Liczę że znajdzie się kilka osób,które początkującemu udzielą podstawowych informacji...
Z wykształcenia również jestem związany z produkcją roślinną,ale przyznam szczerze,że wiedza na temat szkółkarstwa u mnie to podstawy w wielkim skrócie...
Przeglądam od kilku godzin tematy na forum i trudno mi jest znaleźć konkretne odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ze względu na ogrom poruszanych tu wątków.
Mam do dyspozycji około 20-30 arów ziemi na ogrodzonych dwóch działkach z perspektywą powiększenia areału nawet do kilku hektarów.Znam zasady hodowli i wymagania większości krajowych gatunków drzew i krzewów,z introdukowanymi także nie byłoby większego problemu,stąd pomysł na otworzenie tzw.szkółki drzew i krzewów ozdobnych.I tu moje pierwsze pytanie...:piszecie Państwo ,kierując odpowiedzi do chcących założyć taką działalność ,udzielając im fachowych porad jak zacząć ,że właściwie nie ma problemu z rozpoczęciem.Jest ziemia,marzenia,plany,zrobić tak i tak i będzie dobrze(uwzględniając wiele pracy i nabywając doświadczenia według wskazówek).Następnie czytam na forum że istnieją licencje,branżowe przepisy ,widzę spis roślin i drapię się po głowie...jak to jest,czy każdy taką szkółkę czy "szkółkę" może założyć ?Czy bez problemów odnośnie przepisów mogę hodować i sprzedawać rośliny licencji nie posiadając?Czy to coś w rodzaju szkółki muszę rejestrować ,zgłaszać ,czy hodować i sprzedawać nie obawiając się konsekwencji?
Pogubiłem się szczerze mówiąc.
Drugie pytanie dotyczy areału.Czy dysponując 20 arami warto zaczynać taką działalność ,czy raczej może skoncentrować się na hodowli innych roślin?
Oczywistym jest fakt,że w przypadku szkółki powiększyłbym areał,ale może istnieje jakiś rodzaj hodowli,który by tego nie wymagał?
Na początek to tyle