Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
-
Dziewczyny, dotarła do mnie moja aspidistra
Na pierwszy rzut oka nie można jej nic zarzucić, jednak na wszelki wypadek wyjęłam ją z doniczki i oglądałam pod światło... Kłącze zostało rozerwane, więc posmarowałam to miejsce węglem drzewnym. Ponadto w miejscu, gdzie listek przechodzi w łodyżkę znalazłam złożone jaja przędziorka, owinięte w pajęczynkę
Trzeba było opryskać.
Ale poza tym... tak się cieszę, że mam wreszcie swoją aspidistrę, że nic nie jest w stanie przesłonić mi tej radości

Ale poza tym... tak się cieszę, że mam wreszcie swoją aspidistrę, że nic nie jest w stanie przesłonić mi tej radości

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyszła do mnie paczka z aspidistrą!!! Była uszkodzona, opakowana od nowa przez pocztę w papier i sto sztywnych taśm wzmacniających karton, plus stempelki i podpisy wszystkich urzędników pocztowych w Polsce
Długo szło, ale roślina w środku jest w dobrym stanie. Liście ma dwa, trochę się zgniotły, bo były zwinięte w serpentynkę, trochę ziemi się wysypało, ale niewiele, roślina nie lubi stać na głowie, ale doniczka była dobrze zabezpieczona. Na razie nie mogę dobrze przyjrzeć się liściom (czy są nieproszeni goście), więc roślinka ma karencję w kuchni, jutro zrobię przegląd, może też jakieś zdjęcie
Kosztowała 7 zł. plus przesyłka i tyle jest warta. Byłam dziś u Tomaszewskiego w Warszawie, jestem mocno zdegustowana słabą ofertą, opryskliwą obsługą, brakiem opisów na doniczkach, czasem nawet cen nie było. Byłam przekonana, że będzie wiele gatunków w wielu odmianach i będzie w czym wybierać, a tu ... kicha
A najdziwniejsze jest to, że we własnym firmowym sklepie, wizytówce swojej firmy, najwięcej jest roślin od metra wzwyż i w cenach od 40 zł. do kilkuset. To tak dla detalisty, kolekcjonera
A Aspidistra była, owszem, ale jakiś metr wysokości, kilka - kilkanaście liści i cena oczywiście odpowiednia
Wrócę do tematu

Długo szło, ale roślina w środku jest w dobrym stanie. Liście ma dwa, trochę się zgniotły, bo były zwinięte w serpentynkę, trochę ziemi się wysypało, ale niewiele, roślina nie lubi stać na głowie, ale doniczka była dobrze zabezpieczona. Na razie nie mogę dobrze przyjrzeć się liściom (czy są nieproszeni goście), więc roślinka ma karencję w kuchni, jutro zrobię przegląd, może też jakieś zdjęcie

Kosztowała 7 zł. plus przesyłka i tyle jest warta. Byłam dziś u Tomaszewskiego w Warszawie, jestem mocno zdegustowana słabą ofertą, opryskliwą obsługą, brakiem opisów na doniczkach, czasem nawet cen nie było. Byłam przekonana, że będzie wiele gatunków w wielu odmianach i będzie w czym wybierać, a tu ... kicha

Wrócę do tematu

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ale ktoś tu zaraz oberwie po głowiebona pisze:ja już od dawna się uśmiecham do wszystkich posiadaczy aspidistry ijak na razie moje uśmiechy są mało skuteczne i nie przekonywujące

Chyba pamięć zawodzibona pisze:ja natomiast ustawiam się w wiosennej kolejce po aspidistrę ile ja się jej naszukałam i nigdzie jej nie ma bo tak jak napsałaś starodawny kwiat,no imyślałam że gatunek ten już wyginął-a tu masz one jeszcze żyją i mają się świetnie![]()

-