Zrób to sam, czyli pomysły Forumków
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły forumków
Świetna robota. Wykonanie i pomysł extra.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oooo! To już wyższa szkoła jazdy 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Super. Ale to przekracza moje umiejętności.

- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
Wspaniałe
Mam pytanko jak powyginałeś te belki czy już kupiłeś je w takim kształcie ??

My name is Daniel
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cieszę się, że się podoba
, choć na prawdziwy efekt niestety trzeba poczakać, aż zarośnie pnączami... czyli jeszcze co najmniej 2 sezony. Pozostaje postawić tam sobie leżaczek, otworzyć piwko i patrzeć jak zarasta..... i zarasta.... i zarasta
Wszystkie łuki i dłuższe elementy proste były zamówione u stolarza. Sam bym się absolutnie nie podejmował wyginać, a już szczególnie tak żeby uzyskać 9 identycznych kształtek. A długie belki zamówione przy okazji, bo i tak nie miałbym własnego transportu na tak duże elementy (najdłuższe elementy mają 5.6m długości).

Wszystkie łuki i dłuższe elementy proste były zamówione u stolarza. Sam bym się absolutnie nie podejmował wyginać, a już szczególnie tak żeby uzyskać 9 identycznych kształtek. A długie belki zamówione przy okazji, bo i tak nie miałbym własnego transportu na tak duże elementy (najdłuższe elementy mają 5.6m długości).
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Kamillla
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 16 maja 2011, o 21:17
- Kontakt:
lesioc - ja też jestem pełna podziwu

Lesioc głęboki pokłon dla twoich umiejętności.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Penelope - a możesz łopatologicznie napisać, jak to jest zrobione? Przymierzamy się do takich schodków, alePenelopa pisze:Dorzucam nasze schodki na drugi poziom ogródka - jeszcze nie obsadzonego,
w trakcie pielenia. Szczeliny pomiędzy będą czymś wysypaneOczywiście schodki będą dokończone
w tym sezonie, na razie to wersja "wstępna"
![]()
mąż na razie nie wie, jak się to nich zabrać (no i brak czasu na wykonawstwo). Ale są w planach.
Beatann - jestem pełna podziwu! (Mam nadzieję, że kręgosłup dobrze to zniósł).
Pomysł mi się podoba. Ja myślałam o kostce, ale może trzeba o kamieniach pomyśleć?
U mnie spadek terenu i trzeba jakoś wygubić te wysokości.
A ściana jest jakoś izolowana?
Muszę powiedzieć, że "Ogrodnik potrafi" a forumowicz to już w ogóle pomysłowy Dobromir.

Pozdrawiam serdecznie
Z tego co widzę, to stolarz, u którego Lesioc zamawiał belki nie wyginał ich tylko wycinał od szablonu z szerszych kantówek.repas200 pisze:WspaniałeMam pytanko jak powyginałeś te belki czy już kupiłeś je w takim kształcie ??
Lesioc - altanka pierwsza klasa. Gratuluje pomysłu i wykonania.
- repas200
lesioc To znaczy że ty tylko to wszystko poskładałeś do kupy ?? Ale i tak wielkie 

My name is Daniel

- repas200
No dobra dobra wielki szacun jeśli to zostało zaprojektowane przez niego ;)
My name is Daniel
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Pierwotny zamysł był aby powycinac z drewna klejonego. Okazało się jednak, że przy drobnych korektach projektu można spokojne wyciąć to z jednej szerszej kantówki.DarekRz pisze:Z tego co widzę, to stolarz, u którego Lesioc zamawiał belki nie wyginał ich tylko wycinał od szablonu z szerszych kantówek..repas200 pisze:WspaniałeMam pytanko jak powyginałeś te belki czy już kupiłeś je w takim kształcie ??
Projekt własny, stolarz dostał precyzyjne rysunki jakie elementy ma mi przygotować. Niestety nie obyło się bez pomyłek (stolarza, projekt był OKrepas200 pisze:No dobra dobra wielki szacun jeśli to zostało zaprojektowane przez niego

Wszystkie pozostałe elementy co zmieściły mi się do samochodu to przywoziłem sam, przycinałem sam i obszlifowywałem również sam (jeszcze nie wszystko jest zamontowane na tych zdjeciach - są dodatkowo na przykład drewniane uchwyty na wiszące doniczki). Doszły do tego jeszcze wszystkie datale: nacięcia na wpusty, nacięcia na stalowe stopy, otwory na śruby, wgłebienia na podkładki, skosy, itp.
Potem 2 krotna impregnacja preparatem głęboko penetrującym ... trochę było tego malowania, bo może to nie wygląda ale jest to to prawie 60m2 powierzchni drzewa.Teraz jestem własnie w trakcie aplikowania lekierobejcy barwiącej na ciemniejszy kolor - mam nadzieje jutro skończyć 2gą i ostatnią warstwę.
Planuje również sam obłożyć część dachu płytami poliwęglanowymi.
Dla zainteresowanych - filmik z krótkiego, acz najbardziej spektakularnego fragmentu prac, czyli zmontowania konstrukcji (wersia poklatkowa -timelapse): http://vimeo.com/23203334
Zapraszam: spis treści ogród
Lesioc
Mój szacun.
Mój szacun.