Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Niedżwiedzi zrobił się imponujący.
To dobrze, bo już w przyszłym roku spokojnie będziesz mogła podcinać listki do kanapek.
A kwiaty ma miododajne i pachnące, możesz zrobić z nich bukiecik do wazonu, albo zostawić na nasiona, będzie czosnku w przyszłym roku jeszcze więcej.
A co to za długie listki z niego sterczą ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo krakowska :wit

Podwórkowy szaleje ferią barw ;:138 ;:138
Mógłby być nieziemskim przykładem dla tych wszystkich "nowobogackich z ugorem na hektarach."
Powiedz, czy piwonia ożyła?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Chatte-całą Piaskową Górkę mi sąsiad przekopał,przesunął o ponad 2 metry na sam środek części wypoczynkowej,bo potrzebował miejsca na rusztowanie do renowacji tylnej ściany pracowni,która graniczy z Podwórkowym,skalniak musiałam umieścić w doniczkach.To było tuż przed Wielkanocą .Starałam się wierzchnią urodzajną jesienią nasypaną warstwę ziemi zebrać,ale się nie dało.A szwagier ponownie dwu worów kompostowej nie dostarczy.Stanowczo odmówił.Nie znosi marnotrawstwa.Dziś będę kupować po 10 litrów w najbliższym ogrodniczym,który jednak jest oddalony o pół godziny pieszo w jedną stronę.
Evluk-dzięki za pw,skontaktuję się telefonicznie na dniach.
Empuzo-dałam piwonie od Ciebie zaraz po otrzymaniu przesyłki do donic i usiłowałam przetrzymać w piwnicy,ale niestety nie przetrwały.;:98
Izabell-witam serdecznie.
Kogro-już podcinałam delikatnie i sobie bardzo smak chwalimy!Z rzodkiewką,z serem korycińskim,z bundzem.Te dłuższe liście to z czosnku ozdobnego.Na kwiatach niedźwiedziego nektar zbierają mrówki,widziałam.Pszczoły może też,ale nie natrafiłam na taką sytuację.Na miodunce były i pszczoły i trzmiel.
Dziś bardzo wcześnie(bo około 8.00 kończy działalność) byłam na Giełdzie Kwiatowej,zasadniczo po bratki do dużej misy,były po 1 zł/sztukę,ale nie wzięłam,bo była prosto od producenta,bardzo ładna i duża lawenda francuska o połowę taniej niż na Wystawie Ogrodniczej i zdecydowałam się na dwie różne.A i na stoisku PNOS Ożarów Mazowiecki kupiłam nasiona kosmosu siarkowego Lichterfest żółtego i pomarańczowego.Wysieję na tej grządce na której mam narcyzy,szachownice cesarskie,perskie i z tyłu piwonie.Jest obrzeżona aksamitkami.Tu mi się przypomniało,że pisałaś,jakoby był to ślimaczy przysmak?Muszę pójść do Nyśka po woreczek popiołu ,odłożył go dla mnie właśnie jako ochronę przed ślimakami.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe, skąd u Ciebie ślimaki, fruwają, czy co???
Ładne te storczyki zarzyczkowate.
Ja posieję pierwiosnek omszony i kandelabrowy,
na razie nasionka się przechładzają.
Letnie siewy nie bardzo mi wychodzą (konkurencja o mój czas jest duża), ale spróbuję :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi- ślimaki fruwają ale ode mnie do sąsiedniej placówki oświatowej na żwirek.To są nieduże białe albo kremowe wpadające w beż domkowe.Zaznaczam,że jeśli kupuję jakieś rośliny na placu to przed wniesieniem do Podwórkowego oglądam pod kątem ślimaków i oczyszczam.
Donoszę,że kalifornijskie dżdżownice pracują wiesz gdzie i jest nowe pokolenie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A skąd wzięłaś dżdżownice kalifornijskie ?
