Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Alu już widziałam w Twoim wątku zdjęcie tego tamaryszka,skoro on z tych późniejszych,to może trzeba mu dać jeszcze szansę?Na moich dwóch sadzonkach już widać małe zielone punkciki-chyba żyją (jeśli dzisiejsze mrozy ich nie załatwiły)

BASIU to przykre,co piszesz ale na to wpływu nie mamy,musimy mieć jedynie nadzieję ,że natura sobie poradzi (czasami z naszą pomocą )z takimi wybrykami.Właśnie wróciłam z ogrodu ,pozdejmowałam doniczki,kartony i wiadra ze swoich roślin.Zauważyłam ,że w niektórych przypadkach taka ochrona nie była wystarczająca,np listki młodego śniegowca wirginijskiego są zeszklone,ciekawa jestem,jak sobie poradzi.

HALINKO, tak jak napisała AGNIESZKA to fotergilla-nowy nabytek -muszę poszperać jak się ją rozmnaża ;:108

AGNIESZKA ,dziękuję za odwiedziny,czyżbyś miała u siebie tego krzaczorka? Chętnie posłucham Twoich doświadczeń
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu niestety nie posiadam jeszcze tego cuda , ale jest na mojej liście chciejstw ;:108
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu ;:167 dziękuję za info ;:196

Fortegillę mam na liście chciejstw, jest cudna w okresie jesiennym, kiedy to przebarwia się na intensywnie czerwony kolor. Wiosną kwiaty ma bardzo oryginalne i ponoć ślicznie pachnie :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to Danusiu dosyc mocno musiało u Ciebie przymrozić . U mnie obyło się bez szkód ,ale czy dzisijszej nocy ma również tak być . Miejmy nadzieję ,że to już za nami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Fortegilla piękna. Będę polować na nią w Łosiowie!!! Tamaryszki podobają mi się, ale muszę zastanowić się na miejsce dla nich. Boję się dzisiejszej nocy. Będzie mrozić czy odpuści?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Danusiu dzisiaj między godz.3-6 rano będzie u nas -5.W tą noc też było nie wesoło.Przymroziło mi klon 'Variegatum' i młode listeczki magnoli :twisted: Reszta przeżyła.Zabezpiecz może co masz bardziej wrażliwe. :cry:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mieliśmy trochę zimy tej wiosny! Oby to były ostatnie jej podrygi .
Agnieszko,fotergilla warta jest zachodu,nie wiem jeszcze czy nie będzie sprawiała kłopotów,bo to mój nowy zakup,ale jej kwiatuszki są bardzo oryginalne i za to ją lubię!
Halinko ,też czytałam o jej pięknie wybarwionych jesienią liściach,dlatego posadziłam ją tak,by ten kolorek był dobrze wyeksponowany.A zapach... raczej przereklamowany,chyba ,że jak podrośnie i będzie więcej kwiatów,bo teraz klęcząc przed nią :;230 ,wsadziłam nos i ...nic nie poczułam.
Jadziu ,bardzo się cieszę ,że nie masz strat,u mnie niestety trochę gorzej,ale miejmy nadzieję,że nie będzie "powtórki z rozrywki"
Tosiu,odpuści- tego Tobie i nam wszystkim życzę!
Alu ,wczorajszej nocy jeszcze o 23-ej chodziłam z latarką po ogrodzie i nakładałam różne zabezpieczenia na co wrażliwsze roślinki,dzisiaj już sobie odpuściłam po tym jak przekonałam się ,że niektórym nawet taka ochrona nie wystarczyła a inne nie przykryte dały sobie radę.
Moja magnolia yelow river nie ma coś szczęścia -najpierw przyszła podsuszona i dłuuugo dochodziła do siebie a teraz jej młode listeczki zwarzył mróz, mimo zabezpieczenia .Nie wiem czy się z tego wykaraska.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Trzymam kciuki za Twoją magnolię. A nowy nabytek ma prześliczne pomponiki :lol: fiołeczki, bergenie... i inne kwiatuszki cieszą swoim widokiem :D tylko żeby więcej ciepła i ;:3 było...
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to co do magnolii możemy sobie ręce podać.Ale jestem dobra. :twisted:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Danusiu, fotergillę kupiłaś już kwitnącą?
Moja jakoś nie chce kwitnąć ;:223
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu jak z Dziurawcem wypuścił pędy.?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto,dziękuje za odwiedziny i miłe słowa. Tak słoneczka i ciepełka przydałoby się więcej,chociaż dzisiaj nie mogę narzekać -pogoda całkiem niezła była, to i co nieco obfociłam
W tym roku azalia sunte nectarine zakwitła tylko trzema kwiatostanami ,to i tak duży sukces ,że jej pąki przetrwały 5-cio stopniowe mrozy.
Obrazek
To mój uparty pigwowiec,który nie chce zakwitnąć tak,jak "Bóg przykazał"
Obrazek

