U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Lucy2na

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Post »

Gosia jak u Ciebie pogoda?
u nas śnieg padał i zimno... chyba po moich owocach i kwiatkach...... :(
Awatar użytkownika
LadyBird
50p
50p
Od: 6 paź 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zimno.
Co prawda slonko przygrzewa w dzien ale do pary jest bardzo zimny wiatr.
Noce sa bardzo zimne przed wczoraj podobno bylo nawet 0*.
No i chyba w zwiazku z tym padly mi ogoraski :?
Jeszcze je poobserwuje ale marnie to widze, chyba mysze wysiac jeszcze raz.

Megi warzywniczek rewelacja ;:108
Tyczki na pomidorki bombowe, moje jeszcze bez podpor ale juz widze ze sie zbieraja do wystrzelenia w gore wiec lada chwila będę panikowac i szukac tyczek ;:224
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Gosiu - pięknie wyszedł cały warzywnik ;:138 jest co podziwiać i wierzę, że i będzie co jeść ;:108
No i dołączam do grona zachwyconych Twoim młodym wyglądem ;:63 Pozazdrościć takich genów :wink:
Zwyczaju z brzozą nie znałam :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Agatko dzięki, jak rozchodniki zakwitną to będę wiedziała gdzie szukać, żeby zidentyfikować.

Marzenko, to początek mojej przygody z ogrodem, dopiero się uczę - od Forumków i na własnych błędach.

Lucy, trzymam kciuki za twoje rośliny, może jednak dadzą radę...
U mie nie mroziło.

Lady Bird, do mnie też doszła fala chłodu, wczoraj o siódmej rano było 0 stopni, dzisiaj rano +1. Następne noce mają być już cieplejsze, w dzień słońce i bez opadów.
Ogórki mam zamiar wysiać w sobotę.

Aga, mam nadzieję, że będzie co jeść.
Porzeczki mi coś podżera, chyba ptaki. I kilka marchewek zauważyłam oskubanych z zieleniny, czyżby myszy albo ślimaki?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Małgosiu, pięknie już kwitną rh :D Ten drugi bardziej mi przypomina Cynthię lub Artmeyer`s Spate niż Germanię...
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Małgosiu, ta roślinka na ostatnim 5. zdjęciu to chyba rudbekia. Ma szorstkie liście :?: A może aechinacea - liście podobne. Obie rosną do ok 1 m.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu , na fotce nr 3 , jest rozchodnik kamczackiSedum kamtschaticum , będzie miał kwiaty żółte , do pomarańczowych .

Fotka nr 1, to chwast , fotka nr 2 , roślina przypomina mi dzwonek brzoskwiniolistny , ale trudno określić , poczekamy na kwiatki .

Podobnie , jak i u pozostałych , może wskazywać na wiele roślin , po liściach - to na dwoje babka wróżyła .

Rh masz piękne w kolorach , będą barwną plamą w ogrodzie ;:108 .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci tych kompletnych ścieżek w warzywniku :)
U mnie już mam sporo, ale jeszcze są braki. M ma coś murować i przy okazji ma wylać mi cementem jedną główną ścieżkę. Wtedy płytki będę mogła wykorzystać gdzie indziej :heja
Jesteś jednak sporo do przodu przed nami. U mnie jedyny ocalały rododendron jeszcze w pąkach. Twoje już takie cudne!!!!!!
Borówki rewelacyjnie Ci kwitną ;:138

Szkoda, że nie mam jak Ci podesłać sałaty, bo mam taką akurat do pikowania. Dziś wsadziłam 10 do szklarni. Jutro dam na grządki na zewnątrz.
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01

Post »

witaj Małgoś mam nadzieję ,że już po przymrozkach ,cały czas miałam wrażenie ,że o czymś zapomniałam no i teraz jak weszłam do Ciebie to przypomniałaś mi że rozsady kupić miałam na targu w piątek...masakra jakaś z tą moją pamięcią...we wtorek jadę na giełdę kwiatową do Tychów więc tam kupię ,myślałam o porach i takiej tam zieleninie jakiejś może sałatka ,buraczki(to czerwone :? wprawdzie )kalarepki też może... oczywiście jeżeli nie zapomnę po co tam pojechałam :;230 (zdarzyć się może bo tam tyle różności...)namęczyłam się wczoraj okrutnie ale może dam radę poleżakować dzisiaj...jeżeli pogoda pozwoli...
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, faktycznie mój rh podobny do tych które wymieniłaś, w takim razie pozostanie nadal nienazwany.

