Storczykowa Chatka

Zablokowany
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka

Post »

Moniko ;:196

Petro ;:196 , a co teraz mam robić, trzymać w domu, czy wynieść na to zimno do nieogrzewanego ganku ?

Julitko ;:196 , może powinnam poczytać o jej rodzicach, ale stwierdziłam, że co będzie, to będzie :wink:
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Pewno, że tak każdy storczyk jest inny i sam decyduje o tym czy chce u Nas kwitnąć czy nie najlepsza jest obserwacja trochę lektury i najważniejsze jak dla mnie rady innych ;:196 a co będzie to zobaczymy ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Lucynko ;:196
opiszę Ci co się działo z moją epicattleyką , kupiłam ją zimą zeszłego roku, po kwitnieniu, nawet ładnie rozrośnięty egzemplarz, miała dobrze wykształcone dojrzałe przyrosty i zaschnięte pochewki na nich, jak wyjechałam na urlop do mamy to podlałam ją wcześniej, jak wróciłam to okazało się że jedna psb już całkowicie zgniła i gniły kolejne, wtedy się zorientowałam jaki błąd popełniłam, w osłonce na dnie zebrała się woda a katlejasta miała korzenie wyrastające poza doniczkę które stykały się z wodą i to spowodowało gnicie, na dodatek stała sobie w kuchni gdzie nie ma kaloryfera i gdzie jest przeciąg od klatki, zrobiłam co mogłam, opryski, wycięłam gnijące psb, w między czasie straciła 2 kolejne psb więc ją trzymałam praktycznie sucho, od czasu do czasu delikatnie podlałam z miedzianem, gdy byłam już pewna że jest dobrze wyniosłam ją do chłodnego zachodniego pokoju i wciąż podlewałam delikatnie i bardzo rzadko, nie czekałam u niej na pędzik bo doszłam do wniosku że po takich przejściach to nie mam na co liczyć, wyglądałam na nowe przyrosty i nim się zorientowałam co się dzieje to pędzik miał już z 2 cm długości, zaglądałam nie tam gdzie trzeba, nie wiem czy to że zmieniłam jej miejsce na inne spowodowało że wydała pędzik czy to że była przesuszona, jedno co mogę Ci napisać to to że jak będzie sobie rósł u Ciebie to niech stoi tam gdzie jest a jak nic się nie będzie działo to wtedy ją przenieś do ganku i delikatnie podlewaj by odczuła to jak okres spoczynku
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko ;:196 , rady innych przy pielęgnacji storczyków, bezcenne ;:180

Petro ;:196 , dziękuję za szczegółowy opis ;:180 , wykorzystam co tylko możliwe ;:180 .
Oprócz przepisu na gnicie ;:78 ;:131
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Ponieważ u nas w mieście nie ma możliwości kupienia dobrego podłoża i spagnum, zrobiłam zamówienie w OS. Zamówiłam jeszcze parę drobiazgów, wszystko ok, oprócz spinek, zamiast szklistych mam zwykłe :!: :evil: .
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podłoża z OS są bardzo dobre -według mnie bynajmniej- ja zamówiłam te z dodatkiem lawy wulkanicznej i moim storczykom jest w nich bardzo dobrze :D będziesz zadowolona!
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Wiem Renatko ;:196 , bo czytając to forum nie można nie wiedzieć :;230 .
Tylko głupio mi reklamować z powodu klipsów, a chciałam je mieć :( .
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

...a nie mogą Ci wymienić?
Trzeba się domagać takiego produktu,jaki zamówiłaś, chyba żeby sklepik Cię uprzedził,że jest on niedostępny.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

No to mamy "aferę klipsową" Lucynko,żeby Cie pocieszyć ja swoim storczykom poszłam kupić klipsy do sklepu ze spinkami :;230 :;230, a żeby było weselej dobierałam je do koloru kwiatów ;:224 ;:224 mam też kilka zwykłych i one też pasują - do pędu ;:196
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Renatko ;:196 , dodzwonić się do nich nie mogę, więc napisałam, zobaczę co dalej...

Julitko ;:196 , pewnie już zauważyłaś, że u mnie ciągle są afery :;230
Podobają mi się te ważki i już ;:223 , a tych zwykłych co mi przysłali, mam pełny kubek ;:224 .

Nie wiem, czy ktoś zauważył, że u mnie ostatnio nie ma zdjęć ;:224 , nasz niedobry aparat fiknął koziołka na podłogę ;:219 ;:29
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p

Post »

Lucynko kupisz sobie następnym razem mi tez te spinki się podobają ;:108
Jeśli chodzi o zdjęcia to nie podejrzewałam, że Twój aparat fika koziołki czy jemu się w główce nie poprzewracało :shock: :shock: mam nadzieję, że niedługo będzie już w dobrej formie i zobaczymy piękne zdjęcia ;:196
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Lucynko to Ci aparat :?
A spineczki też mi się bardzo podobają ważki - spróbuj interweniować bo w sumie powinnaś dostać to co zamawiałaś
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Julitko, Moniko, napisałam do OS i zobaczymy, telefon, który podają nie jest odbierany :cry: .
Z aparatem jutro pojadę, może się da naprawić, jak nie, to zamiast na storczyki, kasa pójdzie na nowy :x .

Tak bym chciała Wam pokazać nowe pseudobulwy katlejki i tą nową malutką katlejkę, jak rośnie ;:151
Listek, rosnący z rurki, też ciekawie wygląda, dendrobium Chiyomi, ma maleńkie cosie, a szalone dendrobium też na zdjęcie zasługuje, no i małe pędziki...
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Czytając kolejne posty wpadłam i ja do twojej chatki, poczytałam i od razu mi się lżej na duszy zrobiło... dziękuję ;:167 i ja chętnie popatrzę na zdjęcia ;:108
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Lucyno nie wiem czy zadziałasz coś z OS. Na e-maile nie odpowiadają, telefonu nie odbierają. Mi wiszą 100 zł. za storczyka który jest w ofercie, potwierdzili że jest, potem okazało się że jednak go nie ma i od pół roku walczę o zwrot kasy - bez skutku :evil: ;:161 Normalnie masakra.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”