Ogród Joli
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli
a w środku co to jest za roślinka? jakaś szałwia a może jeżówka?
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
To w środku to jedno ma być jakaś goryczka chyba a drugie nie miało opisu tylko zdjęcie i przypominało mi mocno wyrośnięty przetacznik .Jak zakwitnie to może ktoś zidentyfikuje.
Będzie kwitł u mnie taki mutant, jestem bardzo ciekawa co to się wykluje.

I pierwsze orliki

I goryczka

i floks

I szafirek ,który co roku wzbudza mój zachwyt

I jeszcze na niebiesko

Będzie kwitł u mnie taki mutant, jestem bardzo ciekawa co to się wykluje.

I pierwsze orliki

I goryczka

i floks

I szafirek ,który co roku wzbudza mój zachwyt

I jeszcze na niebiesko

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
ooo, to ostatnie zdjęcie wielce przydatne dla mnie. Właśnie się zastanawiałam co z tą kocimiętką zrobić żeby się nie rozrastała... i chyba obsadzę ją irysami -sztywne w górę będą ją trzymały w kupie
Tylko się zastanawiam czy dać irysy niebieskie czy żółte dla kontrastu?

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu masz prześliczną kępkę goryczki, długo już u Ciebie rośnie
Moja ma 2 lata, ale bardzo słabo się rozrasta.

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu azalia japońska ślicznie kwitnie, dobrze Ci przezimowała i magnolie cudne.
Moje azalie nawet te wielkokwiatowe zmarzły.
Lilia ma śmiesznego pąka, ciekawe jak zakwitnie.
Goryczka ma piękny kolor, u mnie także kwitnie, więc myślę, że nie są takie trudne w uprawie.
Moje azalie nawet te wielkokwiatowe zmarzły.
Lilia ma śmiesznego pąka, ciekawe jak zakwitnie.
Goryczka ma piękny kolor, u mnie także kwitnie, więc myślę, że nie są takie trudne w uprawie.

- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu pokazałaś urokliwe rośliny.Bardzo podoba mi się drzewo /nie wiem jakie/ obsadzone kocimiętką i irysami. Zrobię tak u siebie.Ta lilia też wzbudza ciekawość, ale póki jest w pąkach zapytam co rośnie pod nią. Z lewej strony trzmielina, a z drugiej co? Ja nie byłam na targach, bo w sobotę pracowałam do utraty sił w ogrodzie, a w niedzielę staralam się je odzyskać, aby w poniedziałek ruszyć do następnej roboty.
Zazdroszczę wam wyjazdu do Drozdów.
Zazdroszczę wam wyjazdu do Drozdów.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jolu niebieska sesja fotograficzna bardzo udana
kocimiętka cudna muszę mojemu kotu sprowadzić
głodek fajny potem ładnie się rozrośnie i będzie odrobinę większy 

- jola1
Jagusia ta kocimiętka i u mnie się rozrasta ale moi kosiarze jak wylezie w trawę to ją podkaszają a w trawę wyłazi bo to zielone co rośnie wokół drzewka to hiacynty a one później zamierają, ale pomysł z irysami bardzo ciekawy, wydaje mi się że mogą być i żółte a może takie granatowe?
AGNESS moja goryczka ma już kilka lat ale co roku kwitnie długo i obficie i bardzo ładnie się rozsiewa.Może one lubią "ścisk" bo moja jest przerośnięta przez inne roślinki.
ropucha1 bardzo się cieszę że podoba Ci się moja goryczka.
ajka Ja nigdy nie miałam problemu z kwitnieniem u azalii , nigdy nie obmarzały i dla tego mam zamiar je posadzić od strony ciekawskiego sąsiada.Goryczka rzeczywiście nie jest trudna w uprawie.
MonaeS- Aniu nie żałuj że nie byłaś na targach- ceny z księżyca, był ten pan szkółkarz K z Tereszyna i przyznał że na placu w domu pół ceny muszę koooniecznie do niego pojechać.Aniu wokół tego drzewka to nie irysy tylko szczepiory hiacyntów a drzewko to morwa odm.Pendula ale jeszcze bez listków dopiero się rozwija.Wokół lilii to jakiś rozchodnik z tych "żelaznych" jak będziesz zainteresowana to się polecam mam go w ilościach hurtowych.
trzynastko mam nadzieję że ten głodek się rozrośnie ma być zadarniaczem wokół piwonii drzewiastych. Nie jestem pewna czy to jest ta odmiana kocimiętki co ją lubią koty, kiedyś kot siostry został w tej kępie na noc, ale nie jestem w 100% pewna bo nie mam kota, a pies nie jest nią zainteresowany.
Wczoraj przekonałam się że moje nornice nie odpuściły .Na rabatce gdzie wyjadły mi już tulipany teraz przestawiły się na zielone i pościnały młode pędy goździków, pościągały w okolice wejścia do nory i ułożyły w stosik wyglądało to tak jakby ktoś robił bukiet i odłożył go, kilka pędów było wciągniętych do korytarza.Widok ten tak mnie zaskoczył że patrzyłam jak zahipnotyzowana .Zastawiłam krecią pułapkę i sukces jedna sztuka się złapała. Pułapka dalej zastawiona bo nie bardzo mi się chce wierzyć żeby była tylko jedna, dobrze że chociaż nornice się łapią bo krety cwaniaki to już trudniej.
To jeszcze kilka zdjęć z ogrodu
Jedna z piwonii drzewiastych

