Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: Ankowo cz.3

Post »

Witaj Aniu Zielona :wit
Jak zwykle zastałam piękne zdjęcia, ciekawe rośliny , nowe smaki (no chyba ,że te wszystkie szpinaki i inne
warzywa ,mi nieznane, nie są do zjedzenia??)

Dla mnie szafirek to jeden z najbardziej fotogenicznych kwiatów..
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a ja dzisiaj truskawkom zrobiłam tunelik, tak pięknie kwitną, że szkoda byłoby straciźć szansę. Warzywka poszły pod agro.
Chociaz po cichu licze, ze przymrozków nie będzie :?
M wyskoczył po szczapy i zamierza w komniku rozpalić ;:224
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje rzodkiewki wychynęły dopiero spod ziemi, a tu żniwa rzodkiewkowe :;230
Nie wzeszedł głąbik :(
ojoj..... ;:223

Nie może być, moje śliczne Emu agresywne :shock: Ej, wydawało ci się :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na rzodkiewkę to już mi slinka poleciała :D Te marketowe jakoś nie smakuja tak jak własne. Kupuje , bo chcęjuż nowalijek , ale nie ma komu ich zjadać i sie marnują.
Ja też się obawiam przymrozków. Tak straszą zewsząd. A truskaweczki , poziomki ładnie zaczęły kwitnąć. A co z drzewkami owocowymi. W zeszłym roku owoców zebrałam jak na lekarstwo i liczyłam po cichu na pomyślny ten rok.
Aniu, może głąbik potrzebuje więcej czasu i jest na tyle mądry aby przed chłodami nie wychylać się :wink:
Wreszcie dla kurek nadszedł dobry czas. Mogą sobie wygrzać piórka i wygrzebać pędraczka :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Aniu Zielona szybciutko przebiegłam po stronach :D . Duzo masz tych pomidorów, a rzodkiewki wyglądają bardzo apetycznie :)
Widze ze wysiałaś ogórki, chyba tez będę musiała, nawet nie wiem do kiedy można wysiewać.
Ostatnio byłam na świecie roślin i kupiłam Oca du Perou =Oxalis tuberosa .
Znasz może ? Podobno w smaku przypomina ziemniaki tyle ze są bardziej kwaskowe jak szczaw hmmmm. Jestem bardzo ciekawa jaka będzie w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Witaj Magdo :wit Dziękuję za miłe słowa. Warzywa znane i mnie znane są do jedzenia, oczywiście zależnie od ilości - niektóre pewnie tylko na próbę do spróbowania. Szafirki są bardzo wdzięcznymi roślinami, muszę ich sobie dokupić jesienią, żeby było więcej niebieskości.

Pamelko, zimno się zrobiło, u nas też trzeba było dogrzewać dom. Kilka razy rano trawę oszroniło, ale truskawki na razie trzymają się dobrze.

Izuś, jakby w niego coś wstąpiło, bije kury i ludzi, potrafi kłapnąć dziobem do krwi.

Olu, zeszły rok był fatalny dla owoców, na pewno teraz będzie lepiej, jestem o tym przekonana. U nas też na razie wspomagamy się nowalijkami ze sklepów, ale niedługo już można liczyć na swoje, najlepiej siać partiami co jakiś czas, żeby zbiory były długie.

Gosiu, ogórki lubią ciepło, siać można nawet na początku czerwca, zdążą wyrosnąć i owocować. U mnie jeszcze nie wykiełkowały, bo noce w tunelu zimne, nie spieszą się. Oca znam, mam jedną roślinkę, traktuję jako ciekawostkę, jak się uda rozmnożyć to spróbuję - podobno tego kwasku można się pozbyć jak się po zbiorze wystawi bulwy na słońce.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Witaj, dalej jak po grudzie? Święto flagi uczciłaś jak należy :lol:
Mam dla Ciebie fotkę:

Obrazek

Obrazek

Szparagi okółkowe w naszym ogrodzie botanicznym bardzo podziałały mi i na wyobraźnię i na kubki smakowe.
Masz? Szparagi, nie kubki :;230
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Aniu rzodkiewki mnie urzekły. ;:138 Chyba za późno swoje wysiałam, bo im do Twoich daleko. :)

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vituś, dalej jak po grudzie, a nawet gorzej. Szparagi posiadam lekarskie, które sobie rosły na wpół dziko na działce - nie korzystam kulinarnie, bo bardzo wątłe. Posiałam jakiś kultywar, za kilka lat będzie do wykorzystania w kuchni. Ten szparag okółkowy to bardzo interesujący - nie widziałam wcześniej, dzięki za fotki ;:196

Renatko, one tak pod folią wyrosły, odmiana De dix-huit jours (18-dniowa) - chyba najszybciej rosnące rzodkiewki jakie miałam. Teraz już są właściwych rozmiarów, na zdjęciu z młodą Zlatą (przerywałam bo za gęsto wysiana)
Obrazek

Zaczyna rozkwitać tulipan Omnyac
Obrazek

Pięknie rosną forumowe bodziszki, na zdjęciu jeden z nich :)
Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bodziszek żałobny.
Nie wiem, czemu taka nazwa dla takiego pięknego kwiatka :roll:
To już takie rzodkiewy masz? :shock:
Ale smakowicie wyglądają ;:138
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

A jaki smak mają takie własne rzodkiewki.Tak przyjemnie szczypią :lol:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Fajne te tulipany! A głąbik jak to głąbik...Już wiadomo, że słusznie się tak nazywa....Nie wzeszedł...a gdzie by mu było lepiej jak u Ciebie! A kiedy to zdjęcia hostek ujrzymy w Ankowie? :wink:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Aniu - czy pojawił się nowy nabytek ?
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witaj Aniu, zazdraszczam Ci tych rzodkiewek, bo u mnie niestety zawsze s a z robactwem jakimś...
Ale właściwie to ja z pytaniem: czy masz w tym roku buraki liściowe? bo chyba u Ciebie o nich czytałam w zeszłym sezonie. Czy można by je jeszcze posiać?(pod warunkiem , że nasiona zdobędę, bo jak pytałam w naszych ogrodniczych to patrzyli na mnie jak na kosmitę ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, mnie się te żałobne bodziszki też bardzo podobają, ze względu na delikatne kwiaty w oryginalnym kolorze, ale też są niesamowicie wytrzymałe.

Marzanko, niektóre faktycznie są bardzo ostre, aż łzy lecą...

Martuś, na razie hostki mikre, nie ma się czym chwalić. Mam takie miejsce pod dwoma sosnami, troszkę podetnę gałęzie i będzie cień w sam raz. Głąbik, ech, mogę tylko westchnąć.

Marku, nie poszłam na wystawę, nic nowego nie mam. Ogarniam powolutku to co już rośnie :)

Aniu, u mnie w zeszłym roku było słabo z rzodkiewkami, cały czas je coś jadło. Na razie rosną ładnie. Buraka liściowego posiałam, ale część nie wzeszła. Możesz mieć kłopot z zakupem, bo jakiś czas temu wycofywane były całe partie ze sklepów - coś się nie zgadzało z rejestracją. Ja przeszukam czy coś mi zostało z nasion, odezwę się wieczorkiem na pw.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”