Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w tunelu - amotorsko
Też mam takie krople. Ale do momentu przeczytania tego posta się tym nie przejmowałam. To normalne, że para wodna się skrapla. A po otwarciu zaraz to i tak wysycha. Będzie przeciez coraz cieplej, to może i to przestanie się dziać.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To jest dobry objaw, ponieważ ziemia nie jest zasolona i pomidory pobierają pokarm, a że jest duża wilgotność pod folią to wydalają wodę przez szparki oddechowe.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja też sobie chwalę betaluxa. Za dużo też nie można usuwać, bo to ograniczy jego ploncandy pisze:Romku, ja co prawda w zeszłym roku miałam pomidory pierwszy raz - m. in. karłowe Betaluxy (w gruncie) więc jestem laik ale opiszę jak było u mnie.
Ja wyłamywałam tylko te pędy, które były zbyt gęsto. I uwierz mi, że pędów wyrastających z pędów nie brakowało. Jednak w miarę wzrostu i dojrzewania 2-3 dolne pędy nie dawały rady utrzymać owoców. Sporo się nakombinowałam, żeby je popodpierać by nie leżały na ziemi i by gałązki się nie łamały. W tym roku już przy wsadzaniu do gruntu 2-3 dolne pędy (właściwie pędziki) ucinałam. Mam nadzieję, że uniknę zeszłorocznych problemów. Dalej będę przerzedzać w miarę potrzeby.
pozdrawiam!
ps. samą odmianę Betalux bardzo polecam. Owoce dojrzewają przed zarazą i są naprawdę smaczne. Obdzieliłam nimi wiele osób i KAŻDY zachwalał, że prawdziwie pomidorowe pomidory to były.

Ja opasywałem je sznurkiem dookoła i do palika, inaczej się położy, a przywiązywać każdy pęd to syzyfowa praca..
Pozdrawiam, Maciek.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
W kozulowych liście ziemniaczane może mieć Rrudy -127 i krzyżówka Black Pear x Copia
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Pytanie..
A co się stanie jak u samokończoncego oberwie się wilki?
Pytam bo nie wiem które mam samokończące a poobrywałam co się dało
W akcji mogą być 2 z tego co ja wiem o liściach ziemniaczanych..
Rudy i Black Japanese Triefele chyba..
A co się stanie jak u samokończoncego oberwie się wilki?
Pytam bo nie wiem które mam samokończące a poobrywałam co się dało

W akcji mogą być 2 z tego co ja wiem o liściach ziemniaczanych..
Rudy i Black Japanese Triefele chyba..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Black Japanese Trifele też ma ziemniaczane liście.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
i o tego mi chodziło nie o tule..
poprawiłam właśnie..
poprawiłam właśnie..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
witam,mam pytanie,w zeszłym roku jak posadziłem pomidory pod moją folią to co prawda rosły szybko ale łodygi były bardzo cienkie,zarówna ta główna jak i boczne,jak pomidory dojrzewały to łamały łodygi,był oczywiście sznurek,mógłby ktoś napisać czym to było spowodowane bo nie chce tego problemu w tym roku,z góry dziękuje...
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Prawdopodobnie za dużo zasilałeś azotem .Ekopom ci poradzi,jest profesionalistą.Pozdrawiam
Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2011, o 13:08
Mam jeszcze pytanie .
Mój znajomy który uprawia pomidory kilka lat, doradził mi i przywiózł troche saletry wapnowej ,mam nią podlać pomidory raz i potem drugi po dziesieciu dniach ,trzeci i ostatni raz jak zaczną nabierać koloru . Dawka to dwie garści na 10litrów .
Czy to odpowiedni nawóz i proporcja ?
Jeszcze jedno.
Mam małe wywietrzniki w folii oprócz drzwi. Czy lepiej już teraz nie zamykać ich na noc po to żeby nie zbierała sie wilgoć (krople na dachu) a tym samym chyba mniejsze zagrożenie chorobami ? Czy może zamykać po to żeby miały cieplej w nocy . Dodam że pomidory uprawiam pirwszy rok ,dlatego tak sie dopytuje.
Mój znajomy który uprawia pomidory kilka lat, doradził mi i przywiózł troche saletry wapnowej ,mam nią podlać pomidory raz i potem drugi po dziesieciu dniach ,trzeci i ostatni raz jak zaczną nabierać koloru . Dawka to dwie garści na 10litrów .
Czy to odpowiedni nawóz i proporcja ?
Jeszcze jedno.
Mam małe wywietrzniki w folii oprócz drzwi. Czy lepiej już teraz nie zamykać ich na noc po to żeby nie zbierała sie wilgoć (krople na dachu) a tym samym chyba mniejsze zagrożenie chorobami ? Czy może zamykać po to żeby miały cieplej w nocy . Dodam że pomidory uprawiam pirwszy rok ,dlatego tak sie dopytuje.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2010, o 12:03
Romku,
co do nawozu, proporcji i częstości - się nie wypowiadam bo nie wiem. Zapewne chodzi o uniknięcie suchej zgnilizny (brak wapnia). Niektóre pomidory potrzebują go więcej inne mniej, więc nie zawsze choroba ta wystąpi. Tak było i u mnie rok temu. NN i Betaluxom nic nie było, Kmicice i Giganty odchorowały trochę moją niewiedzę
Co do wywietrzników cytuję wypowiedź Tadeusza z 12. maja:
"Witaj ANIU-RUSAŁKO, już od teraz, przynajmniej po dwa najmniejsze "lufciki" powinny być otwarte 24 godzin na dobę, czy to ciepło, czy zimno, a nie mówiąc o deszczowym dniu,czy to dzień, czy noc.
Zamykanie "lufcików" podczas deszczu, czy w porze nocnej powoduje że na folii u dachu zbierają się krople wody które spadając moczą liście pomidorów. Takie krople spadając w dzień słoneczny mogą być tak nagrzane że mogą poparzyć liście"
W ogóle bardzo polecam ci lekturę tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140 od początku (stąd jest zaczerpnięty powyższy fragment) oraz 5 wcześniejszych części.
pozdrawiam!
co do nawozu, proporcji i częstości - się nie wypowiadam bo nie wiem. Zapewne chodzi o uniknięcie suchej zgnilizny (brak wapnia). Niektóre pomidory potrzebują go więcej inne mniej, więc nie zawsze choroba ta wystąpi. Tak było i u mnie rok temu. NN i Betaluxom nic nie było, Kmicice i Giganty odchorowały trochę moją niewiedzę

