Prosze o diagnoze

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2011, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prosze o diagnoze

Post »

Witam Kolegow i kolezanki,

Mam nadzieje, ze moje swierki trafia w dobre rece.

Rok temu w kwietniu zasadzilem (moze za głęboko) swierki (35 szt) wykopane z lasu (legalnie). W tamtym roku wydawalo sie, ze wszystko jest ok, az do teraz. 3 tygodnie temu podsypalem je saletra, gdyz byly blade i juz zaczynaly brazowiec. Nie wiele to jednak dalo.
Poczytalem trche forum i sprawdzilem, czy nie ma mszycy, okazalo sie, ze nie ma.
Potem sprawdzilem, czy nie ma pedziorka, podstawilem dlon, potrzaslem i oprocz igiel nie widzialem nic.
Moze tak wygladaja umierajace swierki? Postanowilem odlamac galazke i okazalo sie, ze jest mokra, czyli soki raczej kraza.
Dodam jeszcze, ze przed sypaniem nawozu postanowilem troche przegrzebac, poniwaz prawie pod kazdym byla ''dziurka'' po krecie albo nornicy.
Zapomniałbym - i co najdziwniejsze, to samo dzieje sie z jedna z tzech sosenek.

Bardzo prosze o diagnoze oraz ewentualnie czym je potraktowac oraz czy zosawic je do przyszlego roku, czy zasadzic nowe z donic tym razem?
będę badzo wdzieczny za pomoc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prosze o diagnoze

Post »

dwa lata temu tez posadziłam świerki z lasu i z pięciu zostały dwa . szkodnik świerka to najczęściej ochojnik. i trzeba co roku stosować opryski , bo jest co najmniej pewne że świerk ma ochojnika gdy widać tzw. kalwasy -niby szyszki w których siedzą szkodniki . jednak u ciebie te drzewa są albo przenawożone albo nie dałaś im kwaśnej ziemi , albo nornice ryją korytarze pod ich korzeniami i te są po prostu czasem w powietrzu a nie w ziemi. nie wiem nic o nawożeniu iglaków saletrą . ja stosuję specjalny przeciw brązowieniu igieł . wg. mnie ten stan wskazuje ,że ich nie uratujesz a ja stawiam na przenawożenie . póki co wykop jedną najsłabszą i sprawdź czy nie ma korytarzy.i nie wiem czy wiesz że leśnych drzew nie podlewa się często tylko przy sadzeniu,
rabin555
50p
50p
Od: 23 kwie 2011, o 12:17

Post »

Może kret lub nornik uszkodził system korzeniowy i to wpływa na zły stan iglaków.
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzis postanowilem dac swierka ostatnia szanse i spryskalm je srodkiem na grzyby.

Podczas oprysku zauwazylem, ze każdy swierk ma czarne otoczki (cos takiego jak czarne zwitki) w miejscach gdzie odchodzi inna gałązka od pnia, czy gałązka od gałązki.

Mniejwięcej tak:
Obrazek

Czy pomozecie zdiagnozować? będę wdzieczny
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Na sośnie osutka.
A świerk- ano wykop najmarniejszego (już to nie zzielenieje), obejrzyj korzenie. I powiedz, co zobaczyłeś. Ja wiem, czego się spodziewać. To tak dla potomności :wink:
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki

Po pracy wyrwe jednego albo kilka i opisze. Mam nadzieje, ze wykryjemy co je wykańcza.
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wykopałem 2 świerki i pod każdym są tunele, chyba należą do kretów. Ponadto pod jednym znalazłem wielką białą larwę (zdjęcie poniżej) - z tego co pamietam jest tego sporo w ogrodzie na głębokości 20-30cm.
Obrazek

Tak sie zastanawiałem, czy jak wymienie te świerki na nowe, to czy sytuacja sie nie powtórzy? Czy jest jakiś środek, aby te gryzonie nie gryzły korzeni? - bo chyba to Dzięki nim te świerk zmarniały?
Dziwne jest rownież, że na nowym (3 tygodniowym) swierku z lasu jedna gałązka zbrązowiała. - moze i tego świerka krety dopadły.
Obrazek

Prosze o rade
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,
Chciałbym ponowić pytanie, wyrwać swierki, czy nie?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MIREK napisał;
obejrzyj korzenie. I powiedz, co zobaczyłeś
tqlis napisał;
Wykopałem 2 świerki

MIREK , nie ponawia wypowiedzi, jego słowa pisane są krótki, treściwe i dosadne, a Ty zrobisz co zechcesz :|
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No trzy posty pod rząd... i dalej nie wiemy, jak wyglądały korzenie. Co mam niby pisać?
tqlis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie zobaczylem nic nadzwyczajnego w korzeniach - zgniły nie był, . Nawet dziwiłem sie, ze tak sa one zakorzenione. Jeden wyrwalem ledwo co, a przy drugim musialem posilic się szpadlem.
Nawet jak cos jest nie tak z korzeniem, to nie rozpoznam, bo sie na tym nie znam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”