Ewelinko, Marto_S, dziękuję, że wpadłyście z wizytą
Monia. Właśnie tak. Twoja diagnoza jest trafna. NIe kwitnąca bergenia oznacza za dobrą ziemię. Wtedy rośnie w liście.
Edytko, pod kratkami rosną już pnące róże, winogrono, wiciokrzew i trzmielina. Na razie jednak ich nie widać, bo dopiero wypuszczają listki
Tu.ja, z tym "upchnięciem" modrzewia to oczywiście rada z przymrużeniem oka. Każda roślina w miarę możliwości powinna być ładnie wyeksponowana i otoczona pasującymi do niej barwą i kształtem innymi roślinami. Jeśli masz sporo miejsca, to możesz rozwijać swobodnie swoją kreatywność i cieszyć później osiągniętymi rezultatami swoje (oraz nasze) oczy.
Evick, szukając rozmaitych pomysłów, postanowiłam w końcu posadzić przed liliowcami żurawki, a jesienią dosadzić hiacynty na obrzeżu. Host nie mogę, bo moja rabata liliowcowa znajduje się na słońcu. Co prawda są pewne odmiany host, które znoszą słońce, lecz ja mam różne odmiany i chciałam moje hosty też wsadzić wszystkie razem koło siebie. Dziękuję za poradę i za wizytę. A jak tam liliowce u ciebie? NIe podmarzły?
Dkny, rzeczywiście miałam wyjątkowe szczęście z tymi przymrozkami. Tu w centrum jakoś klęski żywiołowe do nas nie dochodzą. Ale za to ziemia kiepściutka, sam piach.
Ewamon, tej twojej wisterii bardzo szkoda. Ona tak trudno się przyjmuje. Myślę jednak, że odbije. Przecięż przymrozki działały tylko po wierzchu, a więc korzenie są nietknięte. Nie martw się zawczasu. Dobrze będzie
Tajko, ta śliwa rzeczywiście jest rzadko spotykana. Już nawet nie pamiętam, gdzie ją kupiłam jako małą sadzonkę. Jeden minus to że okropnie oblegają ją mszyce i jest pierwszą rośliną w ogrodzie, którą muszę opryskiwać. A bardzo nie lubię używać chemii.
Olku, z moich okien widoki o tej porze roku są wspaniałe. Czasem tylko siedzę i się gapię. I planuję, co zmienić, by było jeszcze ładniej
Alinko, ta twoja jabłoneczka to pewnie ozdobna? U Szmita bacznie przyglądałąm się tym owocowym drzewkom ozdobnym. Śliczne były. Szczególnie jabłonki z bordo listkami i ciemnoróżowymi dość sporymi kwiatkami. MIały duże powodzenie, widziałąm je na wielu wózkach w kolejce do kasy. Może ty masz właśnie taką. Też nie pachniały.
Co do bergenii to ja także wcześniej jej nie doceniałam, a jest to bardzo fajna roślina, ozdobna także jesienią. A w tym roku kwitnie szczególnie ładnie. Proponuję ci, abyś ją wzięła z tego kąta i gdzieś pomysłowo wyeksponowała, a będziesz za rok bardzo z niej zadowolona
Paulino, ten kwaitowy łan wyglądał bardzo interesująco pokryty śniegiem. Nigdy w życiu czegoś takiego nie widziałam