Jolu, mam dwie takie rośliny, mają szorstkie liście i mają kwitnąć na różowo i fioletowo, więc raczej echinacea. Dzięki.

Jagódko, bardzo mi się podobają kolory rh, fajnie ożywiają rabatę, świecą jak żarówy :D
Dziękuję za rozpoznanie roślin, zaraz sobie zrobię znaczniki, żebym nie zapomniała nazw.

Aguscac, różnice w klimacie chyba tylko na początku są tak wyraźne, myślę że później się wszystko wyrówna.
Ze ścieżek jestem naprawdę zadowolona.
A sałatę kupiłam 15 sadzonek, zieloną i różową i wsadziłam tydzień temu.

Aniu, ja w ogrodniczym też zapominam po co przyjechałam, ale robię sobie listę zakupów :wink:
Jak zaczynam oglądać to wszystko bym kupiła, tylko M zachowuje zimną krew i pilnuje, żebym za dużo nie napakowała do wózka.
Kupisz rozsady, to będziesz miała szybko warzywka.
Buraczki rosną u mnie szybko i bezproblemowo z nasion, sieję w odstępach około 3 cm, żeby potem nie trzeba było przerywać. Część już wysiałam, ale zamierzam jeszcze dosiać, żeby całe lato mieć botwinę.

dziki lokator na skraju skalniaka
Obrazek

podobne żółte kwiatki rosną w kępie chabrów,
nawet jeśli to chwast, to tutaj zostawię, bo podoba mi się takie połączenie żółtego z chabrowym
Obrazek

irysy zaczynają kwitnąć,
cieszy mnie że jest ich cała kępa z pąkami, w zeszłym roku kwitł tylko jeden a reszta miała tylko liście
Obrazek

zaczyna też kwitnąć krzewuszka ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Gosiu , tak , to jaskier polny . Z chabrami górskimi zostaw , bo świetnie wygląda to połączenie żółtego z fioletowoniebieskim ;:108 .

Też lubię takie połączenia kolorów . mam ich sporo ; kocimiętka Fassena ze smagliczką i floksami kanadyjskimi .
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosiu, ja ukladaliscie plytki? to znaczy na co? sucha zaprawa czy cos bardziej stabilnego.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, połączenia kolorów w twoim ogrodzie są imponujące.

Witaj Jule :wit
Nie wiem, o które płytki pytasz.
W warzywniku płyty chdnikowe są położone na ubitej ziemi, tylko w niektórych miejscach pod nimi są kamienie i gruz, które znaleźliśmy podczas przekopywania i przesiewania ziemi i nie wiadomo było, co z nim zrobić. Jeśli chcielibyśmy inaczej ułożyć ścieżki, w każdej chwili możemy to zrobić.
Pod płytami tarasowymi i chodnikowymi wokół domu jest wysypany i ubity przez firmę tłuczeń (Schotter), na to wysypaliśmy drobne kamyczki (Splitt). Płyty leżą luźno, tylko brzegi są zabezpieczone przed przemieszczaniem zaprawą z betonu zmieszanego ze Splittem.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dzięki ;:196 tak, tak, chodzilo mi o plytki betonowe w warzywniaku. Taras mam robiony na tluczen, zwir i kladzione na sucha zaprawe tz piach+cement - zeby sie nie rozjezdzalo mam krawezniki. Teraz chcialam ulozyc z tych samych plytek sciezke, tylko tak co druga plytke tz z przerwami ale u mnie na ubitej ziemi niestety sie zapadaja i myslalam ze macie jakas metode ze u Ciebie tak prosciutko wyszlo. No nic, będę musiala posciagac i zrobic na zageszczone podloze z suchego betonu..
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, M mocno ubił ziemię, w niektórych miejscach z kamieniami, używał do tego ciężkiego kloca skonstruowanego z kawałków belek. Płyty zostały niedawno ułożone, zobaczymy czy z czasem nie będą się rozjeżdżały.

Po ostatnich upałach 28 stopni dziś wieczorem była burza, teraz pada deszcz.
I dobrze, bo ziemia była już bardzo sucha.

widok na rabatę przy tarasie
kwitną dwa rh, azalia nie zakwitła, z pąków rozwinęła liście
sznurki wcinające się w kadr zdjęcia to linki mocujące pawilon
Obrazek

a to pierwsza różyczka, która zamieszka w ogrodzie
prezent od dzieci na Dzień Matki, który był w Niemczech w zeszłą niedzielę
nie wiem jeszcze, gdzie znajdę jej miejsce żeby nie zgubiła się między innymi roślinami
maleństwo ma 20 cm, na razie posadzę ją chyba w większej donicy
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”