U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Post »

Witaj Gosiu, wpadłam w odwiedziny :wit
I tak na pierwszy rzut, to od razu przyznaję się szczerze, że zakochałam się w tych żabkach.. ;:224 ;:167
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żabusie uśmieszki mają filuterne ... . Wpadł mi w oko ten powojnik lila-róż, pełny, bardzo ładny ;:108
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ja takie żabusie też chętnie bym kupiła , wcale nie są kiczowate . Wtopią się w otoczenie i fajnie będą wyglądały na tej ławeczce .

Gosiu , też mam tę odmianę powojnika ' Piilu ', ciekawa jestem , czy mój zakwitnie . Kwiaty ma imponujące i sporo pąków jak widzę będzie długo cieszył Twoje oczy .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Aga, jeśli nie czosnki, to będę szukać czegoś innego, co kwitnie dłużej.

Lucy, cieszę się, że żabki się podobają. I cóż, pobiegam chyba z donicami.

Helen, moje rh też są posadzone w zacienionym miejscu. Różowy zaczął rozchylać pąki zaraz po Wielkanocy, teraz powoli mu opadają. Fioletowy tydzień później, jest jeszcze w pełni kwitnienia. Może twój rh to taka odmiana, która zmienia kolor i krótko trzyma kwiaty.

Witaj Aniu :wit
Ja też zakochałam się w żabkach od pierwszego spojrzenia.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej.

Jolu, powojnik mnie mile zaskoczył. W zeszłym roku nie miał takich ładnych kwiatów.

Jagódko, żabki poprawiają mi humor, kiedy na nie spojrzę. Cieszę się, że tobie też się podobają.
Powojnik Piilu ma sporo pąków, w zeszłym roku nie miał takich dużych pełnych kwiatów, kolor też miał niespecjalny. Może to wina warunków, biedował w małej doniczce i panowały wtedy upały, a może był jeszcze za młody. Czytałam, że pełnymi kwiatami kwitnie na pędach, które wyrastają z dwurocznych pędów. Na jednorocznych mogą się pojawić niepełne kwiaty. Ciekawa jestem, jak zakwitnie twój.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Gosiu , no to się ale porobiło . Przy takiej ilości powojników , jakie ostatnio zakupiłam , to pogubiłam sie przy nazwach . Wynikiem tego , nie mam Piilu , tylko Proteus ;:14 . Oprócz niego są ; Ville de Lyon , Asao , Carnaby , Multi Blue , Kiri Te Kanawa i Comtesse de Blouchard .
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, Proteus też jest bardzo ładny. Siedem powojników, będzie co oglądać ;:65

Ostatnie dni były dosyć pracowite. Wkopałam na swoje miejsca większość roślin z doniczek, wyplewiłam wszystkie rabaty, na niektóre dosypałam korę. Za pergolą z winogronem wytrzebiłam wrastającą trawę, żeby łatwiej było kosić i wyrównałam obrzeże. Posiałam resztę warzywek, ogórki, broccoli i fasolkę. Pojemniki na zioła też już w całości zajęte.
Dzisiaj co wyjdę do ogrodu zaczyna kropić a za chwilę leje. W krótkich przerwach między deszczem świeci słońce. Myślałam, że nie zdołam zrobić wszystkich fotek, ale udało się.

Rano zauważyłam robaczki na powojniku Jackmanii.
Zamierzałam zamieścić fotkę na forum i zapytać co to, ale znalazłam podobne zdjęcia.
Larwy biedronki.
Mogę więc spać spokojnie wiedząc, że to nie wróg, a przyjaciel.
Obrazek

już wiem, że Operacja Rzodkiewka zakończy się powodzeniem :heja
rzodkiewki są jeszcze małe (średnica około 1 cm),
trzeba poczekać jeszcze kilka dni aż podrosną
Obrazek

grządka z różnościami
rośnie tam szczypior, kalarepa, marchewka, pietruszka, buraki i koperek
Obrazek

kwitnie pierwszy pomidor
Obrazek

ciągle kwitną poziomki, dużo jest już zawiązków owoców
Obrazek

podobnie truskawki
Obrazek

borówka wysoka, odmiana Duke
Obrazek

porzeczki
Obrazek

zioła posadzone
rośnie tam (od lewej) marokańska mięta, tymianek cytrynowy, szczypior, rozmaryn, koperek, majeranek, melisa cytrynowa, bazylia i oregano.
Obrazek

jedna z roślin, które dostałam od znajomej. na forum widziałam podobne zdjęcie, czy to bergenia sercowata?
Obrazek

