Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

:wit

Pięknie dziękuję za przeznaczoną dla mnie fotkę uroczej azali Toucan :D Wygląda zjawiskowo !!!
Muszę się poważnie zastanowić z tymi azaliami w takim razie.... na pewno można znaleźć te niewielkich rozmiarów... ;:224

Z hortensjami też u mnie kiepsko.... wypatrzyłam zaledwie jeden pąk na różowej ogrodówce.... Pozostałe dwa krzaki białych hortensji wyglądają na razie dość smętnie.... jakoś tak powoli odbijają im liście... Wiosną miały podgnite i zczerniałe całe pędy :? Zobaczymy co będzie, ale na kwiaty nie liczę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, piękne kwiaty azalii :!: Nie mam tych roślin u siebie ale podziwiam ich piękno w innych ogrodach. Twój zasługuje na szczególną uwagę.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majowy ogród jest chyba najpiękniejszy !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Daluś, wspaniale kwitną azalie!! U mnie też lada moment Czardasz pokaże się w całej okazałości :)
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:3
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Ago, u Ciebie zima chyba była dosyć łagodna, więc hortensje ogrodowe powinny Ci kwitnąć...
Jeśli chodzi o azalie, to najmniejsze są japońskie - właściwie zimozielone, a wiosną wprost obsypane kwiatuszkami. Naprawdę polecam!

Wiesiu, czas kwitnienia rododendronów w moim ogrodzie jest chyba najpiękniejszy - nie dość, że zachwycają kwiatami, to jeszcze ten zapach...

Obrazek Obrazek

Cynthio, gdybym mogła, to nie wychodziłabym teraz z ogrodu - azalie nieustannie mnie zachwycają; kaliny są też piękne, ale jednak inaczej:
Obrazek

Obrazek

Adrianko, dzięki ;:196

Grażynko( Kogra), nie tylko lubię, ale - bardzo lubię :P Doskonałość kwiatów azalii zachwyca mnie za każdym razem...

Grażynko (Grazynarosa),jedna rabata z Rh jest widoczna z ulicy i niektórzy troszkę zerkają...

Olu, Kermesinę kupiłaś też chyba w sobotę na kiermaszu . W ogóle są trzy odmiany Kermesiny - różowa, różowo biała i biała...Wszystkie trzy piękne, ale stosunkowo niewielkie - bo to "japonki". Wielkokwiatowe rosną znacznie większe, gubią liście na zimę i często pięknie pachną. Czardasz jest wyjątkowo piękny - ma pełne kwiaty w niesamowitym pomarańczowym kolorze, a jak pachnie!

Paulo, zapraszam :!: Nie mam wprawdzie jakiejś wielkiej kolekcji, ale ze 40 Rh chyba bym sie doliczyła. Co roku coś tam jeszcze dokupuję, choć miejsca już coraz mniej...U mnie nawet nieźle rosną, mimo że nie cuduję ani z ziemią, ani nawozami. Mam wrażenie, że u mnie jest naturalnie dość kwaśna gleba i sprzyjający Rh łagodny klimat...

Małgosiu, Ciebie na pewno lubią, może nie lubią warunków jakie panują w Twoim ogrodzie?

Aszko, dziękuję :P

Ewelinko, to tylko część moich Rh - niektóre już przekwitły, inne dopiero zaczynają kwitnienie, ale praktycznie od kwietnia do czerwca cieszą oczy :lol:

Geniu, moje też troszeczkę ucierpiały tej zimy, ale generalnie nie jest źle :!:

Dorotko, ja mojego Czardasza kupiłam przypadkiem w zeszłym roku już po kwitnieniu, w nie najlepszym zresztą stanie. Przycięłąm go troszkę, żeby się ładnie zagęścił i w tym roku całkiem obficie mi zakwitł, zachwycając pełnymi kwiatami.

Majeczko, jeśli tylko masz w ogrodzie trochę miejsca musisz koniecznie kupić kilka azalii - są piękne i to przez cały sezon!