Alu moja magnolia (co ja mówię,coś co kiedyś było magnolią , dziś to tylko patyczek) stoi sobie w namiocie foliowym i czeka na lepszą aurę.Wszystkie liście wiszą zmarznięte i straszą.Na szczęście z kącików wydostają się maciupkie pączki,które mam nadzieją się rozwiną.
Przy okazji spójrz na tego delikwenta powyżej ...co mu potrzeba by wreszcie zakwitł? Cała roślina wydaje się zdrowo rosnąć tylko,to wciąż same liście
Dziurawiec wypuścił dwa mini pędy-wygląda na to,że przeżył ;:138 ;:138

Obrazek

Aniu,fotergillę kupiłam z pąkami-tak intuicyjnie wybierałam taką ,by miała jak najwięcej grubych pączków i jak widać to był dobry wybór.Niestety nie cieszyłam się długo jej kwiatkami....oczywiście mróz wszystkiemu winien.
I jeszcze kilka dzisiejszych widoczków...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jedne z najpóźniejszych u mnie tulipanów
Obrazek

A to moja radość,którą chciałabym się z Wami podzielić-mój ubiegłoroczny agapant zakwitnie!!!
Obrazek

Jako,że dziś niedziela ,dzień odpoczynku,pochodziłam troszkę po ogródku i znów nowe pomysł mi zaświtały.Od jutra zaczynam przebudowę ścieżek,no może nie od razu wszystkich ,bo zrobi się totalny bałagan ,ale powoli, powolutku....
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu skoro jest zdrowy to potraktuj go może nawozem,siarczanem potasu i siarczanem fosforu.Lubi kwaśną glebę więc będzie zadowolony.Na brak fosforu wskazywałoby to że ma czerwone liście ,chyba że to taka odmiana.Potas też sprzyja powstawaniu owoców i mu nie zaszkodzi.Pewnie podsypujesz go tylko azofoską,może ma za mało tych składników.No i z tym dolomitem z daleka.Jeżeli masz czym sprawdzić pH to zrób to, powinno być 5,6-7 pH.lub najwyżej żółty kolor.Nie wiem czym będziesz badać odczyn gleby.
Dlaczego dziurawiec ma tylko dwa pędy,mój jest jak jeżyk ,jutro wstawię zdjęcie.
Zobacz moją magnolię w wątku ogrodowym.Hosty od Ciebie wszystkie się przyjęły i hortensja wypuszcza pędy z korzenia. ;:196
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Mój agapant też wypuścił pączusia. :tan
Tylko o biało obrzeżonych listkach ,chyba nie ma zamiaru zakwitnąć . :?
Współczuję strat po mrozowych . ;:196
Azalia już Ci pięknie kwitnie ;:138 ,a moje jeszcze w pąku . :?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIU piękne Agapantowe pączusie no i ta czerwień tulipanow mój ulubiony kolor ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”