Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Obojętnie jaka roślina to dziury w doniczkach są obowiązkowe 

- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a czym codziennie nawozisz z podlewaniem ?adrianic pisze:Datura to żarłoczna roślina - ja wsypuję minimum 6g osmocote (5-6 miesięcy) na litr podłoża i dodatkowo codziennie nawożę z podlewaniem.MagdaMisia pisze:Kupiłam dziś w końcu nawóz do datury - specjalnie dla niej. Zastanawiam się nad zastosowaniem w przyszłości nawozu tzw. jesiennego, z minimalną zawartością azotu, za to z przewagą fosforu i potasu. Kupiłabym taki dzisiaj gdyby nie to, że ważył bagatela 10 kg.
Ten mój posiada dawkowanie 1 łyżeczka do herbaty na 10 litrową donicę na tydzień.
Pozdrawiam Beata 

- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja kupiłem w Castoramie nawóz do roślin balkonowych Substralu "Magiczne Siła" o składzie 20+20+20 + mikroelementy (250 G za jakieś 8 zł) i tym podlewam daturę. Czasami Substral zastępuję Azofoską.
Od wtorku wystawiam daturę na dwór i będę co kilka dni opryskiwał (za radą Adrianica nawozem Blossom Booster 10+30+20).
Sam jestem ciekawy efektów.
A moja dwuletnia datura wygląda na razie tak:

Od wtorku wystawiam daturę na dwór i będę co kilka dni opryskiwał (za radą Adrianica nawozem Blossom Booster 10+30+20).
Sam jestem ciekawy efektów.
A moja dwuletnia datura wygląda na razie tak:

Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Polecam właśnie nawóz peters blossom booster - u mnie po opryskach nim zakwitły tegorocznie flancowane truskawki, pomidorki dostały pączków, oraz aksamitki. Rzeczywiście wygląda na to, że działa rewelacyjnie. Tylko trzeba obchodzić się z nim ostrożnie - ja część listków spaliłem;/
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czy mogłabym się dowiedzieć, gdzie można dostać ten nawoz? Pozdrawiam
-
- 200p
- Kontakt:
Albo w specjalistycznych sklepach ogrodniczych - nazwa to Peters Professional Blossom Booster (10-30-20) 2kg kosztuje 50-60 złotych, lub mniejsze opakowania - 100 g (około 5 zł) na allegro. Ja kupiłem 2 kg, i starczy mi na kilka lat pewnie. Dawkowanie to max. 2 g/litr, podawać dolistnie:)
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Do dolistnego opryskiwania trzeba dawać połowę dawki czyli 1 g na litr
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ja też kupiłem na Allegro, ale potem sprawdziłem u Adrianica - jest taniej ( 250 G kosztuje bodajże 10,80 + przesyłka). O ile to ten sam nawóz?mmgg pisze:...nazwa to Peters Professional Blossom Booster (10-30-20) 2kg kosztuje 50-60 złotych, lub mniejsze opakowania - 100 g (około 5 zł) na allegrooo. Ja kupiłem 2 kg, i starczy mi na kilka lat pewnie. Dawkowanie to max. 2 g/litr, podawać dolistnie:)
Przy okazji - jak myślicie, czy można go stosować do róż?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 200p
- Kontakt:
Hmm nie wiem. Wysoka zawartość potasu i fosforu na pewno będzie stymulować rozwój pąków i kwitnienie, natomiast zawartość azotu wydaje mi się nieco za mała;/
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
To też 10-30-20 ze wszystkimi niezbędnymi minerałami
To jest nawóz do zawiązywania pąków - można go stosować co tydzień od zaraz ale jak już rozpocznie kwitnienie to wystarczy raz na dwa tygodnie. Ja przechodze później na nawóz 9-9-36 lub 6-18 36 bo ten nawóz odpowiada za wielkość kwiatów i ich wybarwienie - ten nawóz stosuję podcza kwitnienia codziennie z bardzo dobrymi rezultatami do wszystkich roślin, które mam - do róż nie stosowałem
To jest nawóz do zawiązywania pąków - można go stosować co tydzień od zaraz ale jak już rozpocznie kwitnienie to wystarczy raz na dwa tygodnie. Ja przechodze później na nawóz 9-9-36 lub 6-18 36 bo ten nawóz odpowiada za wielkość kwiatów i ich wybarwienie - ten nawóz stosuję podcza kwitnienia codziennie z bardzo dobrymi rezultatami do wszystkich roślin, które mam - do róż nie stosowałem
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hejka mam pytanie.czy nawozem Peters Professional Blossom Booster mozna opryskiwac inne rosliny kwitnace np.surfinie .czy ktos to juz wyprobowal
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
A mi chyba przemarzły- liście stały się prawie przeźroczyste. Co ja mam zrobić teraz z nimi?? Pomocy
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Oberwać Agnieszko , oberwać ..... znam ten ból
moje też dostały za swoje , choć były w tunelu
moje też dostały za swoje , choć były w tunelu
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Tak, jak nabardziej - ja używam do fuksji, pelargonii, datur, dzwonków, goździków, surfinii itd......doromichu pisze:hejka mam pytanie.czy nawozem Peters Professional Blossom Booster mozna opryskiwac inne rosliny kwitnace np.surfinie .czy ktos to już wyprobowal