Ten bez przyszalał ,w ubiegłym roku nie kwitł a teraz jeden kwiatostan i to taki mizerny

I coś zamiast jarzębiny

AGNESS moja goryczka ma już kilka lat ale co roku kwitnie długo i obficie i bardzo ładnie się rozsiewa.Może one lubią "ścisk" bo moja jest przerośnięta przez inne roślinki.
ropucha1 bardzo się cieszę że podoba Ci się moja goryczka.
ajka Ja nigdy nie miałam problemu z kwitnieniem u azalii , nigdy nie obmarzały i dla tego mam zamiar je posadzić od strony ciekawskiego sąsiada.Goryczka rzeczywiście nie jest trudna w uprawie.
MonaeS- Aniu nie żałuj że nie byłaś na targach- ceny z księżyca, był ten pan szkółkarz K z Tereszyna i przyznał że na placu w domu pół ceny muszę koooniecznie do niego pojechać.Aniu wokół tego drzewka to nie irysy tylko szczepiory hiacyntów a drzewko to morwa odm.Pendula ale jeszcze bez listków dopiero się rozwija.Wokół lilii to jakiś rozchodnik z tych "żelaznych" jak będziesz zainteresowana to się polecam mam go w ilościach hurtowych.
trzynastko mam nadzieję że ten głodek się rozrośnie ma być zadarniaczem wokół piwonii drzewiastych. Nie jestem pewna czy to jest ta odmiana kocimiętki co ją lubią koty, kiedyś kot siostry został w tej kępie na noc, ale nie jestem w 100% pewna bo nie mam kota, a pies nie jest nią zainteresowany.
Wczoraj przekonałam się że moje nornice nie odpuściły .Na rabatce gdzie wyjadły mi już tulipany teraz przestawiły się na zielone i pościnały młode pędy goździków, pościągały w okolice wejścia do nory i ułożyły w stosik wyglądało to tak jakby ktoś robił bukiet i odłożył go, kilka pędów było wciągniętych do korytarza.Widok ten tak mnie zaskoczył że patrzyłam jak zahipnotyzowana .Zastawiłam krecią pułapkę i sukces jedna sztuka się złapała. Pułapka dalej zastawiona bo nie bardzo mi się chce wierzyć żeby była tylko jedna, dobrze że chociaż nornice się łapią bo krety cwaniaki to już trudniej.
To jeszcze kilka zdjęć z ogrodu
Jedna z piwonii drzewiastych

Ten bez przyszalał ,w ubiegłym roku nie kwitł a teraz jeden kwiatostan i to taki mizerny

I coś zamiast jarzębiny

Jolu no to mnie nieco pocieszyłaś bo myślałam że tylko u mnie gryzonie buszują
a krety to jakąś libację sobie na działce robią bo z każdym dniem więcej kopców-koniecznie muszę ich cytrynką poczęstować- może się przeniosą.
Mój jarząb też zakwitł i to pierwsze jego kwiaty więc czekam na jesienne koraliki

Mój jarząb też zakwitł i to pierwsze jego kwiaty więc czekam na jesienne koraliki

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Przybiegłam obejrzeć twój niebieski 
Ale piwonia drzewiasta ma pąków
będziesz się cieszyła kwieciem. U mnie, w zeszłym roku kupiona - jeden pączek ma. Jeszcze nie kwitła [ma być pomarańczowa co będzie to się okaże, z czerwonej wyrosłą różowa].

Ale piwonia drzewiasta ma pąków

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- jola1
Jagusiu moje co roku mają jeden paczek więcej i jak na razie nie zmieniają koloru.W tym roku zakupiłam M na imieniny jeszcze dwie żółtą i pomarańczową ale raczej nie będą kwitły.
- jola1
Lilak 'Palbino' to pewnie lilak 'Palibin'?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Buki bardzo mi się podobają, szczególnie ten bordowy.
A co do kocimiętki, to nie wiem, jak wy to robicie, że koty u was się do niej nie pachają. Do mojej ciągną tabunami z całego sąsiedztwa. Niestety w tym roku tak ją wytarmosiły, że prawie wytarta jest do gołej ziemi. A one nadal się wniej tarzają. Chyba w końcu będę musiała usunąć
A co do kocimiętki, to nie wiem, jak wy to robicie, że koty u was się do niej nie pachają. Do mojej ciągną tabunami z całego sąsiedztwa. Niestety w tym roku tak ją wytarmosiły, że prawie wytarta jest do gołej ziemi. A one nadal się wniej tarzają. Chyba w końcu będę musiała usunąć

- jola1
Wandziu to co pokazałam to część buczej kolekcji .
U mnie kocimiętka ładnie rośnie bo moja sunia nie toleruje kotów, ale może to inna odmiana czytałam że koty bardzo lubią kocimiętkę Frasera.
Dzisiaj byłam na targu i nabyłam taką funkię jakiej szukałam, zdjęcia będą jak aparat wróci z zawodów karpiowych.
U mnie kocimiętka ładnie rośnie bo moja sunia nie toleruje kotów, ale może to inna odmiana czytałam że koty bardzo lubią kocimiętkę Frasera.
Dzisiaj byłam na targu i nabyłam taką funkię jakiej szukałam, zdjęcia będą jak aparat wróci z zawodów karpiowych.