Storczyki Storczykowej cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 4
Przepiękne te Vandy szczególnie ta pierwsza bardzo mi się podoba
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Dusiu zapomniałam Ci coś powiedzieć na temat spryskiwaczy.Ja osobiście za najlepszy spryskiwacz robiący prawdziwą mgiełkę uznaje spryskiwacz po preparacie do włosów Niv... jest świetny .Mam takie 2 używam jeden już ponad pół roku i nić sie z nią nie dzieje!!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
Dusiu piękne vandowate sobie kupiłaś i to w bardzo dobrej cenie. Kilka miesięcy temu też kupiłem Asco. Kulvadee Fragrant "Black Spot" i czekam z niecierpliwością aż zakwitnie u mnie. Ma bardzo ciekawy kształt warżki, inny niż pozostałe Vandy i Ascocendy. Gratuluję tak udanego zakupu.
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Duśka przecudne te Vandy
Znów byłyśmy na tej samej (chyba) wystawie i znów się nie spotkałyśmy

Znów byłyśmy na tej samej (chyba) wystawie i znów się nie spotkałyśmy

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja i tak ogólnie nie pryskam storczyków, ale wypróbowałam ten pryskacz na paru zdechlaczkach, tak z ciekawości, ale ładną mgiełkę robi. Wczesniej miałam takie po płynach do mycia szyb, a te pryskały jak chciały, były wielkie krople i dużo storczyków gniło.myrtille1986 pisze:Dusiu zapomniałam Ci coś powiedzieć na temat spryskiwaczy.Ja osobiście za najlepszy spryskiwacz robiący prawdziwą mgiełkę uznaje spryskiwacz po preparacie do włosów Niv... jest świetny .Mam takie 2 używam jeden już ponad pół roku i nić sie z nią nie dzieje!!!
A ta Vanda kulvadee fragrant... rzeczywiście ma oryginalną warżkę. Bardzo mi się podobają jej kwiaty, są liliowe w ciemnofioletowe kropki. Ta druga Vanda ma kwiaty fioletowo-granatowe, lekko nakrapiane i baardzo duże, gdzieś z 10 cm. Tylko ta niebieska w kratkę ma większe, bo zazwyczaj ok. 12 cm. Niedługo będzie kwitła, ma już coraz większe pąki. Biała też niedługo puści pąki, ma już duży pęd. Ale się bardzo cieszę, że te nowe się spodobały. Teraz mam już 11 dorosłych Vand, 2 siewki i 1 zdechlaczek - Vascostylis.
A teraz przed chwilą przesadziłam jednego z białych wielkokwiatowych Phal. do doniczki 15 cm, ponieważ jest już on tak wielki (ponad 50 cm rozpiętości liści, najszerszy ma prawie 12 cm szerokości, jest przecudnyyy!!!), że był cały czas przechylony i gdyby nie opierał się o inne, na pewno by spadł, bo ma bardzo ciężkie liście, jest ogromny i korzeni też miał już mnóstwo, prawie rozsadzały doniczkę. Jak go kupiłam, był połamanym zdechlaczkiem z przeceny, mial raczej słabe korzonki, ale to jeden z tych nielicznych, które udało mi się odratować z beznadziejnego stanu i dzisiaj jest piękną, ogromną rośliną, jednym z największych moich Phal., a jego kwiaty są ogromne, jak kwitnie. Teraz puszczał dużo nowych korzeni, więc uznałam, że powinien dobrze znieść przesadzenie.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Dusia, nowe vandy
Wow, piękne. Szkoda tylko, że tyle miejsca zajmują
Wspaniałe zdjęcia phal. equestris var alba. Cudowny jest ten storczyk. Już nie mogę się doczekać kiedy u mnie pędy wzrosną i zobaczę te cuda!

