Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
vanilla81
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Hey!
Mam pytanko... Na jakiej wysokosci pojawiaja sie kolby? Pytam bo zasadzilam rzadek kukurydzy przy murku mojej posesji i martwie sie teraz ze jeśli rosna na gorze, to moga mi przechodnie zbiory podebrac... Murek ma ok 120cm.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

myślę, że pierwsza kolba nie jest wyżej niż 50-60cm jakoś tak więc, na pewno przez murek nie przerosną :D
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Re: Kukurydza pekająca na popcorn.

Post »

posiałem jedno ziarno co 20 cm, w rozstawie 40 cm. Powinno być dobrze ;:65[/quote]
Szkoda, ze tylko jedno tym bardziej ze jest przeterminowana, nie każda wzejdzie i będą dziury w uprawie,
majs pisze: co do gołych czubków, to może ziarniaki nie zdażyly się wykształcić, bo posiałem dosyć późno
Moja kukurydza wędruje bezpośrednio na stoły konsumentów, nic nie wysyłam do przetwórni, z tego tez powodu mam alergie na gole czubki, taka czubata kukurydza wraca na pole jako nawóz :cry: Późny wysiew nie ma nic wspólnego z czubami, ostatnia kukurydze zbieram w połowie października. Co może być powodem "lusienia"?, zbyt gesty wysiew, gatunek(już takich nie sieje) brak odpowiedniej ilości wody w momencie tworzenia się kolb.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy gatunek kukurydzy ma swoja wysokość (od 50 do nawet 250 cm) kolby tez będą rosły na rożnych wysokościach.
brak polskich znaków
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

majs-Jak będą przerywki, to dosieję. Kukurydza podobno szybko wschodzi, więc w tym tygodniu się spodziewam pierwszego wzejścia, bo posadziłem w sobotę. Po prostu kupiłem trzy paczki nasion i każda paczka starczała mi na jeden rząd, a chciałem posadzić cztery rzędy, więc szkoda by mi było wysiewać po 3-4 ziarna w jedno miejsce, a następnie robić przerywki i marnować ziarna. Przy tym siewie to bym potrzebował z 12 paczek nasion a nie 4.

majs napisał:
Moja kukurydza wędruje bezpośrednio na stoły konsumentów, nic nie wysyłam do przetwórni, z tego też powodu mam alergie na gole czubki, taka czubata kukurydza wraca na pole jako nawóz
Rozumiem że zawodowo się tym zajmujesz, czy tylko nadwyżki odsprzedajesz?

Co do kolb harleja1, to pamiętaj że siał z nasion nie selekcjonowanych, czyli z zwykłych do prażenia, co również mogło wpłynąć na jakość kolb. Chociaż moim zdaniem jego kolby są bardzo ładne i chciał bym mieć przynajmniej takie z mojego ogródka.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Wiecie trochę off ale nie mogę się oprzeć... http://www.youtube.com/watch?v=O6pWZMfqZgE
harlej1
200p
200p

Post »

coś na zasadzie mikrofalówki...

a co do kolb, to nie wysyłam ich na rynek, to mogą sobie być, jak im się podoba, byle były :D
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

harlej1 pisze:coś na zasadzie mikrofalówki...

a co do kolb, to nie wysyłam ich na rynek, to mogą sobie być, jak im się podoba, byle były :D
Dokładnie, byle jest popcorn i to się liczy.

A swoją drogą, to czy ktoś ma maszynkę do popcornu, co wytwarzania bez tłuszczowego? Podobno taki popcorn ma gorszy smak, a właściwie jest bezsmakowy. Czy ktoś posiada maszynę do popcornu?
Również zamierzam nabyć łuszczarkę do kolb kukurydzy, tylko nie wiem czy ma to sens, aby dawać 70 zł za maszynkę. jednak ręczne obcieranie kolb jest pracochłonne, tylko czy taka łuszczarka jest naprawdę skuteczna? Czy posiada ktoś z was łuszczarkę do kukurydzy?
harlej1
200p
200p

Post »

co do łuszczenia kolb, to zapomniałem dodać, że łuszczy je się bardzo prosto, ponieważ ziarniaki są małe i łatwo odlatują od kolby, wystarczy tylko"przejechać palcem", lekko przyciskają i ziarniaki wręcz strzelają z kolby. Moim zdaniem łuszczarka się będzie opłacała jak będziesz miał np: powyżej 100-200 kolb, mniej nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Oj, wszyscy już posiali tylko nie ja ;:14 Koniecznie muszę to dzisiaj nadrobić.....o ile pogoda pozwoli, bo zapowiadają gradobicie :oops:
Pozdrawiam Dorota:)
harlej1
200p
200p

Post »

spokojnie, kukurydzę, możesz siać do końca maja, a niektóre odmiany jeszcze nawet w czerwcu :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Harlej1 masz racje nie siejesz na wystawę tylko dla siebie, a ja mam chyba jakieś skrzywienie.
Co do pytania Bartnika-tak zawodowo kukurydza i truskawki.
brak polskich znaków
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38

Post »

Ja też jeszcze nie posiałam kukurydzy, cieszę się, że nie jest za późno.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wlasnie biore sie za wysadzanie rozsady no i mam zagwozdke. Wysialam nasiona karlowej i odmiane Landmark tego samego dnia, do takiego samego podloza i takich samych pojemnikow. Dzisiaj zaczelam segregowac pojemniki no i okazalo sie, ze rozsada karlowej jest polowe wyzsza od wysokiej :shock: każdy pojemnik mam podpisany, wiec nie moglam nic pomieszac. Od dwoch tygodni rosada jest na werandzie, wiec warunki tez maja jednakowe.
Czy to jest mozliwe? Pierwszy raz posialam karlowa wiec nie mam doswiadczenia, moze na poczatku jej rozsada rosnie szybciej?...chociaz wydaje mi sie to malo prawdopodobne :( Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami, bo jak wysadze karlowa a ona okaze sie wysoka to zasloni mi cale uprawy :(
A tak a`propo jak wysoka rosnie karlowa?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kukurydza jak ludzie, jedni rosną szybciej inni wolniej. Landmark to kukurydza średnio wczesna, wiec masz jakieś 85 dni do kukurydzy z grila. Co do karłowatej to ja tego nigdy nie sialem nie wiem jaka wysoka będzie. Dwa lata temu na probe posiałem karłowatą, tz. karlowate miały być kolby, krzaki urosły na jakieś 2 m. a kolby niczym nie różniły się od normalnych
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”