Dzisiaj mocno się napracowałam w ogrodzie - zrobiłam postrzyżyny moim wrzoścom (a mam ich ze 25 sztuk i to już całkiem sporych) i jednej z forsycji, która bardzo mocno wybujała i zrobiła się jakaś taka nieforemna :evil: A teraz mam całe mnóstwo gałęzi do :spalenia lub przerobienia w rozdrabniarce.
Ale to jeszcze nie wszystko - wypieliłam kilka rabat i podlałam część róż i powojników gnojówka z pokrzyw. A na koniec ta gnojówka wylądowała niechcący na moich butkach ogrodowych, więc zapach moich stópek był wielce...charakterystyczny :;230
A na koniec fotki ...nie, już nie Rh, żeby Was nie zanudzać...Inne kwiaty też kwitną teraz w ogrodzie:

Obrazek Obrazek
x-d-a

Post »

Jacku, Ewelinko, Moniko,
majowy ogród zachwyca "całokształtem", ale Rh to jego zdecydowane gwiazdy!!!
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

To rododendrony pachną? No niby skąd mam wiedzieć, moje nie kwitną :(
A u Ciebie , Dalu, pięknie! Czy tak wygląda ogród po ataku przymrozków? Siły witalne roślin są ogromne! I chwała im za to!
No i klimat jednak okazuje się sprzyjający...nie tylko RH, delospermy u nas wymarzają, u Ciebie piękne!
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Azalie w pięknych kolorach, całe obsypane kwiatami, co za widok ;:180 Pokazuj jeszcze, nigdy nie będzie za dużo, z przyjemnością pooglądam piękne zdjęcia, u mnie azaliowe pączki zmarzły i nie będą kwitły :(
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Dalu, w pełni się zgadzam z Tobą. Lubię określenie piękne inaczej. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

dala pisze:czas kwitnienia rododendronów w moim ogrodzie jest chyba najpiękniejszy - nie dość, że zachwycają kwiatami, to jeszcze ten zapach...
Jestem zachwycona ;:180 i tak sobie myśę, że i u mnie pora zrobić miejsce dla tych kwiatów :D
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

A gdzie zdjęcie andromedy w nowym domku :?:
Zawsze zapominałam o postrzyżynach wrzośców i wrzosów również i dlatego już ich nie mam.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

No faktycznie Dalu, kupiłam na kiermaszu Kermasinę :shock: Tylko, że one mają całkiem odmienny pokrój. Jedna ma kwiaty zwarte, druga raczej luźno osadzone i wyglądają jakby to były to dwie różne azalie. Oj długa droga jeszcze przede mną :oops: Jak ja teraz przy kilku sztukach już się zagubiłam ;:14
Z tego co piszesz Dalu wnioskuję, że azalie znoszą cięcie formujące ? Muszę trochę po kwitnieniu skorygować kształt azalii Sunset. Na Czardasza polowanie rozpoczęte :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś bajeczne widoki, ależ masz ogrom Rh i azalii :shock: Wyobrażam sobie, że trudno Ci teraz wychodzić z ogródka. Jest przepięknie ;:138 Wszystkie niesamowicie obsypane kwiatami, aż nieprawdopodobne...czy okrywasz je czymś na zimę :?:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, też nie wychodziłabym z tak ukwieconego i pachnącego ogrodu jak Twój majowy ogród. ;:138 Coraz bardziej
mam ochote na jakąś choćby najmniejszą azalię japońską uprawianą w donicy i obsypaną kwiatami. Tylko jak ja zimować?
Czy mogłaby przeczekać zimę na dworze czy trzeba je wnosić?
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Zdjęcia Twojego ogrodu i kwiatuszków można oglądać non stop ;:138 więc kobitko pokazuj pokazuj i myślę ,że nikt nie czuje się u Ciebie znudzony ;:108 .
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”