Storczykowo

ODPOWIEDZ
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowo

Post »

W mixa drobnej kory, keramzytu z odrobiną sphagnum.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

dlaczego jesteście tacy "anty" do sphagnum?? przecież niektórzy normalnie trzymają tak storczyki i nie narzekają. Ja nie wiem czy je przesadzę, czy nie...muszę się zorientować, co będzie dla nich lepsze...nie mam doświadczenia w hodowli w sphagnum więc muszę się doszkolić w tym temacie.

A zalane też były...moja pierwsza czynność jaką zrobiłam po wyjściu ze sklepu, to wylanie wody z osłonek...na szczęście maluchy są w dobrym stanie i nie były w takich warunkach strasznie długo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj jestem z rewizytą i obejrzałam Twoją kolekcję.
Powiększa się w szybkim tempie.
Ciekwa uprawa w keramzycie. ;:108
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Jak już gdzieś pisałam nie do końca jestem "anty" sphagnum. Po prostu według mnie jest zdradliwy i nie lubię go. Choć używam do sadzonek i mixów z korą. Nie będę napastliwie go odradzać ponieważ każdy ma swój sposób uprawy i tyle w temacie.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja raczej też jestem anty sphagnum, tzn. uważam, że może być jako niewielka domieszka do kory, ale uważam, że samo nie jest dobrym podłożem i może na krótką metę daje dobre efekty, ale dlugo trzyma wodę, zatrzymuje składniki itp., więc trzeba co ileś miesięcy wymieniać, a to kłopotliwe. Zdecydowanie jestem za uprawą w korze i nawet jeśli kupię jakiegoś storczyka w mchu, natychmiast po przyniesieniu do domu go przesadzam w korę czy kwitnie czy nie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też byłam "anty" spagnum. Kiedyś zabiłam bellinę, bo ją zasuszyłam na pył w tym mchu :oops: Ale..teraz sobie nie wyobrażam żyć bez spagnum, mając storczyki. Zwłaszcza, jak pojawi się pierwsza masdevallia, wtedy nie ma wyjścia. Trzeba się nauczyć uprawy na "bazie" spagnum.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
joaskal
50p
50p
Od: 24 mar 2011, o 14:52

Post »

Śliczne miniaturki ;:138 ;:138 ;:138 Ostatnio tez taką nabyłam :D
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

Storczykowa pisze: na krótką metę daje dobre efekty, ale dlugo trzyma wodę,
to przesadzę je po czerwcowym urlopie...skoro sphagnum długo trzyma wodę, to nie będę się stresować jak wyjadę, że mi uschną maluchy :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze gdzieś czytałam, że jak wyschnie, to może "zabierać" wilgoć z rośliny, ale nie wiem, czy to prawda, bo żadnego storczyka nie miałam w mchu na tyle długo, by się o tym przekonać. Ale moje doświadczenia z mchem były raczej nie za dobre, kupiłam kiedyś Phal. w mchu i był tak przelany, że aż już zgniły mu korzenie i już nigdy nie wydobrzał, dlatego teraz każdego kupionego w mchu wolę przesadzić do kory i do normalnej, plastikowej, przeźroczystej doniczki, bo te co się kupuje w mchu zazwyczaj są w takich foliach i nawet nie idzie ich ustawić na parapecie. Na wystawie teraz kupiłam tetraspisa C1 w mchu, przesadziłam go od razu do kory i do doniczki i zaczął puszczać 2 nowe, ładne korzonki, widzę, że mu bardzo dobrze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne maluszki :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

Storczykowa pisze: kupiłam tetraspisa C1 w mchu, przesadziłam go od razu do kory i do doniczki i zaczął puszczać 2 nowe, ładne korzonki, widzę, że mu bardzo dobrze.
no to teraz mam dylemat :roll: a może je w keramzyt wsadzę :D kieliszki by się do tego znakomicie nadały :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Keramzyt to też raczej taki sposob na krótką metę, jest dobry do odratowywania, to się wsadza w keramzyt, który musi byc wilgotny i storczyk puszcza korzenie, ale raczej nie jest dobry do dluższej uprawy.
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p

Post »

no ja mam kilka w wazonach z keramzytem i wszystkie świetnie się w nim czują...wszystkie puszczają liście, przedłużają korzenie jak i wypuszczają nowe no i kwitną :)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Ja mam prawie całą moją czeladkę (prócz Paphiopedilum) w keramzycie i nie sądzę żeby im się krzywda działa. Wszystkie puszczają liście, korzenie i kwitną. Najstarszy mieszkaniec keramzytu jest w nim od ok 8 m-cy i jest w trakcie kwitnienia, wcześniej nie kwitł prawie 3 lata. Dendrobium obecnie wypuszcza młody odrost i kwitnie drugi raz będąc w keramzycie od 2 m-cy.

Myślę, że najważniejszą rzeczą o jakiej trzeba pamiętać mając rośliny w keramzycie, to po prostu obserwacja stanu liści i korzeni. Jak tylko coś by się zaczęło dziać, od razu przełożyłabym je do kory. Póki co, pięknie rosną w wazonach, ja nie muszę bawić się w moczenie doniczek w trakcie podlewania :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja także nie muszę się bawić w kąpanie doniczek, po po prostu przejdę z konewką i je popodlewam. Ale raczej nie mam zaufania do innych sposobów niż sprawdzona, dobra kora. Z keramzytem raz mi się udało, ale następnym razem już nie. O mchu to juz nawet nie wspominam, bardzo nie lubię mchu i uważam, że nie można na nim w pełni polegać, a Phal. nie potrzebują aż tak wielkiej wilgotności, więc po prostu je trzymam w korze, tak jak kupiłam i nic nie ruszam, chyba, że któregoś kupię w mchu, to przesadzam do kory.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”