Wspaniałe zdjęcia phal. equestris var alba. Cudowny jest ten storczyk. Już nie mogę się doczekać kiedy u mnie pędy wzrosną i zobaczę te cuda!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Dusiu Twoje Vandy dosłownie zbiły mnie z nóg przecudne 

Nie no, te vandy są prześliczne. A za jaki czas będą kwiatki na białej vandzi? 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Dusiu a ja mam taką maleńką prośbę do Ciebie.Dała byś rade zrobić fotkę całej gromady swoich Vandowatych??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Storczykowa
Może wieczorem sprobuję zrobić zdjęcie, ale ciężko będzie, bo takie ogólne zdjęcia zawsze wychodza bardzo brzydko i niewyraźnie. A ta fioletowa Vanda i siewki wiszą na drugim oknie, na haczykach od półki z Phal.
Pędziki powolutku sobie rosną, tylko obydwóm Liodoro i bellinie stanęły w miejscu... Mam nadzieję, że ruszą, chciałabym ujrzeć kwiaty Liodoro. Penang girl ładnie puszcza pędzik, hybrydom też rosną i equestrisowi albie.
Niebieska Vanda ma coraz większe pąki, będzie ich 6 lub 7. U białej dopiero zaczynają się lekko rozdzielać łuski, więc dopiero za kilka dni będzie wiadomo, ile bedzie pąków.
Pędziki powolutku sobie rosną, tylko obydwóm Liodoro i bellinie stanęły w miejscu... Mam nadzieję, że ruszą, chciałabym ujrzeć kwiaty Liodoro. Penang girl ładnie puszcza pędzik, hybrydom też rosną i equestrisowi albie.
Niebieska Vanda ma coraz większe pąki, będzie ich 6 lub 7. U białej dopiero zaczynają się lekko rozdzielać łuski, więc dopiero za kilka dni będzie wiadomo, ile bedzie pąków.
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Dusiu ja jestem zachwycona Twoimi Vandami, są przepiękne
Żeby nie zajmowały tyle miejsca na pewno bym sobie sprawiła 

- Storczykowa
Możesz się rozglądać za jakąś mniejszą rośliną, choć większośc ma ok. pół metra rozpiętości. Ale Vandy bardzo powoli rosną na wysokość. Po iluś latach mogą urosnąć na 1,5 metra sama roślina, ale moje największe mają z metr łącznie z korzeniami. Ta, która uschła od deszczówki, same korzenie miała na metr długie.
A niebieska ma już spore pąki, pierwsze zaczynają powoli nabierać koloru. Będzie ich 6 lub 7. Zazwyczaj ta Vanda ma 5 lub 6 naprawdę gigantycznych, bo aż 12 cm kwiatów. Cała kiść z takimi kwiatami jest naprawdę ogromna, prawie taka jak cała roślina (bez korzeni).
Pędzik Penang girl ma już troszkę ponad 3 cm, więc spory już jest, pewnie niedługo puści pąki. Pięknie przyrasta w korzonki po przesadzeniu do przeźroczystej doniczki. Nowy korzonek puszcza też violacea przesadzona po upadku z okna. Tetraspisy także się pięknie przekorzeniają. Teraz storczyki wyjątkowo dobrze zniosły przesadzenie, wszystkie się ładnie zabierają, bo kiedyś jak przesadziłam to wszystkie traciły częśc korzeni lub nawet wszystkie i wiele z nich zostalo zdechlaczkami i uschło (a własciwie zgniło), a te tak pięknie rosną, szczególnie botaniczne.
A niebieska ma już spore pąki, pierwsze zaczynają powoli nabierać koloru. Będzie ich 6 lub 7. Zazwyczaj ta Vanda ma 5 lub 6 naprawdę gigantycznych, bo aż 12 cm kwiatów. Cała kiść z takimi kwiatami jest naprawdę ogromna, prawie taka jak cała roślina (bez korzeni).
Pędzik Penang girl ma już troszkę ponad 3 cm, więc spory już jest, pewnie niedługo puści pąki. Pięknie przyrasta w korzonki po przesadzeniu do przeźroczystej doniczki. Nowy korzonek puszcza też violacea przesadzona po upadku z okna. Tetraspisy także się pięknie przekorzeniają. Teraz storczyki wyjątkowo dobrze zniosły przesadzenie, wszystkie się ładnie zabierają, bo kiedyś jak przesadziłam to wszystkie traciły częśc korzeni lub nawet wszystkie i wiele z nich zostalo zdechlaczkami i uschło (a własciwie zgniło), a te tak pięknie rosną, szczególnie botaniczne.
- Storczykowa
Wczoraj na białym z mazami znalazłam coś bardzo dziwnego. Wygląda to, jak dwa pędy wyrastające koło siebie z jednego kąta liści... Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, może za kilka dni okaże się, co to jest.
Niebieska i biała Vanda mają coraz większe pąki
. czewona z wystawy już niestety zaczyna przekwitac, ale i tak dlugo kwitła
.
Te nowe Vandy trochę zesztywniały, były dość wiotkie, jak je kupiłam, a teraz liście są sztywniejsze.
Phal. mają się dobrze, tetraspis C1 x amabilis puszcza nowe listko. Kwitnie 10 Phal. i 3 Vandy, jest trochę pędzików, ale mniej niż w zeszłym roku. Może się jeszcze jakieś pojawią... Mam taką nadzieję. i chciałabym, by ruszyły w końcu pędy na obydwóch Liodoro, bo się zatrzymały na razie.
Niebieska i biała Vanda mają coraz większe pąki