wczoraj podczas pielenia wyciągam chwasta, a na końcu orzech włoski :;230
jedna z wiewiórek musiała zakopać. niestety nie mam u siebie miejsca na drzewo, ale uknułam plan: podhoduję i posadzę w pobliskim parku. Wiewiórki się ucieszą, a ja w przyszłośc będę wiedziała gdzie udać się po orzechy.
Będę zbierać jak swoje 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu , ale smacznie zrobiło się u Ciebie ;:108 Fajny masz ten zielnik , a plan z orzechem zacny ;:224
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Brawa dla pierwszego kwitnącego pomidorka ;:63 . Te liście od sąsiadki to rzeczywiście chyba bergenia. Ładnie się zazielenił ogródek ziołowy, ale oregano pilnuj, bo zasiedli Ci cały ogród. Ja zaniedbałam ścięcie nasion i teraz nie mogę sobie z tym zielskiem poradzić. Wygląda na to, że po owoce i warzywa już wkrótce nie będziesz potrzebowała do sklepu chodzić :;230
Lucy2na

Post »

Gosia są biedronki to pewnie i mszyca jest popatrz dokładnie może trzeba pryskać
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Fajne te żabki na ławeczce. Zauważyłem że i Ty zrobiłaś sobie rabatkę ziołową, super pomysł mieć zioła pod ręką i fajnie wyszła. ;:138 A dla borówki amerykańskiej robiłaś specjalne kwaśne stanowisko, bo słyszałem że musi mieć, żeby owocować. Ale widzę że u Ciebie owocuje, więc chyba ma. :?:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Fajne te biedronkowe larwy :lol: akurat dziś z pierwszakami omawialiśmy rozwój biedronki i były takie w książce. W sumie pierwszy raz widziałam, nigdy wcześniej nie zastanawiałam się jak powstają duże biedronki ;:224 Żywią się mszycami, więc Lucy chyba ma rację, gdzieś blisko mszyce są...

Truskawki to w namiocie takie duże?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, plan planem, zobaczymy czy drzewko zechce rosnąć w donicy.

Jolu, już w tej chwili podjadamy rzodkiewkę, sałatę, szczypior i zioła. Po sałatę na pewno nie będę musiała chodzić do sklepu. Nie udało mi się wyhodować z nasion, więc kupiłam rozsady, 9 różowej i 6 zielonej, obrywam zewnętrzne liście, a one rosną jak szalone. A teraz jeszcze córka posiała sałatę i ładnie jej wzeszła, więc posadzę jeszcze trzecią odmianę. Sałaty będziemy mieli po dziurki w nosie... chyba że ślimaki się dosiądą.

Lucy, mszyce były. W niedzielę siedziało ich sporo na powojniku, wczoraj już o wiele mniej, a dzisiaj czysto. Larwy biedronek poradziły sobie z nimi. Obejrzałam wszystkie rośliny w ogrodzie, gdzieniegdzie jest trochę mszyc, ale niewiele, larw biedronek jest za to dużo. Pryskać będę w ostateczności, jeśli biedronki nie mogłyby sobie dać rady. Tylko czy oprysk nie zaszkodzi wtedy biedronkom?

Kamyku, wygodnie mieć świeże zioła kilka kroków od kuchni.
Przy sadzeniu borówki dół wypełniłam kwaśną ziemią dla rododendronów.

Aguscac, truskawki rosną w gruncie, nie mam namiotu.
Ja też do tej pory nie wiedziałam jak wyglądają młode biedronki. Spodziewałam się raczej biedronkowej miniaturki. Kiedy zobaczyłam larwy na powojniku, wydały mi się paskudne, ale teraz kiedy wiem że to moja tajna broń na mszyce, myślę że są całkiem sympatyczne i nawet ładne... na swój sposób. Jest ich dosyć dużo w całym ogrodzie, uważam żeby nie zrobić im krzywdy.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Gratuluje pierwszego kwiata na pomidorze ;:138 Pomidorki uwielbiam :heja a zwłaszcza takie z własnego ogrodu !!! Mniam !!!
ZIelnik też super ! No i piękne truskaweczki ;:63 moje niestety jeszcze nie zakwitły.... ale chłodnawo długo było... może jeszcze zdążą ??? :roll:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Wielkie te Twoje truskawki, u mnie w gruncie to dopiero kwitną. Wyłożyłam słomą :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Nawet nie wiedziałam, że biedronki tak wyglądają :oops: .. zanim staną się biedronkami :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”