Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- anigrani29
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Witam.
Kiedyś miałam mrówki na ganku. Zrobiły sobie gniazda. Potem właziły mi do domu.
Podlewałam ganek (tam gdzie były mrówki) wodą wrzącą wymieszaną z octem.
Parę razy podlałam i znikły.
Kiedyś miałam mrówki na ganku. Zrobiły sobie gniazda. Potem właziły mi do domu.
Podlewałam ganek (tam gdzie były mrówki) wodą wrzącą wymieszaną z octem.
Parę razy podlałam i znikły.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
U mnie mrówki co roku atakują kalafiory. Robią sobie gniazdo przy korzeniu i podgryzają je powodując więdnięcie rośliny. Już jeden kalafior mi padł a teraz walczę o utrzymanie kolejnych. Posypałem środkiem Bros, ale po kilku dniach znowu do korzeni zaczęły się dobierać mrówki. Zaczynają nadgryzać dolne liście i siedzą na dolnej części łodygi. Nie są juz wrażliwe na trujący środek więc zacząłem je palcami zgniatać. I tak kilka razy w ciągu dnia... Mordęga 

Tomek
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja teściowa jak widzi mrówki w domu to na zewnątrz przy ziemi oblewa naokoło naftą i już się nie pokazują.Pare dni temu kupowałam na targu cebulki lilli,stało pare osób i narzekali że nornice zjadają itp...Pan powiedział że na nornice ponoć rwelacyjna jest nafta one jej nie cierpią
nie wiedziałam o tym,może ktoś próbował tak się ich pozbyć?

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie byłam na ogrodzie.
Mrówki opanowały dziwaczki, piwonie i rabarbar.
Chyba kupie tego brosa, zobnaczymy czy da rade.
Oprócz tego pojawiły sie w kuchni, ale znikły z łazienki
Mrówki opanowały dziwaczki, piwonie i rabarbar.
Chyba kupie tego brosa, zobnaczymy czy da rade.
Oprócz tego pojawiły sie w kuchni, ale znikły z łazienki

Pozdrawiam Kaśka
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Re: mrówki w kwiatkach jak sie ich pozbyc ?
posyp tam gdzie jest mrowisko proszkiem do prania lub najtańszym do szorowania , wyniosą się
A nie lepiej użyć pierwszego lepszego środka chemicznego? Obecnie mam Blattanex który działa świetnie, dosyć szybko i bardzo skutecznie.
Bo niektóre proszki do prania, szczególnie te enzymatyczne mogą spowodować uszkodzenie rośliny.
Bo niektóre proszki do prania, szczególnie te enzymatyczne mogą spowodować uszkodzenie rośliny.
własnie chodzi mi o taki który by nie zabił tej rośliny w którym sobie zrobiły gniazdo?
No to Blattanex, Mrówkofon, lub każdy inny, podobny specyfik.
Mrówki wnoszą trujące kryształki do swojego gniazda w wyniku czego w krótkim czasie pozbywamy się całego mrowiska w doniczce.
Mrówki wnoszą trujące kryształki do swojego gniazda w wyniku czego w krótkim czasie pozbywamy się całego mrowiska w doniczce.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
A ja posypuję mróweczki proszkiem do pieczenia i gdzieś znikają.
Waleria
To już lepiej sodą oczyszczoną- proszek do pieczenia oprócz sody zawiera jeszcze mąkę. Więc dając czystą sodę, daje się większe stężenie tego co mrówkom przeszkadza. A do doniczek raczej bym sody nie sypał- bo raz- sód- dużo sodu, dwa- zmiana odczynu gleby na zasadowy, trzy- węglany z sody- spowodują przejście np. wapnia czy magnezu w formę nieprzyswajalnego węglanu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2011, o 00:07
Czy mrówki są rzeczywiście szkodliwe? Zauważyłam mnóstwo mrówek na kilku różnych miejscach w moim ogrodzie (więc zapewne jest kilka mrowisk). Są m.in. obok dalii, irysów, pierwiosnków, host, hortensji, piwonii i w jednym miejscu na trawie. Są to spore ilości, bo jak tylko tam grzebnę to i mnie oblezą
Są zwykłe czarne ten najmniejszy rodzaj. Zaszkodzą moim rabatom?

Pozdrawiam Agnieszka 

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
W zasadzie mrówki nie są szkodliwe, szkodzą tylko ich mrowiska, jeśli usypią na jakiejś roślince i zasypią ziemią to, co nie powinno być zasypane.
Waleria
No akurat piwoniom mrówki nic nie zrobią bo piwonie same opracowały metodę walki z nimi (sok którego kropelki pojawiają się na pędach i pąkach jest dla mrówek toksyczny).
Ale inne rośliny mogą zostać całkowicie zniszczone przez mrówki, podgryzają i podkopują one korzenie więc gdy na różach pojawi się kilka mrówek, niema co panikować bo zajmują się one tam tylko mszycami. Ale gdy pojawią się już gdzieś między kwiatami kopczyki, lepiej było by tam jakieś trutki podsypać. I wg mnie lepiej dać trochę trutki która zniszczy całe mrowisko niż sypać proszkiem do pieczenia alkalizującym ziemię i wprowadzającym do niej dużo sodu.
Ale inne rośliny mogą zostać całkowicie zniszczone przez mrówki, podgryzają i podkopują one korzenie więc gdy na różach pojawi się kilka mrówek, niema co panikować bo zajmują się one tam tylko mszycami. Ale gdy pojawią się już gdzieś między kwiatami kopczyki, lepiej było by tam jakieś trutki podsypać. I wg mnie lepiej dać trochę trutki która zniszczy całe mrowisko niż sypać proszkiem do pieczenia alkalizującym ziemię i wprowadzającym do niej dużo sodu.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Najlepszy sposób na mrówki to rozgarnąć mrowisko i popsiukać sprayem na karaluchy,prusaki bo te na mrówki słabo działają(Teraz mam jakiś Bros)
Raz mi się zdarzyło popsiukać rozgrzebane mrowisko WD40 i podpalić i zadziałało ale nie wszędzie można to zastosować.
Proszków na mrówki nie warto stosować,próbowałem już kilka i żaden nie zadziałał.
Raz mi się zdarzyło popsiukać rozgrzebane mrowisko WD40 i podpalić i zadziałało ale nie wszędzie można to zastosować.
Proszków na mrówki nie warto stosować,próbowałem już kilka i żaden nie zadziałał.