Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2

Post »

Danusiu to tamaryszek francuski polowałam na niego 2 lata.Teraz chyba padł.

Tamaryszek.

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu ,właśnie takiego posadziłam ,ale nie wiedziałam ,że on francuski,mam nadzieję ,że się przyjmie.Ile lat ma ten Twój?
Alu zapytam jeszcze o pigwowca ,bo o ile pamiętam masz go u siebie.Co może być przyczyną bardzo skąpego kwitnienia? Mam go chyba z 8 lat ,początkowo rósł w półcieniu,kwitł słabo,więc go przesadziłam w słoneczne miejsce i kwitnie jeszcze słabiej-w tym roku ma dosłownie kilka kwiatków .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu mój tamaryszek ma z 5 lat ale posadzony na piasku słabo przyrastał ,więc przesadziłam go w inne miejsce i chyba trafiłam na złą zimę bo nie pokazuje oznak życia.
Pigwowiec mam japoński i posadziłam go w ubiegłym roku /maleństwo/Mam zamiar wyprowadzić go na pniu,już obcięłam wszystkie gałązki i zostały tylko te które mam wyprowadzić.
Danusiu a jakiego masz pigwowca,są japońskie / do 1 m/ okazałe /wysoki/i pośrednie,ten ostatni to mieszaniec tych dwóch poprzednich.
Nie są trudne w uprawie,glebę powinny mieć o odczynie kwaśnym do obojętnego.Stanowisko słoneczne lub półcieniste.Kwitną na drewnie starszym ,swój wdzięk pokazują dopiero po kilku latach uprawy.Dlatego nie zaleca się mocnego ciecia -choć dobrze je znoszą .Zaleca się jedynie prześwietlanie co kilka lat.
Może ma zbyt zasadową glebę ,ja dla swojego przygotowałam glebę z dodatkiem kwaśnego torfu i kory.
Przez te 8 lat duży Ci wyrósł?,dlatego pytam o odmianę bo od tego zależy jego wysokość.Jeżeli słabo rośnie to spróbuj go posadzić w lekko kwaśną glebę.Stanowisko z tego co piszesz ma dobre.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu pospacerowalam sobie po Twoim pięknym ogrodzie w ten zimny dzień i od razu cieplej na serduchu się zrobiło Masz piękne powojniki , pole prymulkowe, wszystko ładne i zadbane . Spodobał mi się wilczomlecz , muszę nabyć .
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Alisjo oczywiście pomyliłam Szekspira z Chopinem bo te powojniki są na białej rabacie a coś podobnego do Szekspira posadziłam na rabatce różanej gdzie będą tylko róże i fiolety
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko wilczomlecz pasował by do Twojego ogrodu.Będzie pięknie wyglądał na Twoich wypielęgnowanych rabatkach. :lol:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu wstawię Ci różę William Shakespeare i zobaczysz czy to taką róże masz posadzoną.Tylko ona jest raczej ciemna czerwień,nawet bordo z lekkim fioletem.

William Shakespeare

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu pigwowca kupowałam dawno ,kiedy nazwy zupełnie nie były mi potrzebne,dlatego teraz nie wiem co mam.Przez te 8 lat urósł tak ok 1 m -wskazuje na japoński ale kolor ma zbliżony do koralowego.
Mówisz potrzebuje gleby lekko kwaśnej? Tutaj jest pies pogrzebany-w sąsiedztwie pigwowca posadziłam perukowca i jemu od czasu do czasu sypnę dolomitu,stąd kwasowość gleby może być niewystarczająca.Dziękuję za wskazówkę,muszę to naprawić.
Piszesz,że Twoją magnolię też uszkodził mróz, czy ona już przekwitła?Twoja jest starsza więc łatwiej jej będzie się pozbierać po tych mrozach.Może oprysk asahi pomoże jej się zregenerować?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu pigwowce pośrednie też dorastają od 1.5 do 1 m.Jak zakwitnie zrobisz zdjęcie kwiatka i spróbujemy go rozpoznać.Odczyn gleby też lubi od lekko kwaśnej do obojętnej.
Kwiatek magnolii po prostu zmarzł w pierwszą noc z przymrozkiem.W następne noce był już zabezpieczony ,podmarzły jej też listeczki, które właśnie zaczynała wypuszczać.Moja też młodziutka w tamtym roku posadzona.Dzisiaj w nocy zmarzł mi winobluszcz trójklapkowy który już wypuścił młode liście.Liście czarne,może jeszcze odbije.W tym moim ogrodzie to naprawdę dzieją się dziwne rzeczy.Liliom nic nie jest ,nawet nie przykrywałam a winobluszcz zmarzł.Kwitną drzewa ozdobne i nic im nie jest a paprocie przymarzły.Już nic z tego nie rozumiem.Ketmia zaczęła wypuszczać listeczki to opatuliłam ją włókniną jak na zimę i na razie jest żywa.Może to już koniec tego wariactwa. :roll:
Co to jest za preparat do oprysków asahi
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Alicjo ten środek jest właśnie na takie sytuacje jakie teraz mają miejsce, łagodzi sytuacje stresowe dla roślin, pobudza do wzrostu i regeneracji http://www.asahi.pl/
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku czy to jest preparat ogólno dostępny.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Tak ;:108 w rolnictwie jest stosowany na szeroka skalę.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To pewnie w Ciechanowie dostanę.Przyda się niektórym roślinkom w tym roku.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czytam o pigwowcach. Nic z nimi nie robię, a one pięknie kwitną i przyjmują się z odrostów. Nawet nie przypuszczałem, że mogą sprawiać kłopoty :roll: Teraz i kwitnie, i ma ładne czerwone nowe liście. Czekam, aż zakwitnie pośredni, którego mam z maleńkiego badylka. Ostatnio wpadł mi w oko w szkółce biały pigwowiec, ale wybrałem inne rośliny :?:
Dzięki tej pomyłce kuklikowej mam ładną zaskakującą kompozycję :D
Alu, jak Twoja ręka? Czytałem, że coś było nie tak :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku to tak właśnie jest z roślinami w jednych ogrodach rosną bez problemów w innym miejscu szwankują i sprawiają kłopoty.
Jacku pokaż tą nowa udaną kompozycję,kuklik też się znajdzie dla Ciebie ,znalazłam kilka siewek.Zobacz szałwię okręgową ,wszystko co mi przywiozłeś ładnie się przyjęło.

Szałwia okręgowa

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”