Taki - sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród

Post »

Jeju czemu nas ogrodników to dosięga? Każdy kupuje co może, chodzi koło roślinek żeby było pięknie a tu przyjdzie mróz i wszystkie starania o kant tyłka potłuc :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Steasi pisze:Jeju czemu nas ogrodników to dosięga? Każdy kupuje co może, chodzi koło roślinek żeby było pięknie a tu przyjdzie mróz i wszystkie starania o kant tyłka potłuc :(
Paula! Przecież każdy z nas wie, że do połowy maja mróz może wystapić :-) Ale lubimy ryzyko! :;230 Posadzić, posiać, a nóż nie zmarznie :roll: Potem jesteśmy już doświadczeni i wymądrzamy się przed innymi :;230 A potem i tak nam marznie....
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak ale są rośliny których nie przeniesiesz i nie zależy to od nas- Tak jak u mnie orzech i winogron.. Bo dalie cze pelargonie to wiadomo w wiaderkach, skrzynkach i do domu ale takie bydlaki? :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula! Tylko spokój może nas uratować! W zeszłym roku ogniowa zaraza poniszczyła mi wiśnie, moje ukochane wiśnie! Popłakałam, przcięłam i odżyły. Niestety 3 sztuki, jedna nie przeżyła. No i .... kupię kolejną. Życie naszych ogrodów toczy się dalej i nic nie jest wieczne. Po przymrozkach jeszcze wiele mrożonek się podniesie, a jak nie - wsadzimy w ich miejsce coś innego :-)
Miłka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

takasobie pisze:Po przymrozkach jeszcze wiele mrożonek się podniesie, a jak nie - wsadzimy w ich miejsce coś innego :-)
Popieram w całej rozciągłości :P
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Miłeczko święte słowa
takasobie pisze:Po przymrozkach jeszcze wiele mrożonek się podniesie, a jak nie - wsadzimy w ich miejsce coś innego :-)
tak trzymać :)
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Tylko te mrożonki to nam nie zwolnią miejsce ,
one mogą zakończyć wegetację na ten rok ale w ziemi będą siedziały.
Nic w to miejsce nie posadzimy a czekać będziemy cały rok .
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niby tak tylko że jak się na coś poluję i to raptem pada mimo naszych starań- tak jak np moja begonia czy tawułka, to serce się kroi. Wszystko okrywam- WSZYSTKO. I zastanawiam się na co to? :(
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

A ja mam w nosie :wink:
Co przeżyje i zechce rosnąć - to jest dla mnie.

Jak jakiś wrażliwiec wypadnie to widać nie jest dla mnie.

Róż nie okrywam, nie kopczykuję, jeśli jakaś wypadnie to mam miejsce na nową.
Tylko jak na razie to tylko pienne padły a inne żyją nawet Maiznery a już kolejny rok liczę że padną i zrobią miejsce innym :P
Tulipanów nie wykopuję - jak będą rosły to dobrze jak nie - ich strata a ja kupię sobie inne :P
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo we wszystkim trzeba mieć trochę pokory, że nie wszystko od nas zależy :wink: Jak coś padnie, pewnie, że żal, ale trudno. Ja też nie cuduję z tulipanami i innymi takimi. Nie mam na to siły i czasu. Już tak się wygłupiam dostatecznie z cannami i daliami. Wykopywanie na zimę, potem pędzienie cann. Sama siebie nie poznaję. Nawet mieczyki sadzę, choć obiecałam sobie, że już nigdy :;230
Ale każdy ma swojego fioła, któremu się poświęci. Jedni mają dalie, inni róże, jeszcze inni żurawki (jaaakie pięęękne), ale ja już chyba nie miałabym siły na takie kolekcje. No i kompletnie nie mam głowy do nazw. Jeszcze dalie jakoś obejmuję, ale inne roślinki... wysiadam. W razie czego wymyślam im nazwy, żeby odróżnić jedną od drugiej :;230
Miłka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Miłeczko ja Ciebie baaaardzo podziwiam za to sadzenie dalii i cann. Trzeba mieć zaparcie sadzić takie ilości, później je wykopywać i sadzić od nowa....ja to chyba jednak leń jestem :oops: :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wieczorem wyszłam do ogrodu i porobiłam parę zdjęć. Miałam pisać o stratach, ale się rozmyśliłam. Powinnam się cieszyć, że tyle roślin nietkniętych. Porobiłam zdjęcia mrożonek, ale... jakie to przykre :-) Zostawię gdzieś w kompie na pamiątkę, ale tu nie będę straszyć.
Pokażę parę roślin w świetle zachodzącego słońca ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten pierwszy tulipan zachwycający :)
Kochana to podziwiam zacięcie z jakim to robisz- ja ogółem nie lubię can i dalii przez te ogromne liście i małe stosunkowo do nich kwiaty. Jednak zawsze podobały mi się dalie kołnierzykowe. One potrafią mi wynagrodzić ten ogrom liści. No i mam jedna, jeszcze ciekawe jak mi zakwitnie :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula! Canny mają wiele odmian o różnych wielkościach i kolorach kwiatów i liści! Jest w czym wybierać! ta o której piszesz to Canna indica, która jest podstawowa. Ja też lubię ze względu na piekne liście! W dobrym towarzystwie jet wielką ozdobą ogrodu.
Canna indica nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Do dołka, podsypać kompostem lub dodać granulowanego obornika i zasypać. Inne odmiany, żeby dały kwiaty, trzeba podpędzić i wysadzić po zimnej Zośce. A że zimna Zośka już praktycznie była - wsadziłam wczoraj:

Obrazek
Miłka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, na serio canny to nie dla mnie. Miałam je raz- szpaler który odgradzał ścieżkę do psa od huśtawki. Obok posadzone były nagietki bodajże i aksamitki. Nie nie.. za bardzo strukturalne jak dla mnie. Jak już coś jest takie widoczne to chociaż niech będzie na tyle sztywne żeby można było po tym clematisy puścić :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”