Prośba o pomoc z palmą

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
bj12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2011, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Prośba o pomoc z palmą

Post »

Witam,
miesiąc temu kupiłam piękną palmę areca, tydzień temu przesadziłam ją do nowej ziemi i pojawiło się takie białe 'coś' przy łodygach. W dotyku nie jest lepkie. Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji szkodnika i doradzić jak się go pozbyć? Nie mam innych roślin, więc nie wiem skąd to się mogło wziąć, palma podlewana raz na tydzień i codziennie zraszana.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Prośba o pomoc z palmą

Post »

pleśń z zakażonej gleby?
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Niekoniecznie z gleby. Powstająca przy zdrewniałych częściach roślin wskazuje na dużą wilgotność gleby. Na pleśń polecam środek Topsin. Z racji toksyczności dobrym substytutem jest Biosept z grapefruit'a. Jedyny minus to cena, nieco wyższa niż Topsinu.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
bj12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2011, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za pomoc, poszukam tych środków.
Czy pleśń oznacza, że powinnam ją jeszcze rzadziej podlewać niż raz na tydzień? Ile wody powinna mniej więcej dostawać?
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Podłoże powinno lekko przeschnąć pomiędzy podlewaniami, chyba że roślina jest wrażliwa na przesuszenie. Z palmą nie powinno być tego problemu, ponieważ korzenie są głęboko. Wystające z podłoża uschnięte "patyki" najlepiej odciąć, a miejsca te zasypać ziemią. To właśnie na nich tworzy się pleśń, szczególnie w miejscach styku z wilgotnym podłożem.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”