porażka z nasionami
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
porażka z nasionami
W tym roku zabrałem sie w sadzenie roślinek z nasion do przyszłego ogrodu.
Wszystkie wysiewałem w mini szklarenkach a jak rosły przesadzałem do wiekszych pojemników.
I co dziwnego ..
sa w pokoju na poddaszu , od południa, 25stopni około
bardzo dużo z kiełków po prostu wyrosło na 5-10cm i sie kładą np: trawy pampasowe, dziwaczek, seler i por
A np pomidory, papryka, palmy, i inne tropikalne sadzonki rosna doskonale.
Co może być przyczyną?
Wszystkie wysiewałem w mini szklarenkach a jak rosły przesadzałem do wiekszych pojemników.
I co dziwnego ..
sa w pokoju na poddaszu , od południa, 25stopni około
bardzo dużo z kiełków po prostu wyrosło na 5-10cm i sie kładą np: trawy pampasowe, dziwaczek, seler i por
A np pomidory, papryka, palmy, i inne tropikalne sadzonki rosna doskonale.
Co może być przyczyną?
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: porażka z nasionami
Temperatura
Dwadzieścia pięć stopni to prawie tropik , więc rośliny tropikalne czują się jak w domu
Niestety , niektóre z naszego klimatu we wstępnej fazie wzrostu potrzebują niższych temperatur

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2011, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie wszystkich
. Podobnie jak mój kolega, zabrałam się wtym roku do wysiewania roślin z nasion. Bardzo ochoczo do tego podeszłam i zgodnie z instrukcją wysiew zaczęłam w marcu. Czekałam, podlewałam, chuchałam, aby tylko wyrosło. No i z całej reklamówki przeróżnych nasion (katmia, astry wysokie, lobelie, szałwia trójlistna, różne zioła, groszek cukrowy, pomidor koktajlowy, natka i koper) wyrosły mi tylko niektóre
I szczerze mówiąc, za nic nie wiem, co ja takiego źle zrobiłam. Patrząc na roślinki i ich wzrost, a mamy juz maj, myślę, źe pomidory koktjowe może spróbuję za rok ...
. Może macie jakieś porady ...

-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
no moje pomidory też maja po 3-5cm a teściowej naparapecie prawie 50cm 
te 25 stopni to przesadzilem
tylko w słoneczne bardzo dni
a jak mam przesadzic por i seler który lezy na ziemi jak połamany

te 25 stopni to przesadzilem
tylko w słoneczne bardzo dni

a jak mam przesadzic por i seler który lezy na ziemi jak połamany
z nasionami różnie bywa; jedne wschodzą ładnie, a inne nie. Nie ma co się zniechęcać. Kilka osób nawet napisało tu na forum, że "bogatsi o wcześniejsze doświadczenia, a zarazem zachęceni rokiem poprzednim" (kiedy to zaczynali z nasionkami i im wszystko ładnie powschodziło, w tym roku ponieśli klęskę i to z tymi samymi nasionami, więc się nie poddawaj ;)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No niestety , jest wiele czynników które mają wpływ na nasiona i sadzonki. Mam dość spory worek doświadczeń , a w tym roku nawet niezawodna aksamitka wodziła mnie za nos
Po czasie okazało się , że problemem była ziemia. Ważne by próbować dalej

Po czasie okazało się , że problemem była ziemia. Ważne by próbować dalej

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- monikawal
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 mar 2011, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
U mnie jako tako,wzeszły cynie,aksamitki,pomidorki ale mam problem z gazanią od 2 miesięcy zatrzymała się na etapie 5 cm.Co może być przyczyną, może ktoś wie to proszę o radę

U mnie jako tako,wzeszły cynie,aksamitki,pomidorki ale mam problem z gazanią od 2 miesięcy zatrzymała się na etapie 5 cm.Co może być przyczyną, może ktoś wie to proszę o radę

Pozdrawiam cieplutko Monika
Nie wszystkie rośliny da się wyprowadzić w domowych warunkach 'parapetowych' to raz, a dwa musi być odpowiednio przepuszczalna i lekka ziemia.Większość tych w workach jest zbyt mokra i 'mazista' w efekcie czego się zaskorupi, poskleja i stanowi dobre podłoże do wzrostu pleśni.Ziemia nie może być przypadkowa ( ja kupuję kilka różnych firm wybieram moim zdaniem najlepszą). Najodpowiedniejsze są z tych do wysiewu i pikowania, ale też zdarzyło mi się trafić na taką z posklejanymi grudami.Dobrze jest do wierzchniej warstwy domieszać troszkę piasku