Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grujecznik czy grójecznik japoński
Też kupiłem grujecznika i w związku z tym mam pytanie. Czytam ,że lubi półcień i na razie ok. Bedzie rósł w cieniu klonowego żywopłotu który przycinam wiosną i w ciagu lata rośnie on do 3-4 metrów.Z czasem zamierzam te klonowe samosiejki wykarczować , bo po pierwsze rozwalają mi siatkę , po drugie zamierzam tam posadzić gęściejszy żywpłot z krzewów.Myślę ,że będzie to najdalej za 2-3 lata.I co wtedy z grujecznikiem? Ciężko jest zacienić kilkunastometrowe drzewo. Czy zostawić jednego klona jakieś 10-15 metrów obok , czy da sobie rade sam? Zamierzałem zrobić dosyć szeroki żywopłot podsadzony od strony ogrodu mniejszymi irgami i jeszcze przed nimi byliny. Grujecznik miał być jedynym wysokim akcentem w tym wszystkim , ale czy da radę.Jeśli ma marne szanse , to mogę zrezygnować z tego planu i posadzić go tak ,że dożywotnio będzie miał półcień od około 11 do wieczora , bo mam cztery ,podejrzewam że kilkudziesięcioletnie dęby i buki rosnące w linii północ-południe i można go ewentualnie posadzić na przedłużeniu od strony północnej. Tylko za kilka lat bedzie on tam wyglądał tak ni z gruchy ni z pietruchy i wolałbym tego uniknąć.Bardzo proszę o podpowiedzi , pozdrawiam ,Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Asiu ale ten ostatni na zdjęciu -to chyba odmiana ; Rotfuchs - ma grubsze liście i zaczerwienione. Ogólnie też słabiej rośnie.
Pozdrawiam Janusz
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Tak, to odmiana. Wrzuciłam fotkę bo może kogoś zainteresuje. Sama też zastanawiam się nad jakąś odmianą o mniejszym wzroście (brak miejsca). Do wiosny na coś się zdecyduję bo teraz już nie będę kupować.
Mam grujecznik, posadziłam w cieniu wierzby, którą zmiotła wichuraPiotrek T pisze:Też kupiłem grujecznika i w związku z tym mam pytanie. Czytam ,że lubi półcień i na razie ok. Bedzie rósł w cieniu.

-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Póki koncepcja nie dojrzeje, zadołuję z donicą albo przetrzymam w piwnicy
To ta wierzba , o którą tak walczyłaś ?olibabka pisze:Mam grujecznik, posadziłam w cieniu wierzby, którą zmiotła wichura

Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 

- gemac
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 sie 2010, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Mam pytanko-czy zabezpieczacie jakoś grujecznika przed zimą?Posadziłam wiosną ma około 150 cm
i zastanawiam się czy okrywac, czy nie.
Mam pytanko-czy zabezpieczacie jakoś grujecznika przed zimą?Posadziłam wiosną ma około 150 cm
i zastanawiam się czy okrywac, czy nie.
Pozdrawiam,
Gosia
Gosia
Ja w pierwszym roku po posadzeniu otuliłam włókniną, ale nie wiem czy słusznie
. Nie zaszkodziło 

A ja mam pytanie do posiadaczy grujecznika.
Jakich rocznych przyrostów mogę się spodziewać? Właśnie nabyłam malca i ciekawi mnie czy muszę się uzbroić w cierpliwość, czy powinien na wiosnę ruszyć z kopyta
Jakich rocznych przyrostów mogę się spodziewać? Właśnie nabyłam malca i ciekawi mnie czy muszę się uzbroić w cierpliwość, czy powinien na wiosnę ruszyć z kopyta

Rzepa
Re: Grujecznik japoński
Mój młodziutki ma przyrosty około 40-50cm. Kupiłam teoretycznie 1,2m - piszę teoretycznie, bo wyglądał na 80cm
. Teraz ma około 1,5 metra ( ale gałązki idą na boki), ale moje psy mogły go trochę uszkodzić, a i przymrozki wiosenne czasami dają się we znaki. Niezbyt to precyzyjne wyliczenie 

-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
też mam grujecznika wsadzonego w tym roku. przyjechał do mnie z ciechanowa. niestety nie wszystko jest z nim w porządku i zastanawiam się nad wymianą tego egzemplarza. jeszcze napiszę do szmita - może coś skomentują. środkowy pęd jest wycięty a drugi główny wcale nie ma liści. ta reszta która jest jest jakaś pokręcona i drobna.
jak wyglądają listki Waszych na wiosnę?
jak wyglądają listki Waszych na wiosnę?
Ewa
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
dziękuję, już się bałam że mają być zielone bo moje też takie 'kolorowe'
p.s. śliczne 'kwiatuszki'
p.s. śliczne 'kwiatuszki'

Ewa
Chciałbym kupić grujecznika, jednak nie mam zbyt dużo miejsca więc jak znosi cięcie, oraz jak i kiedy to robić? w Chorzowie w parku jest dużo, prowadzonych jako szerokie krzewy ślicznie wyglądają.
może jutro przejadę się i zrobię zdjęcie 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2010, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, jak bylam mała i chdzilam do szkoły, przechodzilam jesienią koło ogrodu, gdzie cudownie pachniało. Zawsze zastanawiałam się co tak pachnie? Okazalo się, ze to zywopłot tak pachniał a zrobiony jest własnie z grujeczników. Od tego czasu minęło 40 lat, Jakieś 5 lat temu nowy wlaściciel bardzo go skrócił, bałam się, że nie odbije, ale on nadal żyje i zaczyna roztaczć cudowną woń. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Żywopłot z grójecznika?
To może być ciekawe....
Czy mamy sznasę,że wstawisz jego zdjęcie?
Chciałabym zobaczyc bardzooo jak taki żywopłot wygląda
To może być ciekawe....
Czy mamy sznasę,że wstawisz jego zdjęcie?
Chciałabym zobaczyc bardzooo jak taki żywopłot wygląda