Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lut 2011, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Witam,
mam problem z moimi pomidorkami typu roma. Gdzieś wyczytałam, że są to pomidory gruntowe. Kupiłam więc tunele foliowe o wysokości 60 cm.
W tej chwili moje pomidory są na tyle duże, że ledwo co się mieszczą w tym tunelu. Dodam, że zostały wsadzone w grunt na początku kwietnia (tu gdzie mieszkam jest trochę cieplej niż w Polsce).
Jeszcze jedno pytanie: jak często, kiedy i czy w ogóle otwierać tunel. :?:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj GOSIU, myślę że powinnaś zrezygnować z uprawy pomidorów w tych tunelach, są one za niskie na uprawę pomidorów i w nich liście pomidorów wilgotniały, a i temperatura w środku nich będzie za wysoka dla pomidorów. Może i dobre one były, gdy na zewnątrz było zimniej, ale teraz z powodzeniem pomidory dadzą sobie radę bez tych małych tuneli.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Dokładnie jak pisze Tadeusz, ugotujesz je :D Nawet owoce za bardzo Ci się nie będą wiązały ,nie mówiąc już o chorobach
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
cyprinum
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2011, o 21:12

Post »

Dziękuję ;). I jeszcze jedno pytanie o prowadzenie pomidorów... Mianowicie kiedy usuwać te pędy boczne? Natychmiast jak się pojawią? I co z usuwaniem liści - ten temat też gdzieś znalazłam, ale wydał mi się niejasny. Które liście i kiedy należy usuwać?
gossha87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lut 2011, o 16:06

Post »

dzięki za odpowiedz :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Pedy boczne usuwa się jak tylko można ich uszczyknąć, chyba, ze zostawiasz na dodatkowe pędy- w sumie 2 albo 3 to te zostają. Odmian samokończących- pędow bocznych nie usuwa się bo one same zakończają wzrost.
x-suzana

Post »

Wsadziłam resztę pomidorów do gruntu, przykryłam włókniną bo nie za duże te sadzonki, chodzi mi o zimne noce.
Jeszcze podpędzę w domu trochę megagroniastego, Awizo, Cream Sausage i Snow White bo te sadzonki malutkie.
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 13:08

Re: Pomidory w tunelu - amotorsko

Post »

Witam !
Jestem początkującym w uprawie pomidorów . W tym roku wsadzilem do folii 40 szt . Ale to mój pierwszy raz :-)
Wiec miałbym pytanie . Czy mam usuwać wszystkie boczne pędy ? Albo może nie ze wszystkich odmian ?
Może którymś zostawić jeden boczny pęd lub więcej ? Mam kilka odmian . Nie wiem czy dobre dostałem pod tunel . po prostu takie wybrała mi sprzedawczyni kiedy kupowłem nasionka. Mam karłowego Babinicza ,i myśle że jemu nie wyłamywać wilków ,ale pewny nie jestem . Reszta to Malinowy Warszawski ,Adam,Adonis,Koneser F1. Co z nimi ?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karłowym się nie wyłamuje, chyba że robią się zbyt zagęszczone. Reszta chyba wysoka, prowadź jak uważasz i na ile miejsce pozwala :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odpowiedż . Nie byłem pewny . No to karłowemu zostawie kilka bocznych , myśle ze wyrosną na nich owoce . A reszcie będe usował wszystkie .

Pozdrawiam ROMEK
candy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2010, o 12:03

Post »

Romku, ja co prawda w zeszłym roku miałam pomidory pierwszy raz - m. in. karłowe Betaluxy (w gruncie) więc jestem laik ale opiszę jak było u mnie.
Ja wyłamywałam tylko te pędy, które były zbyt gęsto. I uwierz mi, że pędów wyrastających z pędów nie brakowało. Jednak w miarę wzrostu i dojrzewania 2-3 dolne pędy nie dawały rady utrzymać owoców. Sporo się nakombinowałam, żeby je popodpierać by nie leżały na ziemi i by gałązki się nie łamały. W tym roku już przy wsadzaniu do gruntu 2-3 dolne pędy (właściwie pędziki) ucinałam. Mam nadzieję, że uniknę zeszłorocznych problemów. Dalej będę przerzedzać w miarę potrzeby.

pozdrawiam!
ps. samą odmianę Betalux bardzo polecam. Owoce dojrzewają przed zarazą i są naprawdę smaczne. Obdzieliłam nimi wiele osób i KAŻDY zachwalał, że prawdziwie pomidorowe pomidory to były.
Monika
ROMEK M
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moniczko :-) Ty to chyba jesteś laiczką. :-) bo laikiem to ja jestem. :-) Dziekuje za dorade . Ja będe te najniższe dwa lub trzy wyłamywał żeby nie dotykały ziemi , a reszte podwiazywał do polika lub pędu glównego (jeśli tak sie nazywa).Zostawie chyba tak co drogi boczny pęd żeby nie zageszczać krzaczka. A u mnie juz sa małe pomidorki :-) takie okolo 3cm. Dzisiaj pryskałem mlekiem pierwszy raz . Wześniej wyciągiem ze skrzypu i czosnku z cebulą . Oczywiscie robie to pierwszy raz . Mam nadzieje ze ochronie je przed chorobami bez chemii. No w ostateczności jeśli coś wlezie to prysne . Ale jeszcze nie wiem czym :-) Jak mi zachorują to poprosze tu o dorade forumowiczów jaki specyfik kupić.
Pozdrawiam ROMEK
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Post »

Witam. Mam posadzone w tuneliku z okien 45 pomidorów VP-1.Na noc tunel zamykam(wiadomo temperatura).Rano jadę do pracy5.30 otwieram tunel,obserwuję na każdym krzaku krople wody.Wiem że jest to nie pożądane.Opryskałem pomidorki miedzianem.Nadmieniam że z drugiej strony tunelu mam okienko wentylacyjne cały czas otwarte.Noce na razie są w granicach 5-10st.Czy mam otworzyć na całą noc,i czy ten oprysk wystarczy(na jak długo) Wydaje mi się,że Wy też tak macie.Podzielcie się spostrzeżeniami. :D
Awatar użytkownika
Jo20
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2010, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit witam mam pytanie brałam udział w akcji "Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów " i wyrosły są ładne :heja ale mam krzaczek pomidora i ma liście jak papryka czy ktoś wie jaka to odmiana?
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
x-suzana

Post »

To chyba jedna z odmian pomidora o liściach ziemniaczanych.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”