Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj ja tez na nią choruje... będę sie do wszystkich jej posiadaczy ładnie uśmiechać ;:31
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jeszcze jedna jest dostępna :)
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam "żelazne liście" :D ale nie miałam pojęcia, że są także w paski i że kwitną :shock: Moja całe lato spędza na zewnątrz a zimuje w garażu bo w mieszkaniu brakuj miejsca dla niej bo jest sporych rozmiarów i ma dużą doniczkę. W mieszkaniu mam młodą posadzoną latem i ma się dobrze.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

WioLinKa pisze: Moja całe lato spędza na zewnątrz a zimuje w garażu bo w mieszkaniu brakuj miejsca dla niej bo jest sporych rozmiarów i ma dużą doniczkę.
A czy mogłabyś zrobic jej zdięcie :?: ,ciekawa jestem tych jej rozmiarów :wink:
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

A tu taka Aspidistra z Uniwersytetu Zielonogórskiego. :wink:
Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna , a jak gęsta !!! :) , szkoda tylko że nikt jej nie poobcina tych zaschniętych końcówek liści :wink:
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Kiedyś może się tym zajme.Wiele kwiatków tam wymaga pielęgnacji,muszę pogadać o tym z babką od botaniki. :wink: Chyba nikomu nie chce się zadbać,żeby zdobiły,a nie straszyły. :P
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Piękna,
strasznie gęsta
Reposit-09

Post »

Dziewczyny, dotarła do mnie moja aspidistra :) Na pierwszy rzut oka nie można jej nic zarzucić, jednak na wszelki wypadek wyjęłam ją z doniczki i oglądałam pod światło... Kłącze zostało rozerwane, więc posmarowałam to miejsce węglem drzewnym. Ponadto w miejscu, gdzie listek przechodzi w łodyżkę znalazłam złożone jaja przędziorka, owinięte w pajęczynkę :( Trzeba było opryskać.
Ale poza tym... tak się cieszę, że mam wreszcie swoją aspidistrę, że nic nie jest w stanie przesłonić mi tej radości :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ja jeszcze nic nie mam :( Ale dzięki za sugestię, jak tylko dojdzie, też ją dokładnie (z lupką) obejrzę....
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też dziękuję ci Kari za sugestie. Zaraz idę dokładnie zbadać moją aspidistrę.
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

ja już od dawna się uśmiecham do wszystkich posiadaczy aspidistry ijak na razie moje uśmiechy są mało skuteczne i nie przekonywujące :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Przyszła do mnie paczka z aspidistrą!!! Była uszkodzona, opakowana od nowa przez pocztę w papier i sto sztywnych taśm wzmacniających karton, plus stempelki i podpisy wszystkich urzędników pocztowych w Polsce :wink:

Długo szło, ale roślina w środku jest w dobrym stanie. Liście ma dwa, trochę się zgniotły, bo były zwinięte w serpentynkę, trochę ziemi się wysypało, ale niewiele, roślina nie lubi stać na głowie, ale doniczka była dobrze zabezpieczona. Na razie nie mogę dobrze przyjrzeć się liściom (czy są nieproszeni goście), więc roślinka ma karencję w kuchni, jutro zrobię przegląd, może też jakieś zdjęcie :)

Kosztowała 7 zł. plus przesyłka i tyle jest warta. Byłam dziś u Tomaszewskiego w Warszawie, jestem mocno zdegustowana słabą ofertą, opryskliwą obsługą, brakiem opisów na doniczkach, czasem nawet cen nie było. Byłam przekonana, że będzie wiele gatunków w wielu odmianach i będzie w czym wybierać, a tu ... kicha :twisted: A najdziwniejsze jest to, że we własnym firmowym sklepie, wizytówce swojej firmy, najwięcej jest roślin od metra wzwyż i w cenach od 40 zł. do kilkuset. To tak dla detalisty, kolekcjonera :twisted: A Aspidistra była, owszem, ale jakiś metr wysokości, kilka - kilkanaście liści i cena oczywiście odpowiednia :cry:

Wrócę do tematu :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bona pisze:ja już od dawna się uśmiecham do wszystkich posiadaczy aspidistry ijak na razie moje uśmiechy są mało skuteczne i nie przekonywujące :D
Ale ktoś tu zaraz oberwie po głowie ;:14 a ten wpis w moim wątku " Kwiaty Anety " str.2 , to niby czyj :?:
bona pisze:ja natomiast ustawiam się w wiosennej kolejce po aspidistrę ile ja się jej naszukałam i nigdzie jej nie ma bo tak jak napsałaś starodawny kwiat,no imyślałam że gatunek ten już wyginął-a tu masz one jeszcze żyją i mają się świetnie :wink: :roll:
Chyba pamięć zawodzi :lol: :lol: :lol: jeszcze rojniki masz u mnie zaklepane :wink:
Reposit-09

Post »

Moja aspidistra jest jedną nogą w grobie... Coś wyraźnie zjada liść od środka, bo ten żółknie wzdłuż nerwów... Anetko, to znowu szczerzę się do Ciebie... O rojniczki też żebrałam... ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”