Ogród Moniśki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moniśki

Post »

Jestem pod warażeniem :D Twoich podopiecznych.

Muszę koniecznie śledzić Twoje poczynania z daliami, bo chiałabym wiedzieć jakie urosną na wielkość. Czy sa one podobne do tych z karp?
Dziwaczki też podobno są ładne, ale ja je dopiero na forum odkryłam. Może na targu ktoś będzie miał do sprzedania, bo mnie zaciekawiły.

A gdzie planujesz posadzic heliotropy? Do gruntu czy do jakięjś doniczki? Właśnie zastanawiam się jakie im miejsce wyszykować.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko sama jestem ciekawa tych dalii, mam pojedyncze niskie i pełne wysokie, a co tak naprawdę wyjdzie to zobaczymy :wink: Jeśli chodzi o heliotropy, to myślę, że je podzielę, część do doniczek, a część na rabatę i zobaczymy gdzie im będzie lepiej. Chciałabym podziękować Ci za rady i wiarę w moje heliotropy, bo teraz wyglądają znacznie lepiej :) ;:196

Muszę się pochwalić, że w moim oczku koncertuje od dziś żaba, aż ją teraz z mojego pokoju słyszę :wink:
Zostawiam jeszcze kilka wiosennych zdjęć

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Zakwitły tulipanki pełne :)

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

2 razy siałam dalie i wyszły takie pośrednie-ani niskie ani wysokie :wink: .
Przez sezon wytworzyły bulwy i te ładniejsze wykopałam i wylądowały w piwnicy.
Część moich gazanii już w gruncie-jestem ciekawa jakie kolory będą bo w zeszłym roku miałam same żółte :evil: .
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Moje gazanie też były prawie same żółte, jedna wyszła tylko pomarańczowa i chyba dwie takie kremowe. W tym roku będzie pewnie tak samo, bo siałam z tej samej paczuszki co rok temu :wink: a co do dalii to wolałabym, żeby te niskie były naprawdę niskie, bo siałam je z myślą posadzenia wzdłuż chodnika.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Świetne masz te rozsady ;:138 Heliotropy mam niewiele większe - ale moje juz od jakis 2 czy 3 tygodni przepikowane na zewnątrz do donic i koszy... niektóre lekko chyba przymarzły bo zbrązowiały im listki ;:224
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wszystkiego najlepszego jeśli obchodzisz dzisiaj imieninki ;:167
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Agatko mi zostało jeszcze 10 petunii i osteospermum do przepikowania i zaraz lecę to zrobić :wink: jeszcze tylko 2 tygodnie i w końcu się doczekam przesadzania na miejsce stałe:) a heliotropów na razie nie wynoszę nawet na takie zimno, bo lepiej rosną u mnie na ciepłym parapecie :)

Agnieszko dziękuję bardzo ;:196 faktycznie obchodziłam wczoraj imieniny :)
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Moniko w takim razie odemnie też wszystkiego najlepszego ,duuuużżżżooo zdrówka i spełnienia marzeń nie tylko ogrodowych ;:196 ;:136
A jak u Ciebie po przymrozkach :?: W jakim rejonie tak mniejwięcej mieszkasz :?:
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo ;:196 ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało :( miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy :wink: )
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Fakt, ze przymrozki to dla ogrodników pakskudne zjawisko. Moje budleje sie trzymają, ale je przykrywałam. Niestety nie pomyślałam, żeby moje wschodzące aksamitki przykryć, a w warzywniaczku wysiałam sześć paczuszek ;:224 i tak patrząc na to myślę, ze 80% straconych niestety. Krzewy też okrywalam, zwłaszcza te wsadzone w tym roku i mają sie ok.

Mam nadzieję, że zima już nie wróci ...
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Szkoda tych aksamitek z 6 paczek to byłby aksamitkowy raj. Ja mam mimo wszystko nadzieję, że te moje krzewy nie przemarzły całkowicie i zobaczę jeszcze jakieś oznaki życia na nich :roll:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Oj byłby ;:224 Może jeszcze wysieję ... Teraz myślę, żeby zacząć wysiewać byliny i dwuletnie. Czy bawiłaś się moze w takie sianie? W zeszlym roku posiałam dzwonek ogrodowy, naparstnicę, malwę, trytomę, bratki i z tego towarzystwa zdecydowanie nie udałami sie trytoma, myślę, że chyba ze względu na złe warunki glebowe ;:224 ładnie powschodziła, a potem staneła w miejscu. Bratki zostały zjedzone przez ptactwo domowe, ale się odbijają. Co do reszty czekam na kwitnienie.
Ale teraz myślę o stokrotkach, pierwiosnkach, sasance, niezapominajkach, może orlik, kuklik, czy inkarwilla ;:224
A czy osteo jest byliną?
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Ja też właśnie myślę o takim sianiu bylin i dwuletnich, mam już nasionka i posiałam nawet pierwiosnka ząbkowanego, ale wyszedł jak na razie tylko jeden z całej paczki. Do posiania czeka jeszcze pięciornik nepalski, orliki, sasanka, odętka wirginijska, firletka i dzwonki :D a z dwuletnich niezapominajka, goździk ogrodowy, naparstnica, malwa i fiołek rogaty. Jak wszystko powschodzi to znowu będzie czekać mnie dużo pracy :wink: Justynko mam nadzieję, że będziemy się wzajemnie wspierać tym razem przy bylinach :wink:
Jeśli chodzi o osteospermum to tam skąd pochodzi jest byliną, ale w naszych warunkach uprawiamy go jako roślinę jednoroczną.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

O to super, że będziesz siała :D To i ja zakupuję nasionka i zaczynam przygodę z bylinami. Zależałoby mi na tych, które kwitną wcześniej, bo wiosną trochę pusto jest a tak może by czyms zapełnił. A i jak coś urośnie to dodatkowa satysfakcja.
Moje heliotropy dziś wyglądają dość kiepsko. Zaczynja usychac im końcówki liści :evil: Nie mam pojęcia co to moze byc i jak z tym walczyć.
Jose Saramago
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Urtica pisze:Dziękuję bardzo ;:196 ja mieszkam w okolicy Bydgoszczy i niestety te mrozy napsuły mi krwi trochę, najgorzej wyglądają krzewy, które niedawno wsadzałam; krzewuszka, złotokap. Przyrosty budleji, która po zimie zaczynała odbijać od korzenia też mi zmarzły, ale najgorzej wygląda magnolia, którą okrywałam agrowłókniną i niewiele to dało :( miejmy nadzieję, że to był ostatni taki atak zimy tej wiosny i teraz już czeka nas tylko ciepło, słońce i czasem deszczyk(ale najlepiej tylko w nocy :wink: )
To my bliskie sąsiadki jesteśmy :heja
mi też przemarzły wszystkie krzaczki drzewka i winogrona :evil:
Wyczytałam ,że będziesz siała sasanki ,nie wiem czy wiesz ale sasanki sieje się od razu po zbiorze nasion tzn gdy nasionka dojrzeją ( są wtedy podobne do nasion mniszka ),zbiera się je i od razu sieje do gruntu ,wschodzą dość długo kilka m-cy .ja na drugi rok je popikowałam a w trzecim roku dopiero zakwitają .w ten sposób w swoim ogrodzie doczekałam się mnóstwa sasanek :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”