Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Halinko, mam takie samo przekonanie - nikt nie doglądnie naszych ogródków lepiej niż my sami. Znamy je przecież najlepiej. Ale mam nadzieję, że będzie dobrze ;:3

Geniu, w tym roku kosaćce pokazują, na co je stać. Z tego co widzę, to od Ciebie nie mam całkiem niskich na 15cm, tylko wszystkie mają kwiatostany ok.30cm, czyli średniaki. Z tego względu są troszkę za duże na skalniak, zwłaszcza teraz, jak trochę się rozrosły :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku nie miałeś takich niskich ode mnie bo ja nie miałam moje były wyższe , teraz już mam bo sporo kupiłam .
Ale muszę Ci powiedzieć że te moje wyższe bardziej mi się podobają .

Genia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku , melduję ,że LILIOWCE od Ciebie mają się dobrze. Mam nadzieję ,że zakwitną choć małym kwiatkiem :)
A Świecznica się przyjęła? U mnie ma już zawiązki pąków kwiatowych :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Zgadzam się z Tobą że to najpiękniejszy czas w ogrodzie .Podziwiam jak w ciągu trzech tat z chwasciorów [jak piszesz ] powstał taki ogród pełen ciekawych roślin ,widać RĘKĘ fachowca.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :!: Jestem w rozjazdach, dlatego zaniedbuję forum. Ogród zresztą też, który zapełnił się kwiatami ale chwastami też. Właśnie wyrwałem całą reklamówkę skrzypu, którym zamierzam kogoś obdarować. Mam z nim tyle kłopotu, że na robienie preparatów i oprysków ze skrzypu nie mam na razie czasu :evil: .

Geniu, te średnie irysy są super i właśnie kwitną u mnie kolejne od Ciebie - żółtobiałe z ciekawymi gardzielami. Nie mogę się na nie napatrzeć ;:167
Ale tak jak napisałem - mam zbyt mały skalniak, by je tam trzymać więc najwyższe - bordowe i granatowe będą przesadzone.

Ewelinko, świecznice mają się bardzo dobrze i z miejsca zaczęły wypuszczać nowe liście ;:167 Czy to są dwie odmiany :?: Bo zauważyłem, a właściwie kolega zauważył, że łodygi mają inny kolor :idea: :idea:
Liliowiec jeszcze w tym roku powinien kwitnąć.

Aleksander, dziękuję :) Teren zmienił się dość mocno, choć jeszcze rok-dwa zanim pozbędę się nieużytków i trwałych chwastów. Ale teraz ledwo nadążam z pilnymi pracami i pewnie dopiero latem zabiorę się za nieużytki.

Niestety zaraz kolejny wyjazd zawodowy więc zmykam :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Bardzo się cieszę ,że mogłam zobaczyć Twój ogród w realu, teraz wiem,że Twoje słynne bylinowe rabaty mają w rzeczywistości jeszcze więcej uroku niż na zdjęciach.
Chcę podziękować za gościnę i sadzonkowe prezenty - bardzo się cieszę,że roślinki od Ciebie będą rosły w moim ogrodzie ! Mam tylko nadzieję,że przyzwyczają się do mojej kiepskiej i suchej ziemi.
Na razie posadziłam je w donicach i muszę starannie przygotować im stanowiska w ogrodzie, u mnie to nie takie proste.
Natomiast cały skrzyp (ponad 2 kg !) pocięłam i zalałam wodą, jutro będę obgotowywać, na pewno będzie pożytek z tego preparatu w ogrodzie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszku, cieszę się z Twojej i Agaty wizyty :) I to w okresie, kiedy jest co pokazać w ogrodzie bylinowym. Niestety i chwastów zobaczyłyście co niemiara ale dziękuję za wyrozumiałość :) Zapomnieliśmy ukopać jeszcze gęsiówkę wczesną ale będzie czekała na Ciebie :)

Mało mam teraz czasu na forum ale chociaż parę zdjęć:
ostatnie tulipany
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

może ktoś zna, co to za motyle :?:
Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, jak zwykle piękne zdjęcia!! Czy na trzecim jest przetacznik? Otrzymany od Ciebie również kwitnie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Potwierdza się to co myślę - niezapominajki w masie to niezapomniany widok :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, tak, to przetacznik goryczkowaty. Ładnie kwitnie i pachnie. Coś się dzieje niedobrego z jego białą odmianą. Muszę koniecznie go przesadzić.
Powiedz mi, w temacie palczychy. Zakwitła owszem, ale pochwa wokół kolby jest wiotka i mało dekoracyjna. Czy to normalne :?: :?

Comcia, niezapominajki w tym miejscu pełnią funkcję zadarniacza. Wypełniają pustą przestrzeń, skutecznie wypierając wszelkie chwasty :) A że przy okazji ładnie wyglądają, to się cieszę :) Na moich wilgotnych terenach niezapominajki mają się jak w raju.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, jesteś już w domu, czy jeszcze w wojażach?
Piękne zdjęcia! Łan niezapominajek robi wrażenie :D A motylki są sliczne! Chyba jeszcze takich nie widziałam.
Jacku, zapomnieliśmy wykopać wisienkę :?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Niezapominajkowy zawrót głowy . :P ;:138
Melduję ,że przetacznik goryczkowaty, od Ciebie ,kwitnie i ma się dobrze .Właściwie wszystkie roślinki mają się dobrze ,poza cieszynianką .Chuchałam ,dmuchałam ,rozmawiałam z nią i nic .Padła . :( :oops:
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja byłam, widziałam, zachwycałam się tak bardzo, że ledwo do domu wróciłam :). Pierwszy raz widziałam niektóre rośliny na własne oczy. I wąchałam pewną cudnej urody roślinkę. Czemu jeszcze się nie pochwaliłeś? Chowasz ją przed nami, zazdrośniku jeden :twisted: ;-)
I nie wróciłam do domu z pustymi rękami. Musisz koniecznie do mnie przyjechać i coś sobie wykopać na wymianę :).
Agata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku taki łan niezapominajek musi zachwycić, cudo ;:138 Zdjęcie z tulipankami piękne :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chatte, już jestem w domu i próbuję nadrobić zaległości ;:224 Dodatkowo jakieś choróbsko mi się przyplątało.
O wisience też nie pamiętałem :oops:

Jolu, tak czasem bywa - chuchamy, dmuchamy i nic z tego. Od Ciebie pięknie mi teraz kwitną tiarelle i pszonak ;:167

Riane, cieszę się z wizyty i miłych słów :) Jestem tak zarobiony, że zapominam o zdjęciach. Piwonia drzewiasta dziś przekwitła. Złapałem ją w fazie gubienia płatków

Obrazek

Agness, dziękuję :) Niezapominajki zajęłyby każdy wolny centymetr.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”