda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Skoro o kurierach mowa, to miałam z nimi rożne przejścia, bo sporo kupuję przez internet (nie tylko roślin).
Najdziwniejsze, co mi utkwiło w pamięci, to to, jak kiedyś kurier zostawił cichaczem paczkę w ganku i się zmył .... cez żadnego podpisu, bez słowa. Dom był otwarty, my byliśmy na poddaszu, a on wszedł i cichaczem zostawił paczkę :shock: Ciekawe, czy podpisał się za mnie ... Myślę, ze za takie coś, to mogła bym mu narobić kłopotu, no, ale z przesyłką było wszystko ok, więc dałam sobie spokój.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym bodziszkiem-nie-bodziszkiem to było tak: zobaczyłam kilka sadzonek pod drzewkiem, trochę się zdziwiłam, bo nie pamiętałam, żeby w tej szkółce bodziszki były (wydawało mi się, że liście takie same jak w moim malutkim G. magnificum :oops: ), więc zapytałam, czy to bodziszek. Pani powiedziała, że tak, podobno czerwony, ona kupiła dla siebie od kogoś, ale nie ma miejsca ( :lol: ), zapytałam, czy jeden mi sprzeda, zgodziła się i tak oto zostałam właścicielką... kuklika zapewne, tylko, że kuklików (maleńkich, dopiero co popikowanych) to ja mam dwanaście :;230 .
Monia68 pisze:Agatko, mnie też się wydaje, że to nie bodziszek... Mam ponad dwadzieścia jego odmian i żadna nie ma takich liści.
Tyle odmian... :shock: Pokaż je jak będą kwitły, prooooooszę :)
Monia68 pisze: Sadzonka hortensji ładniutka- w pierwszych dwóch- trzech latach trzeba zabezpieczać na zimę. Po tym czasie bardzo szybko przyrasta.
Bardzo dziękuję za wskazówkę, przekażę Mamie, ja muszę na swoją hortensję jeszcze poczekać, miejsce nie przygotowane :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”