Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod gruszą...

Post »

Witaj Joasiu :)
Ładnie się zaczyna, no i co najważniejsze będziesz mieć udokumentowane jak wszystko powstaje od początku... To takie fajne później powspominać, porównywać...
Życzę Ci zapału do pracy no i zdrówka, zeby to wszystko ogarnąć.
Będę śledzić Twoje poczynania :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WITAJ JOASIU wśród zielono zakręconych . Słowa piosenki same się narzucają się ,ale póki co to raczej ogrom pracy a nie leżenie pod nią sie zapowiada . Czy czasem za blisko domu nie posadziłaś tej hortusi . Co to za jedna . Pozdrawiam krajankę
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Witaj Joasiu :wit
Glia powiadasz ? No to u mnie tak samo :) Kilof pod ręką się przydaje, zwłaszcza, gdy chce się głębszy dołek wykopać i wsadzić coś do lepszej ziemi. Ale pocieszę Cię, że mnóstwo roślin lubi gliniastą ziemię. A róże ją uwielbiają, tylko troszkę piasku trzeba dosypać do dołka. Po za tym, w upały, glina z wierzchu robi się twarda, ale wewnątrz dłużej trzyma wilgoć iż sypka ziemia. nie trzeba cały dzień z konewką latać :)
Dużo pracy przed Tobą, ale juz pieknie zaczynasz :) Rabatka super ( wiem jak się namachałaś)
Życzę powodzenia i będę wpadać do Ciebie :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

Witaj Joasiu. Cudownie się zapowiada. ja też mam ziemię gliniastą ....ale pamiętaj,że ziemia gliniasta jest zazwyczaj bardzo dobra klasowo(moja 3). Trzymam kciuki i bedę zaglądać obowiązkowo. :tan
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Nie było mnie chwilkę, a tu tyle odwiedzin, bardzo się ciesze, że nie zostawiliście mnie, amatorki na pastwę losu ;:138

Halinko, Ewko, Carterko, Gawronko, jest właśnie tak jak piszecie, kiedy glina zrobi się twarda, to tylko kilof pomoże, a zastanawialiśmy się, po co stoi w komórce po poprzednich właścicielach :;230

Lusiu, hortensja w zamierzeniach ma się piąć po tej samej ścianie, gdzie rosną liliowce. Wyczytałam, że nie musi mieć ciągłego słonka, więc może miejsce będzie jej odpowiadało. Na sąsiedniej ścianie rzeczywiście rośnie winogrono. Jest stare bardzo i nie miałam pojęcia na ile mogłam je przyciąć, więc zrobiłam to raczej zachowawczo.

Jakuchu, krajanie, hortensja, którą zasadziłam to odmiana pnąca, marzy mi się, że porośnie kiedyś ścianę starej stodoły :)

Mariolko, Amatorko, Kropleko, Marto, Kochane, dziękuję również za miłe słowa :) ;:167

Jak już wspomniałam, domek jest na wsi, koło chałupki stoi stara stodoła, w której kiedyś mamy zamiar postawić nasze dwa konie. Jest to miejsce raczej weekendowe, mieszkamy i pracujemy w mieście, więc dopóki nie przejdziemy na emeryturę, zostają nam weekendy i urlopy. To tak strasznie mało :cry: Za każdym razem kiedy jedziemy z powrotem do domu, oprócz poczucia, że zrobiło się coś fajnego, jest niedosyt, że tylko tyle, a trzeba wracać...
Nasza ziemia to prawie hektar, który w większej części zajmują łąki (dla koników), a reszta to właśnie domek i stodoła. Miejsca jest sporo, ale prawie nic nie jest zagospodarowane.
Zaczęliśmy działać jakiś miesiąc temu i na razie mało widać, bo do uporządkowania była jeszcze zagracona stodoła właśnie. Domek jest bardzo urokliwy, ale do kapitalnego remontu, więc rabatka przed domem leży odłogiem, bo budowlańcy i tak wszystko zniszczą niestety. Muszę czekać, aż się wyniosą...
Wygląda to mniej więcej tak...
Wjazd na działkę ( w oddali stodoła)
Obrazek

Chałupka i część stodoły

Obrazek

Krzaczki między budynkami. Niektóre juz tam zastalismy (dwie tawuły szare i forsyję ), a krzewuszkę, tawułę "Goldfleme" i dwie pęcherznice zasadziłam "tymi ręcami" :wink:

Obrazek

Obrazek W tyle widać jeszcze krzaczki lilaka i berberysy i kupę gliny przecudnej urody (własnie wkopują nam szambo...) :wink:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyszłam z rewizytą i od razu wpadłam w zachwyt. Masz tam na wsi cudnie. Stodoła widać bardzo stara albo na taką zrobiona a na to żeby hortensja ją obrosła to musisz uzbroić się w cierpliwość, ona potrzebuje kilku dobrych lat żeby się zadomowić ale jak już wrośnie w ziemię to śmiga jak szalona. Moja doszła już do górnego tarasu i rozłazi się na boki a rośnie w tym miejscu 10 lat, no ale na glinie może będzie jej lepiej niż na moich piaskach. A pro po gliny to chętnie bym zaopiekowała się tą kupką z dołu na szambo. :;230
Jabłonek nie wycinaj tylko je dość radykalnie przytnij ale nie wszystkie gałęzie w jednym roku. Ja też miałam taką starą jabłonkę i jak zaczęłam ją przycinać to tak pięknie owocowała a jakie smaczne owoce miała, ale niestety w zeszłym roku złamała się całkowicie. ;:108
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Joasiu, wiesz ja też tęsknie za moim ogródkiem jak jestem w pracy, mimo, że przecież codziennie do niego wracam :). Mój sposób jest taki, że zrobiłam sobie tapete ze zdjęciami mojego ogródeczka i od czasu do czasu na nią zerkam :).
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Witam pięknie :) ;:167

Stodoła rzeczywiście jest stara, trochę ja wzmocnił nasz poprzednik i dach jest nowy na szczęście, więc na głowę nam kapać nie będzie :) Hmm, jeśli chodzi o cierpliwość, to pewnie muszę ją sobie wyćwiczyć, bo najlepiej chciałabym, żeby było już i pięknie ;:65

Maju, jeśli potrzebujesz gliny, to u nas jej pod dostatkiem. W ubiegłym tygodniu wykopano dół pod szambo, więc mamy parę metrów kwadratowych nadwyżki :wink:

Agatko, pomysł z tapetą na pulpicie świetny, zaraz sobie zrobię, będę miała przynajmniej namiastkę mojego zielonego :D

Trochę zielonych obrazków

Bergenie pod stodołą, liście maja piękne, ale nie kwitły...
Obrazek

Lilie niespodzianki, nie wiem jakiego będą koloru :)
Obrazek

Tulipanek sierotka
Obrazek

A to widok z okna :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Witaj Joasiu, ja tylko na chwilkę. Pięknie masz na swojej wsi. Uroczy domek, stare drzewa, ładną stodołę( cegła i kamień) i daleko od szosy. A jak wszystko urządzisz po swojemu to będzie jeszcze piekniej. Jadę na swoją wieś. Autobusem. Kosić trawę. Będę kosić dwa dni. Do domu wrócę autem o ile mąż sobie o mnie przypomni i przyjedzie po pracy. Do wieczora. Zajrzę chociaż u Ciebie tłumy odwiedzających.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Lusiu, miłego koszenia trawy :) Nas też to czeka i nie mam pojęcia ile nam zejdzie, bo to nasz pierwszy raz, więc jesteśmy jeszcze optymistami :;230

My jedziemy tam jutro, bo ekipa zaczęła remont domku i trzeba ogarnąć tę demolkę i sprawdzić, czy strat w roślinkach po mrozie nie ma...
U nas względnie ciepło, ale na wsi podobno spadł śnieg. Boję się o mojego lilaka, którego zasadziliśmy tydzień temu...:(

Obrazek
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O też w sobote posadziłam takiego lilaka ;:138
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj Asiu

Dziękuję za odwiedziny w moim wątku pozwoliłam sobie również przejść się po Twoim ogrodzie ciekawie się zapowiada dlatego będę śledzić Twoje poczynania .Bardzo mi się podoba twój dom ,uwielbiam drewniane domy mają tyle uroku w sobie .W ogóle wszystko co z drewna jest piękne .
Pozdrawiam
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Lucy2na

Post »

Witam serdecznie Asieńko przdreptałam z rewizytą ..jak tylko znajdę chwilkę to przeczytam co tam u Ciebie bo zapowiada się ciekawie ....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Agatko, a jak Twój lilak, nic mu się w mrozy nie stało?

Joasiu, ja tez jestem domeczkiem zachwycona, choć na razie to on jeszcze czeka na remont. Okna, drzwi do wymiany, w środku "późny Gierek"... Jak wycięliśmy kawałek deski z podłogi, to na drugi dzień w tym miejscu pokazał się kreci kopczyk :;230

A to domek z perspektywy łaki.
Z przodu wspaniała trójca: dąb, czeremcha i stara jabłonka :)

Obrazek
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52

Post »

:wit Ależ pięknie... Ale do koszenia to chybabym zatrudniła jakiegoś rolnika z traktorem i z tym urządzeniem co kosi. Cudnie, cudnie już jest a jak będzie ! :heja
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”