Kukurydza cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
stasiekfull
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kukurydza cukrowa

Post »

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Mam nadzieje chłopaki, ze napiszecie czy moje rady były pomocne i skuteczne.
brak polskich znaków
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

oczywiście :wink:
stasiekfull
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rady były pomocne, a ze skutecznością to napiszę jak wykiełkują. ;:180 Wczoraj je posiałem i przykryłem czarną folią. Jak zaczną wschodzić to nakryję przezroczystą folią. Odmiana to comanche.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stasiekfull pisze:Rady były pomocne, a ze skutecznością to napiszę jak wykiełkują. ;:180 Wczoraj je posiałem i przykryłem czarną folią. Jak zaczną wschodzić to nakryję przezroczystą folią. Odmiana to comanche.
Czemu nie przykryłeś przezroczysta ? będziesz tam zaglądał codziennie.(tracąc wilgoć i temperature) Jak wykiełkuje pod ta czarna i ja ściągniesz to już nie przykrywaj jej przezroczysta.
Ten gatunek jest bardzo wczesny ok 75 dni i będziesz mógł grillować kukurydze, choć nie ma nic za darmo, okolo 3 cm czubka kolby pewnie będzie bez ziarenek.Comanche to z pewnością to samo co Sheba. Pamiętaj ze z F1 nie zbiera się nasionek.
brak polskich znaków
stasiekfull
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Od czarnej trochę lepiej się rozgrzewa. Nie mogę się doczekać kiedy wykiełkuje. teraz jest dość ciepło, to chyba jakieś 10 dni i pokaże się. Kilka kolb zjem, a reszta pójdzie do słoika. U mnie kiepsko znaleźć te 300 metrów od innej kukurydzy. Posiałem jeszcze jedną odmianę na polu 120m od zwykłej i myślę, że się nie zapyli od tamtej.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ona nie ma być ugotowana zanim wyrośnie, masełko tez dałeś :D ? dobra to tylko żarty. Nie praktykowałem z czarna foli, przezroczysta daje kukurydzy naprawdę kopa lepszego niż wloknina, jak komos zależny na wczesnej kukurydzy to naprawdę polecam.
Nie przegap momentu wyjścia z ziemi bo bez światełka padnie.
brak polskich znaków
harlej1
200p
200p

Re: Kukurydza pekająca na popcorn.

Post »

po tygodniu, zaczęła mi wschodzić ;:138
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

A mnie jeszcze nie wschodzą, a zasiałem w sobotę, ale siałem dość głęboko, gdzieś na 4-6cm. Kupiłem trzy paczki nasion kukurydzy pękającej i jeszcze mi brakło. Dziś bylem w trzech sklepach ogrodniczych, żeby dokupić nasiona i w trzech sklepach nie umiałem dostać kukurydzy pękającej :evil: Jutro jadę do centrum ogrodniczego, jak tam nie będzie to już chyba tylko internet zostaje.
harlej1, a czym nawozisz kukurydzę? Bo ja tylko obornikiem, dodałem dość dużo przed posianiem kukurydzy. W późniejszym okresie, gdzieś za miesiąc to zrobię gnojówkę z obornika, będzie to nawożenie pogłówne. Mam nadzieję że moje kolby też będą dostatecznie duże ;:65
harlej1
200p
200p

Post »

kukurydza nie może być zbytnio nawożona, bo wtedy roślina zaczyna za bardzo rosnąć i nie wytwarza kolb, co do nasion, to ja wysiałem takie ze sklepu spożywczego do prażenia, a głebokość 6, wydaje mi się za duża, wystarczy 2-3 cm
stasiekfull
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tylko na to czekam aż wykiełkuje.
Bartnik
100p
100p

Post »

harlej1 pisze:kukurydza nie może być zbytnio nawożona, bo wtedy roślina zaczyna za bardzo rosnąć i nie wytwarza kolb, co do nasion, to ja wysiałem takie ze sklepu spożywczego do prażenia, a głebokość 6, wydaje mi się za duża, wystarczy 2-3 cm
Obornik raczej nie spowoduje nadmiernego nawożenia, bo ja w ogóle nie stosuję nawożenia mineralnego. Co do głębokości, to sadziłem zgodnie z instrukcją. Niestety u mnie to trudno kupić w sklepie spożywczym kukurydzę na popcorn, jedynie można kupić już gotowy, ewentualnie to taki do kuchenki mikrofalowej, przynajmniej jeszcze z rok temu tak było. Jak nie kupię w sklepie ogrodniczym, to znów będę musiał pobiegać po sklepach spożywczych, czego bardzo nie lubię :x
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwolicie panowie, ze się dołączę do tematu z kilkoma uwagami. Kukurydza jaka by nie była, pastewna cukrowa czy pękająca potrzebuje miejsc około 25 cm w rzędach i 50 cm pomierzy rzędami. Oglądając zdjęcia harleja1 nasuwa się pytanie czy te gole czubki kolb to wina gatunku, czy zbyt gęstego wysiania. Tez chciałem zaoszczędzić na powierzchni i wysiałem w rzędach co 15 cm, totalna porażka.
Kukurydze nawozi się przed wysiewem i w momencie tworzenia się kolb, zbyt wczesne drugie nawożenie jak słusznie zauważył harlej pójdzie w krzaki a nie w kaczany. Głębokość sadzenia zależna jest od rodzaju gruntu i terminu wysiewu. Teraz możemy sadzić na głębokości 2-3 cm.
brak polskich znaków
harlej1
200p
200p

Post »

majs pisze:Pozwolicie panowie, ze się dołączę do tematu z kilkoma uwagami. Kukurydza jaka by nie była, pastewna cukrowa czy pękająca potrzebuje miejsc około 25 cm w rzędach i 50 cm pomierzy rzędami. Oglądając zdjęcia harleja1 nasuwa się pytanie czy te gole czubki kolb to wina gatunku, czy zbyt gęstego wysiania. Tez chciałem zaoszczędzić na powierzchni i wysiałem w rzędach co 15 cm, totalna porażka.
Kukurydze nawozi się przed wysiewem i w momencie tworzenia się kolb, zbyt wczesne drugie nawożenie jak słusznie zauważył harlej pójdzie w krzaki a nie w kaczany. Głębokość sadzenia zależna jest od rodzaju gruntu i terminu wysiewu. Teraz możemy sadzić na głębokości 2-3 cm.
co do gołych czubków, to może ziarniaki nie zdażyly się wykształcić, bo posiałem dosyć późno
Bartnik
100p
100p

Post »

Dzisiaj w końcu kupiłem w dużym sklepie ogrodniczym, nasiona na popcorn, co prawda były tylko przeterminowane bo ważne do 09.2010, ale za to przecenione, oczywiście z innej firmy, odmiana to "płomyk". Co ciekawe, to w instrukcji znów jest całkiem inaczej napisane.Tym razem pisze że 3-4 ziarna na głębokość 4-5cm w rozstawie 50x 40cm. Ja posiałem jedno ziarno co 20 cm, w rozstawie 40 cm. Powinno być dobrze ;:65
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”