Mój nie taki mały ogródek- Perła

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

perla pisze:Widzę że już chyba nikt nie chce oglądać moich roślinek... szkoda
Dlaczego sadzisz , ze nikt nie chce ogladac Twoich roslinek? To, ze ktos nic nie wpisuje, nie znaczy, ze nie ogląda.Osobiscie rzadko pisze posty, ale bardzo lubie wedrowac po Waszych ( i Twoim też) ogrodach.Piekne liliowce, piwonie jak marzenie.Czym karmisz swoje rosliny?
Pozdrawiam
pozdrawiam serdecznie
Ula R
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, :D Gdy sadzę rośliny na miejsce stałe to dają do dołka dużo kompostu a potem już rzadko stosuję nawozy- od czasu do czasu podlewam je Florovitem. Pozdrawiam AGA
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Kurcze, nadążyć nie można!!!Tyle ogrodów do oglądania i w każdym nowe zdjęcia!!! ;:112

Mnie liliowce i piwonie ( i floksy) kojarzą się z wiejskim ogrodem mojej Babci...to moje dzieciństwo.Ten przecudny zapach....
Dawaj zdjęcia,dawaj ,bo kwiaty masz piękne i z przyjemnością się je ogląda!
Pozdrawiam,Małgorzata
perla
500p
500p

Post »

Dziękuje...
Wiec wstawię troszkę cebulowych, może wiosna szybciej do nas przyjdzie. Chodzę codziennie po ogrodzie i znajduje to tu to tam jakieś nieśmiałe oznaki wiosenki:) Nawet moje kogutki oszalały i pieją jak szalone, nie mówię już nic o ilości jaj które składają kurki....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
To na razie tyle:) Teraz muszę iść troszkę z moimi psiakami pobiegać bo się za mną stęskniły.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Perełko oglądając twoje piękne kwiaty stwierdziłam, że mamy podobne upodobania. Masz przepiękne liliowce i piwonie. Bardzo ci zazdroszczę wspaniałej kolekcji liliowców. Szczególnie podoba mi się ten różowy pełny (ostatnie zdjęcie). Piszesz, że niektóre z nich to twoje krzyżowki, czy ten o którym piszę to twoje dzieło (fantastyczny). Pozdrawiam Irena
perla
500p
500p

Post »

Cieszę się że podobają Ci sie moje liliowce. jeśli chodzi o te które są moją to podam numery zdjęć; 8 i 11. A co do kolekcji tych pięknych roślin to nawet nie przedstawiłam tu połowy- mam ok 100 siewek, z których każda powinna być innego kolorku. Nie mogę się doczekać kiedy zakwitną.
I jeszcze kilka fotek dołączę tym razem tulipanków

Czy miałby ktoś nadwyżkę tego szczawika???? będę ogromnie wdzięczna, miałam go ale mi zaginą, podejrzewam że nornice sie nim zajęły :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ojejku po prostu cudownie! Jak mi się marzy taki domek i duzy teren wokół... Co ja bym dała, żeby mieszkać u ciebie :lol:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Niestety,takiego szczawika nie mam....Rozglądałam się nawet w szkółkach jesienią,ale nie udało mi się trafić takiego...Bardzo ładne ma też liście ,nie tylko kwiaty.Może na wiosnę mi się uda.....
A twoje wiosenne kwiaty - "przecudo".Balsam dla moich zmysłów... :D :D :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

Perełko podoba mi się Twój ogród,a te kwiaty... :D
Moje piwonie ani razu nie zakwitły a mam je już 4 lata,nie wiem czemu.
Ja też uwielbiam irysy i liliowce.Irysy mam tylko takie jasno fioletowe.Nie wiem jak to się stało ale w zaszłym roku wśród nich jeden zakwitł na żółto.Jak to się mogło stać? Nic nowego nie dosadzałam .Liliowce mam tylko pomarańczowe,ale tej wiosny dokupię jeszcze inne.Powiedz jak Ty krzyżujesz liliowce,na czym to polega?
perla
500p
500p

Post »

Witaj, krzyżowanie liliowców jest bardzo proste- w momencie gdy rozwija się kwiat (czyli rano) obrywam pręcika jednego kwiatka i dotykam nim słupka drugiego. I to z reguły wystarcza choc aby uniknąć niekontrolowanego krzyżowania powinna się założyć jakiś kapturek na zapylonego kwiatka. Potem gdy nasionka dojrzeją wysiewam je do gruntu:) Tak robię ja, czyli nie żaden profesjonalista, ale mi sie to bardzo podoba bo nigdy nie wiadomo do końca jaki kwiatek sie otrzyma.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p

Post »

Dzięki za pomysł,też spróbuję.To bardzo fajna i ciekawa zabawa.Nigdy nie zbierałam nasin. Ale teraz muszę tro zmienić.
Myślisz,że moje irysy podobnie się zapyliły ;:112 ,że wyszedł jeden w innym kolorze?
perla
500p
500p

Post »

Nie mam pojęcia czy tak właśnie było ale jest to możliwe. Chociaż podejrzewam że jak kupowałaś cebulki to musiały być zmieszane- mi tez sie czasem tak trafia.
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p

Post »

Ja dostałam te cebulki już 3 lata temu.Wiadomo same się ładnie rozmnożyły,ale zawsze kwitły tylko w jednym kolorze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Już teraz zapowiada się bardzo ładnie, a przecież to dopiero 3 letni ogród. Co to będzie za 10 lat? Mówisz 100 nowych siewek liliowców, toż to zasadzisz tym całą działkę. A liliowce te, które pokazałaś naprawdę piękne. Ha, też spróbuję swoje pokrzyżować.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Perełko jak możesz tak mówić że nikt nie chce oglądać twoich pięknych kwiatów :cry: :!: .
Toż to balsam dla oczu :P .
Masz piękne kwiaty i widać że je kochasz bo ci się odwdzięczają pięknym kwitnieniem :lol: .
Perełko a nie zostało ci czasem parę nasionek tych liliowców , bo są cudne :D .
Niekiedy jest tak że wchodzimy do czyjegoś ogrodu , ale nie zawsze jest czas na napisanie postu :( . to nie znaczy że nas tam nie ma :wink: .

Pozdrawiam cieplutko.

P.s .
Zapomniałam ci napisać że ja też miałam tego szczawika i u mnie w ogrodzie on też nie przetrzymał. Ja myślałam że mi go coś zżarło , ale jak odkopałam to z cebulek została nieciekawa maż i nie wiem dlaczego. Może one u nas nie zimują :roll:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”