Te nowe Vandy trochę zesztywniały, były dość wiotkie, jak je kupiłam, a teraz liście są sztywniejsze.
Phal. mają się dobrze, tetraspis C1 x amabilis puszcza nowe listko. Kwitnie 10 Phal. i 3 Vandy, jest trochę pędzików, ale mniej niż w zeszłym roku. Może się jeszcze jakieś pojawią... Mam taką nadzieję. i chciałabym, by ruszyły w końcu pędy na obydwóch Liodoro, bo się zatrzymały na razie.
- Storczykowa
Niebieska Vanda otworzyła pierwszy kwiat!
Jeszcze jest mały i niewybarwiony, ale na pewno na dniach urośnie i nabierze koloru. Pąków jest 7, jeszcze nigdy tyle nie miała, zawsze było 5 lub 6. To jest jej piąte kwitnienie u mnie, z kupnym szóste. Ta Vandzia jest niezawodna, 2 razy w roku kwitnie gigantycznymi kwiatami o wyraźnej kratce.
Biała też ma coraz większe pąki, prawdopodobnie będzie ich podobna ilość co u niebieskiej, bo jeszcze nie wszystkie się ukazały.
Te nowe mają już trochę sztywniejsze liście. Bardzo się cieszę, że je kupiłam, marzyłam o takich Vandziach i zupełnie przypadkowo trafiłam do LM i znalazłam właśnie takie, jakie chciałam
. Jeszcze tylko pomarańczowej mi brak.
Botaniczne Phalaenopsis mają się dobrze, wiele się przekorzenia i puszcza liścia.
Penang girl na nowym pędziku zaczyna puszczać pierwszego pączuszka.
Equestrisowi alba też rośnie nowy pędzik, a na starym kwitnie, tylko czasami znajduję na nim pojedyńcze wełnowce, muszę znaleźc moje mazidło na wełnowce, kiedyś z innym pomogło...
Wczoraj znalazłam pędzik na tym wielkim, cieniowanoróżowym Phal. hybrydzie, którego ostatnio przesadziłam do większej doniczki. Phal. ma jeszcze 5 starych pędów, na 2 z nich kwitnie.
Jeszcze jest mały i niewybarwiony, ale na pewno na dniach urośnie i nabierze koloru. Pąków jest 7, jeszcze nigdy tyle nie miała, zawsze było 5 lub 6. To jest jej piąte kwitnienie u mnie, z kupnym szóste. Ta Vandzia jest niezawodna, 2 razy w roku kwitnie gigantycznymi kwiatami o wyraźnej kratce.
Biała też ma coraz większe pąki, prawdopodobnie będzie ich podobna ilość co u niebieskiej, bo jeszcze nie wszystkie się ukazały.
Te nowe mają już trochę sztywniejsze liście. Bardzo się cieszę, że je kupiłam, marzyłam o takich Vandziach i zupełnie przypadkowo trafiłam do LM i znalazłam właśnie takie, jakie chciałam

Botaniczne Phalaenopsis mają się dobrze, wiele się przekorzenia i puszcza liścia.
Penang girl na nowym pędziku zaczyna puszczać pierwszego pączuszka.
Equestrisowi alba też rośnie nowy pędzik, a na starym kwitnie, tylko czasami znajduję na nim pojedyńcze wełnowce, muszę znaleźc moje mazidło na wełnowce, kiedyś z innym pomogło...
Wczoraj znalazłam pędzik na tym wielkim, cieniowanoróżowym Phal. hybrydzie, którego ostatnio przesadziłam do większej doniczki. Phal. ma jeszcze 5 starych pędów, na 2 z nich kwitnie.
Dusiu mam nadzieje, że na dniach wstawisz zdjęcia Niebieskiej Vandy
no i kwitnących botaników i hybryd 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki