Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

A ja się zachwycę goryczką, bo piękna i tyle kwiatów ;:180 Czy ona rośnie u Ciebie w półcieniu?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja się wszystkim zachwycam piękności ;:138
Beata0410
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:34

Post »

Januszu, jestem pod ogromnym wrażeniem . Twój ogród jest dla mnie wzorem do naśladowania. Jak zawsze pięknie u Ciebie.
"Kwiaty są pięknymi słowami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha"
Każdy dzień jest piękny !
Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi też goryczka spodobała sie szczególnie. Może dlatego, że jeszcze jej nie mam, ale dlaczego jeszcze jej nie kupiłam???? :? Po tym co zobaczyłam u Ciebie muszę tę zaległość nadrobić i to szybciutko ;:65
Iryski mają niesamowite kolory. Piękne, moje miniaturki w tym roku nie zakwitły :evil:
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Proszę wybaczcie mi ale przychodzę z ogrodu taki zmęczony, że nie mogę się skupić, by coś sensownego napisać.
Zenku
Chętnie podzielę się tym co mam. W niedzielę pokaże więcej.
Czekamy na Was. Wiadomość pw. otrzymałeś?
Renatko
Dużo posadziłem z kwiatami więc jest już kolorowo i z dzisiejszym sadzeniem przekroczyłem 250 a jeszcze ze 150 i będzie koniec. Chcę do soboty zakończyć sadzenie. Dzisiaj od 3 rano sadziłem do skrzynek balkonowych a w dzień kanny i szałwie.
Jagusiu.
Wszystko się przyjmuje, bo wysadzam z doniczek. Sadzę w samo południe i nawet nic nie więdnie.
Oczekuję odpowiedzi z pw.
Jolu . Po wielu nieudanych próbach ta rośnie ładnie i to w pełnym słońcu. Sadziłem w cieniu, półcieniu i zawsze po pewnym czasie usychała.
Gosiu. Dziękuję.
Beatko Nie myślałem,że może ktoś mnie naśladować - to miłe dziękuję.
Ido. Iryski jeszcze zakwitną. Nie wszystkie odmiany kwitną w jednym czasie. U mnie jedne już dawno przekwitły inne mają dopiero pąki.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Januszu cudownie wszystko kwitnie u Ciebie.
Piękna sasanka i iryski, goryczka, dębikowa łączka śliczna.
Ja wczoraj kupiłam jednego, dopiero pierwszy raz spotkałam.
Czy dębiki są trudne w uprawie?
Myślę, że nie powinneś tak ciężko pracować w ogrodzie, nawet jeśli kochasz to zajęcie.
Czy zakwitł już cudowny krzew Twojego lilaka? :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, witaj Tajeczko.
Zaczyna się wysp następnych kwiatów. Część kończy kwitnienie. Bez też zaczyna się rozwijać i już czuć zapach w całym ogrodzie. Może do drugiej niedzieli nie przekwitnie. Będę podlewał to dłużej będzie kwitł. Jest strasznie sucho. Praktycznie to co pół godziny coś podlewam,bo przez ten czas nagrzewa się woda w wężach od słońca i ciepłą podlewam.
Dębiki nie są kłopotliwe w uprawie. Aby tylko się przyjęły, bo z tym to bywa różnie. Na zimę trzeba go przykryć gałązkami świerka, bo lubi przemarzać.
Z pracą nie jest tak źle. Więcej się nałażę po ogrodzie niż robię Zawsze jakieś inne narzędzie potrzebne i kursuję garaż- ogród a to czasami i 100m.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Januszu bardzo dziękuję Ci za odpowiedź.
Dębik jest doniczkowany, to może się przyjmie, tylko zimą, tak jak mówisz będę musiała lekko okryć.
Penstemon kosmaty od Ciebie ma mnustwo pąków kwiatowych- dziękuję.
Ja jak pojadę na jeden dzień na działkę, to jestem tak zmęczona, że wieczorem na forum litery zjadam, przy pisaniu.
Na moich piaskach deszcz także by się przydał, podobno nadają opady u nas.
Twój krzew lilaka jest zjawiskowo piękny.
Wszyscy będą się nim zachwycać.
Szkoda, że nie możemy przyjechać.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Wcale sie nie dziwię, że tyle czasu schodzi Ci w ogrodzie.
Pewnie ciągle przystajesz nad roślinkami i je podziwiasz. Jest na co popatrzeć ;:138
Ktoś powinien wymyślić taki pas z narzędziami dla ogrodnika (podobny to takiego jak mają mechanicy itp) , wtedy wszystko byłoby pod ręką :lol: Tylko narzędzia miniaturki bo z grackami itp chodzić, to ciężko by było :lol:
Pozdrawiam Ida
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Januszu podziwiam Cię jak dajesz sobie ze wszystkim radę w tak dużym ogrodzie .nic dziwnego że nie masz już siły pisać , troszkę się oszczędzaj ,proszę.
Chciałabym żeby było tak jak pisze lemka 77, ale coś mi się wydaje,że nie masz na to już czasu ;:7 .

Genia
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Nic innego mi nie pozostaje jak zazdrościć. ;:108 ;:108 ;:108 Po prostu pięknie. ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko. Nic innego nie wypada jak wnuczka zabrać ze sobą i półtora godziny i jesteście u mnie a tu zajmiemy się nim wszyscy. Mam doświadczenie z wnukami,bo mam ich dziewięcioro.
Deszczu i u nas nie mam. Dziś troszkę pokropił ale za godzinę nie było znaku wiatr wysuszył.
Ido. Z tym pasem to dobry pomysł,bo w fartuchu mam już wszystkie kieszenie poobrywane od sekatorów, noży i innych drobnych narzędzi. Gorzej z tymi większymi a z trzech kątów ogrodu jest ponad 100m. do garażu a i nie zawsze robi się w jednym. Do obiadu licznik wybiłby ze 20 km po obiedzie trochę mniej.
Geniu. Kiedy ogród mnie 'nakręca.' Ciepło słonecznie wszystko ładnie rośnie to aż chce się pracować. Z tym przyglądaniem to jest tak jak z ławeczkami w ogrodzie. Mam ich dwie ale jeszcze w tym roku na żadnej z nich nie siedziałem :(
Beatko.Nie ma czego zazdrościć. Żeby tak chwasty nie rosły to tej pracy by się nie odczuło. Zanim skończymy całość to trzeba już od początku zaczynać. Dobrze,że jest sucho to tak bardzo nie rosną.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Ale u Was pięknie ;:180
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :)
rany .. ja chyba za miesiąc nie będę mieć takich roślin.. moje inkarwille dopiero z 5 cm mają ...

I ten dębik - moje podejścia 2 lub 3 były nieudane - głównie dzięki moim darmowym spulchniaczom i napowietrzaczom działki ...

Za to ustawiam się w kolejce do irysów - gdybyś kiedyś chciał sprzedać sadzonki. U mnie zakwitły jasno i ciemno żółte - a zakupione w tym roku nowe - w końcu trafiły do doniczek i dopiero mi wychodzą. Chyba chciałam posadzić je na nornicowej trasie szybkiego ruchu .. bo co je zakopałam to były wyryte .. nawet zepsute jajko nie pomogło ....

Goryczka też jeszcze mi nie kwitnie ...

Za to przybyło mnóstwo żurawek ( głównie od Agnieszki forumowej ) 2 nowe hosty , a właściwie 3 - bo dziś przywiozłam jedną ... i modrzew szczepiony ... I taka piękna języczka ( normalnie cieszę się z niej jak małe dziecko z prezentu) .... i mam jeszcze 2 upatrzone ...
I teraz jeszcze potrzebuje latarki górniczej - bo poza domem bywam od 8 do 12 godzin na dobę - więc nocne sadzenie czas rozpocząć :)
Roślinki od Ciebie rosną mi ładnie - a ja oglądając je jakoś tak wędruję myślami do Twojego ogrodu ..
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Urosną, urosną nie martw się Bernadetto to dopiero maj. U mnie jest zacisze i południowa wystawa to niektóre rośliny pozwoliły sobie na szaleństwo i wcześniej zakwitły, bo te same w innym miejscu też dopiero powychodziły z ziemi.
Zakupy z rozmachem. Dużo roślin kupujesz. Ja staram się niektóre sam wyhodować,bo sadze zazwyczaj dużo. Myślałem,że zakończę sadzenie w sobotę ale ze było koszenie trawy więc na sadzenie zabrało czasu.
Parę migawek z mojego ogrodu i nie tylko kwiatki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek