Storczyki dorotykol

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki dorotykol

Post »

Dziękuję :D
Mam nadzieję, że mi kiedyś tak zakwitnie. Istne cudo obsypane zdumiewającą ilością kwiatów.
Zdziwiło mnie to że listki ma raczej słabe i zaledwie dwa, skąd ona taką siłę wzięła?
Mam pytanie do jakich rozmiarów dorasta Mariae?
Moja rośnie w zdumiewającym tempie. Zobaczcie jak bardzo urosła od chwili pokazania się pierwszego pędu :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

:shock: ale piękność. Powtórzę za Agitą, uwielbiam kontrastowe kolorki. Zwłaszcza u woskowców. Niesamowita ta Mariae jest... Gratuluje wychuchanego kwiatuszka ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Oj coś mi się wydaje,że zaraz wszystkie Mariae w sklepach internetowych zostaną wykupione :;230
Warto było czekać,też Ci życzę takiego kwitnienia,jak pokazała Jovanka!
....i pomyśleć, że na wystawie w Łodzi chciałam ją kupić , ale ktoś z boku powiedział,że kapryśna i że trudno ją do kwitnienia doprowadzić i zbił mnie z tropu...nic to następne wystawy przed nami :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:152 ;:152 ledwo podniosłam szczękę z podłogi jest cudna ;:180 ;:180
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Myślę,ze może osiągnąć nawet 30 cm dł.liści i szerokość 7 cm.
Inna sprawa mogąca wpływać na wielkość rośliny to pochodzenie .Czasami niewielkie na pozór różnice środowiska
różnicują wigorność materiału wyjściowego.

Na pokazywanym zdjęciu uprawa jest wieloletnia - storczyk jest zamontowany na podkładce.
Nie ma w tym żadnej zasady ,ze im starszy tym ma bardziej bujną ilość liści.Wprost przeciwnie się dzieje - w kolekcjach
dłuższych czasowo obserwujemy naturalne starzenie się storczyków .To skutkuje odmładzaniem, usuwaniem nieczynnych fragmentów storczyków itp...
W efekcie otrzymujemy ponownie zgrabną /odmłodzona roślinę a system korzeniowy i dorosłość jest gwarantem kwitnienia.
Do tego trzeba również uwzględniać warunki-.To co pokazałam jest produktem uprawy przez jednego z najlepszych/moim zdaniem/ twórców krzyżówek na świecie.
Są ku temu warunki aby klasyczny obraz kwitnienia zaistniał.W warunkach amatorskich parapetowej uprawy niekoniecznie
muszą się spełnić.Zazwyczaj te różnice decydują o stopniu trudności uprawy.

Dla nas amatorów taki widok niech pozostaje wyłącznie życzeniem i pięknym wzorcem.
Takie marzenie do spełnienia - czego życzę
JOVANKA
gejzerka

Post »

Dorotko, i w mojej kolekcji od początku marca jest Phal Mariae. Otrzymałam ją z odmrożeniami i szpetnymi plamami na liściach. Dolne liście byłam zmuszona wyciąć, zostało jej półtora liścia. Jest po kwarantannie, żyje i ma się coraz lepiej :wink: Najmłodszy liść pięknie urósł i jest czysty, bez plam. W tym roku miałaby zakwitnąć, wolałabym nie. Bardziej mi zależy, żeby wzmocniła system korzeniowy i okryła się liśćmi. Są to tylko życzenia :D Tobie życzę, by Maryjka kwitła za każdym razem obficiej i bez marudzenia. Jest piękna :D
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dorotko i ja dołanczam się do gratulacji .Pięknie Ci zakwitł Mariae ;:167 Ja też mam tego pięknego storczyka ,ale u mnie jak na razie tylko rosną same listki i korzonki :roll:Mam nadzieję że też się *kiedyś doczekam choćby jednego tak cennego kwiatuszka :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Doroto dla mariae i dla Ciebie za doprowadzenie jej do kwitnienia wielkie ;:138 . Bardzo mi się ten storczyk podobał ale uważałam że trudny w uprawie, ale chyba mimo wszystko dopiszę do listy chciejstw :wink:
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Może tak kolejne zdjęcia mariae ? ;:108
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale duży ten Phal. mariae! bardzo mi się podoba, ale jak taki kapryśny, to raczej nie dałabym sobie z nim rady... Ale może kiedyś spróbuję, bo to piękna, wzorzysta perełeczka.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Nie spodziewałam się aż tylu gości :oops:
Wszystkim odwiedzającym bardzo serdecznie dziękuję i zapraszam ponownie ;:196
gejzerka pisze:Dorotko, i w mojej kolekcji od początku marca jest Phal Mariae. Otrzymałam ją z odmrożeniami i szpetnymi plamami na liściach. Dolne liście byłam zmuszona wyciąć, zostało jej półtora liścia. Jest po kwarantannie, żyje i ma się coraz lepiej :wink: Najmłodszy liść pięknie urósł i jest czysty, bez plam. W tym roku miałaby zakwitnąć, wolałabym nie. Bardziej mi zależy, żeby wzmocniła system korzeniowy i okryła się liśćmi. Są to tylko życzenia :D Tobie życzę, by Maryjka kwitła za każdym razem obficiej i bez marudzenia. Jest piękna :D
Dziękuję, a ja Twojej życzę zdrówka ;:196
Anno pisze:Może tak kolejne zdjęcia mariae ? ;:108
Mówisz masz :uszy
Kwiatek podrósł, lekko się otworzył i chyba już jest większy od kwiatu tetraspisa :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część storczyków już przekwita, niektóre tworzą nowe pędy lub przedłużają stare, ale wraz z wiosną budzą się do życia następne :D

Tak rozkwitło Liodoro

Obrazek

C-c flava i moje pierwsze kwitnienie

Obrazek

amboinensis wypuszcza nowy pędzik i już kształtuje pączek na starym

Obrazek

equestris aurea i jego trzy pędziki

Obrazek

dtps. Purple gem blue - niezmordowany i niezawodny

Obrazek

violka, niestety chora, ale walczymy :uszy

Obrazek

Obrazek

i moja nowa największa duma - venosa, też wyhodowana od maluszka ;:167

Obrazek

Obrazek

i faworyty - VANDY ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

odratowana biedulka - surat spot

Obrazek

Jeszcze Ruby, ale jest za malutki do uchwycenia :wink:

I już nie zadręczam :wit
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Oj tak, dręcz nas dręcz!!!
Mariae cudna, Liodoro moje pyszne, do tego tyle radosnych zielonych nowin. Ech te Twoje liście.... :roll:
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko same cuda nam pokazujesz. Piękne kwitnienia, pięknie rosną pędziki. Moje vandy coś nie chcą puszczać pędów.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

To dopiero początek tej udręki ;:224 , a co będzie jak wszystkie będą kwitły :shock: , skoro ich tyle jest ? Ty nas wykończysz ;:133 Czekam na to niecierpliwie :D ;:65 .
Tylko ta biedna, chora violka :(
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

No nie, Doroto ale dałaś po oczach, mariae cudny, tak muszę go koniecznie dopisać do mojej listy. Dużo się u ciebie dzieje, tyle pędzików, Gratuluje wytrwałości przy wyhodowaniu takiej dorodnej rośliny z maluszka.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”