Fasolka szparagowa cz.1
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
No, to wiadomo, ale się pytam CZYMzelwi pisze:Podlewać jak najbardziej, szczególnie jeżeli po wysianiu jest sucho.

Chodzi mi tu o jakieś specyfiki np. pokrzywowe czy może Biohumus itp.
Pozdrawiam Kaśka
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fasola nie lubi gnojówki z pokrzyw !!!
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
A czym ja zasilac? U mnie fasolka co roku taka marna, ze zal patrzec (nie podlewalam gnojowka tylko florowitem)
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, a ja posiałam fasolkę dawno dawno... Posadziłam 4 sztuki do ogrodu tuż przed śniegiem majowym i niestety wszystko poszło..... Została mi w domu jedna czerwona którą już jako metrową wsadziłam parę dni temu do gruntu, przyjęła się fajnie i rośnie sobie dalej przy tyczce.
Teraz mam wysiane w domu inne fasole, same tyczne, część idzie jutro do gruntu, zdjęciami się pochwalę jak się przyjmą.
Siałam w domu dlatego, bo poczytałam tu, że wielu z Was ziarna fasoli pozjadały szkodniki
Pozdrawiam!
Teraz mam wysiane w domu inne fasole, same tyczne, część idzie jutro do gruntu, zdjęciami się pochwalę jak się przyjmą.
Siałam w domu dlatego, bo poczytałam tu, że wielu z Was ziarna fasoli pozjadały szkodniki

Pozdrawiam!
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Jak uprawiam swoje warzywa, tak coś koło 9 lat, to nigdy niczym nie zasilalam fasolki - rośnie bezproblemowo.
Może macie słabą glebę?

Może macie słabą glebę?

pozdrawiam, Anita
- ARABELLA
Nie wiem,co lubi fasolka,ale na pewno nie lubi gnojówki z pokrzyw. Pokrzywową gnojówką nie podlewa się także grochu ,czosnku i cebuli 

- Rybka
Wszystko ladnie rosnie, tylko mam fasolkowy strajkNITKA pisze:Jak uprawiam swoje warzywa, tak coś koło 9 lat, to nigdy niczym nie zasilalam fasolki - rośnie bezproblemowo.![]()
Może macie słabą glebę?

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
ARABELLA pisze:Nie wiem,co lubi fasolka,ale na pewno nie lubi gnojówki z pokrzyw. Pokrzywową gnojówką nie podlewa się także grochu ,czosnku i cebuli
Ale co ja mam zrobić, skoro czosnek jest pomiędzy pomidorami w roli "chemii" chroniącej przed chorobami.
Arabellko, jak mu to zaszkodzi? Niesmaczny będzie, czy niewyrośnięty ?
I co mu konkretnie szkodzi ? Który składnik gnojówki ?
- ARABELLA
Krzych nie wiem,co mu będzie,ale wyczytałam w necie,że tych warzyw się nie podlewa gnojówką z pokrzyw.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fasola należy do rodziny bobowatych, które żyją z symbiozie z bakteriami korzeniowymi, które azot atmosferyczny przerabiają na azot przyswajalny przez fasolę. Nie wiem czy gnojówka z pokrzyw szkodzi fasoli, ale wygląda na to, że fasoli nawozy bogate w azot (gnojówka z pokrzyw) zwyczajnie nie są potrzebne. Przecież czasem uprawiamy bobowate jako poplon żeby wzbogacić glebę w azot, np. lucernę czy łubin.
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
Już wiem co jest mojej fasolce. po prostu je ją robak i ma grzyba.Dzis prysnelam ją dithane i cyperkilem. Znajomy który sie zna powiedzial mi tak.
- Rybka
Wysiewalam w zeszlym roku norweska, w tym roku mam polska Laurine tak zachwalana na naszym forum. Zrobilam rozsade, wykielkowala polowa, juz siedzi w ziemi pod agro. W zeszlym roku tez tak robilam i potem kiszka, wogole nie chce rosnac
Tak sobie mysle, ze chyba walcze z wiatrakami, bo skoro nie ma tutaj swiezej w sprzedazy to chyba po prostu tu sie nie udaje.
Ale z drugiej strony ogorkow gruntowych tez nie ma (wlasciwie to sa, sprzedawne na tacce po 4 szt za 20 koron
) a ja co roku mam swoje ogoreczki.
No nic powalcze jeszcze w tym roku, jak nic nie wyjdzie to koniec z fasolka

Tak sobie mysle, ze chyba walcze z wiatrakami, bo skoro nie ma tutaj swiezej w sprzedazy to chyba po prostu tu sie nie udaje.
Ale z drugiej strony ogorkow gruntowych tez nie ma (wlasciwie to sa, sprzedawne na tacce po 4 szt za 20 koron

No nic powalcze jeszcze w tym roku, jak nic nie wyjdzie to koniec z fasolka

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
Czy zna ktos odmiane fasolki karłowej żółtej Golden Teepee? Moje krzaki wyglądaja tak jakby to była tyczna fasola ale przeciez wiem co kupiłam może to taka odmiana. Pierwszy raz mam ta odmiane. Wiem tylko ze strączki mają być nad liścmi u samej góry moze dlatego tak wyglada.