Co do wywietrzników cytuję wypowiedź Tadeusza z 12. maja:
"Witaj ANIU-RUSAŁKO, już od teraz, przynajmniej po dwa najmniejsze "lufciki" powinny być otwarte 24 godzin na dobę, czy to ciepło, czy zimno, a nie mówiąc o deszczowym dniu,czy to dzień, czy noc.
Zamykanie "lufcików" podczas deszczu, czy w porze nocnej powoduje że na folii u dachu zbierają się krople wody które spadając moczą liście pomidorów. Takie krople spadając w dzień słoneczny mogą być tak nagrzane że mogą poparzyć liście"
W ogóle bardzo polecam ci lekturę tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140 od początku (stąd jest zaczerpnięty powyższy fragment) oraz 5 wcześniejszych części.
pozdrawiam!
Monika
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2011, o 21:12
A czy to możliwe, że malinowy olbrzym też ma ziemniaczane liście? Porównywałam moje rozsady ze zdjęciami w internecie i są zupełnie inne
-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2011, o 13:08
Moniko
Dziękuje za odpowiedż. W takim razie wywietrzników od dzisiaj nie będe zamykał bez względu na pogode i pore dnia.
A co do tej saletry wapnowej jej proporcji i częstotliwości może jeszcze ktoś sie wypowie.
Pozdrawiam ROMEK
Dziękuje za odpowiedż. W takim razie wywietrzników od dzisiaj nie będe zamykał bez względu na pogode i pore dnia.
A co do tej saletry wapnowej jej proporcji i częstotliwości może jeszcze ktoś sie wypowie.
Pozdrawiam ROMEK
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Tak ogólnie w sprawie nawożenia : można jednorazowo posypać maksymalnie 5 dkg na 1 m2 , a jeśli podlewanie lub oprysk to na ogół w stężeniu 0.2 % ,saletra wapniowa max 0,5 %. Tak częste podawanie jednego nawozu nie wskazane . Gdy łodyga jest krucha i łamie się ,to na ogół brak potasu .
pozdrawiam Ludwik
To mnie zaskoczyłaś.cyprinum pisze:A czy to możliwe, że malinowy olbrzym też ma ziemniaczane liście? Porównywałam moje rozsady ze zdjęciami w internecie i są zupełnie inne
Moje MO mają wyłącznie ziemniaczane liście. Chyba, że pomyliłem odmiany przy pikowaniu(miałem przygodę dywanową). Fakt, że po wysianiu do gruntu wszystko mi się pomieszało, ale wydaje mi się, że ta odmiana miała ziemniaczane w 100%.