Kiedyś ich szukałam ale nie znalazłam nigdzie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Bardzo Ci współczuję tej dodatkowej pracy! Mam nadzieję, że udało sie skalniak przenieść i rosliny będa mogły już swobodnie na nim rosnąć , bez stresu ;)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam z Rabatek upalnych.
Chatte-udało mi się Piaskową Górkę przesypać na swoje miejsce,przyniosłam też 20 litrów ziemi kompostowej(dwa razy po 10) i nawóz bydlęcy.W najbliższym sklepie ziemia w tych opakowaniach mieszczących się do plecaka niestety skończyła się i będę nosić w 20 litrowych,ale dopiero w poniedziałek po pracy.Bo jutro całodniowe obowiązkowe szkolenie w pracy,a w sobotę odwiedzam innego Forumowicza i zbieram tam w czystej okolicy mniszek na syropek.Koteczko,wiesz przecież,że jestem uparta i konsekwentna,skalniak zaraz po św. Zośce będzie odbudowany,dziś kotka sąsiadów zjeżdża sobie z niego z górki na pazurki.
Kogro-odpisałam na pw. Ja jedynie musiałam przedstawić ojcu przeorowi korzyści płynące z przerobu przez kalifornijskie kompostu,kwestie rozmnażania się u pierścienic,jak się zgodził to robale przenocować po długiej drodze busem ze ściany wschodniej i drugiego dnia zanieść do odbiorcy. :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wyobrażam sobie minę ojca przeora...... :lol:
Bożykwiat już w kwieciu ?
U mnie na razie pąki.
Ślicznie ozdobione doniczki z truskawkami, czy to ze sklepu czy twoje zeszłoroczne, tylko ozdobione?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś się Ewie zdublowało, chyba przez te szyszki albo tak miało być dla zwiększenia efektu :D
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

ElzbietaaG pisze:Coś się Ewie zdublowało
Co piękne to i po kilka razy oglądać nie znudzi. ;:108 . Ładnie wyglądają te przyozdobione truskaweczki. Ewuniu...także kupiłam ten nawóz bydlęcy, tylko nie wymieszałam z ziemią a posypałam po wierzchu. Pewnie zrobiłam źle. ;:224 . Teraz kiedy podlewam, pod wpływem wilgoci bardzo go czuć... :;230 . Przesyłam ;:3
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Jeszcze niedawno tania ziemia w niewielkich workach była w Biedronce. Ale czy nadal jest - nie wiem :(
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam odwiedzających Rabatki,a zwłaszcza Zenię i Elżbietę G. jeśli był dubel i moda (Bishopa?) jeśli go usuwał. Winna tu jest falistość mojej neostrady,czasem sygnał zanika i nie mam pewności czy post został wysłany.
Kogro-Bożykwiat kupiłam zeszłej niedzieli na Wystawie Ogrodniczej.Jestem ciekawa innego nabytku-czosnku spiralnego.Truskawki zimowane w Podwórkowym,obecnie na zewnętrznym parapecie.Truskawkowe ludki holenderskie z Ogrodów Łobzów.
Zeniu-ja obornik suszony czy granulowany przysypuję ziemią i zaraz podlewam obficie nawożoną grządkę.Zapach jest słabo wyczuwalny.Biały ciemiernik rozwija drugi kwiatek!
Bishop-wiem,był po niecałe 3 zł za 20 litrów.Jakość nieznana.Ale w końcu na skalniak!Przy mnie wykupili dostawę.
Trafiłam na końcówkę kwitnienia mniszka,trochę zebrałam,ale jeszcze muszę się wybrać gdzieś z Azą.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewka duble w postach zdarzają się dość często.
Nie tylko tobie net chodzi po fali. :wink: :lol:
Czosnek spiralny.......gdzieś chyba go widziałam, tylko gdzie ;:223
Nic......, obejrzę u Ciebie.
Grażyna.
kogro-linki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt: