Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
Re: Żyworódka pierzasta
Ma zbyt żyzna i za bardzo torfową ziemię. Wyjmij z doniczki obierz maksymalnie dużo ziemi nie uszkadzając bryły korzeniowej a następnie wsadź w ziemię dla kaktusów z domieszką 1/3 piasku lub drobnego żwiru. 

jak się z tego robi ten sok leczniczy mhm ?
- Seymour
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2010, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dla zainteresowanych wstawię skan z opisu mojej żyworódki jaką kupiłem kiedyś przez internet.
Dodam że pleni się jak chwast ale faktycznie jest bardzo zdrowa

Pozdrawiam
Dodam że pleni się jak chwast ale faktycznie jest bardzo zdrowa

Pozdrawiam

Seymour Birkoff
La Femme Nikita
La Femme Nikita
Mam do odstąpienia ale małą :/
Moja duża pada.
Czy one lubią wysokie temp?
Nie wiem co się jej dzieje :/
Moja duża pada.
Czy one lubią wysokie temp?
Nie wiem co się jej dzieje :/
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Żyworódki są różne, nie wiem, która jest lecznicza. Mam żyworódkę już chyba ze dwa lata i podobno ta moja nie ma właściwości leczniczych. Nie rośnie tak duża jak na pierwszych zdjęciach wątku, i liście ma pozwijane w pierścionki. Rozmnaża się bez opamiętania.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przestaw je koniecznie w jaśniejsze miejsce i częściej odnawiaj rośliny (wycinaj stare, a zostawiaj młode)olibabka pisze:(...)Moje żyworódki są mocno wyrośnięte, mają bardzo długą, wybujałą łodygę z masą wiszących w powietrzu korzeni. Gdzieś je upycham po kątach, bo nie wygladają atrakcyjnie. Ale to chyba te lecznicze?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy na pewno jest to wątek handlowy? Może o wymianie / sprzedaży itd piszmy w odpowiednim miejscu? W sekcji ogłoszeń...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2009, o 08:27
Witam, ja również jestem posiadaczką tej leczniczej roślinki. Mieszkam w okolicach Warszawy a kilkanaście kilometrów ode mnie, mieszka Pani która na temat tejże rośliny napisała i rozpowszechnia książkę. Miałam ksero tego wydawnictwa, były tam przepisy jak również historie ludzi którzy stosowali napary, maści , soki tej rośliny. Z tego co pamiętam aby można było stosować ją leczniczo musi być dorosła tj. mieć przynajmniej rok . Niestety nie było napisane nic o uprawie, poza tym że łatwo się rozmnaża i jest łatwa w uprawie.Ja osobiście stosuję rozgniecione liście na popękane pięty i mogę śmiało powiedzieć że doraznie pomaga. Pozdrawiam -Monika

Właśnie testuję okłady z liścia żyworódki na bolesne ukąszenie meszki ( chyba) . Miałam już takie ślady po powrocie z ogrodu i powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem działania żyworódki, rewelacja. Miejsce po ukąszeniu nie boli, nie swędzi i zanika
.

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Stosujesz cały liść czy lekko zmiażdżony?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Oberwałam liść, urywałam po kawałeczku około 1cm?, zdjęłam błonkę i tak smarowałam ugryzione miejsce ( to była taka bardzo twarda , duża gulka ? meszka, albo może pająk ? nie czułam ugryzienia ). W zeszłym roku, jak nic nie stosowałam, na drugi dzień po takim ugryzieniu miałam bardzo bolącego siniaka o średnicy 2-3 cm, a po zastosowaniu żyworódki ? dzisiaj już prawie nie ma śladu
.

- wrigley
- 500p
- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze wiedzieć Marysiu, może i mnie pomoże na ugryzienia od gzy..bo latem często padam ich ofiarą 

Mało brakło a straciłabym wszystkie roślinki, z całego parapetu zostały 3 sztuki.
Nie wiem co im się stało, dostawały fioletowych plam i padały.
A co do jej właściwości próbował ktoś żuć liście?
Po kilku minutach następuje fajny paraliż,
jak po znieczuleniu u dentysty
Nie wiem co im się stało, dostawały fioletowych plam i padały.
A co do jej właściwości próbował ktoś żuć liście?
Po kilku minutach następuje fajny paraliż,
jak po znieczuleniu u dentysty

- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Wielu moich znajomych stosuje specyfiki z żyworódki,niektórzy latami,i jeszcze nikt nie potwierdził skuteczności,dolegliwości i choroby jak były tak są.Czy to naprawdę pomaga,czy tak jak homeopatia,jest tylko pobożnym życzeniem

Kwiaty to resztki Raju.