Kukurydza cz.1
Re: Kukurydza pekająca na popcorn.
na początku próbowałem na słoneczku, ale potem, nie chciało mi się bawić i rzuciłem na strych, i tak się wysuszyły
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kilkanaście lat temu uprawiałem pękającą odmianę 'Mika', czy jakoś tak. Żeby cokolwiek otrzymać, należało ją bardzo wczas wiosną, możliwie najwcześniej, wysiać, by zdążyła dojrzeć. A suszenie, to sztuka- zbyt wilgotna słabo pęka i zbyt sucha jeszcze gorzej...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Też się w to bawiłem, rozsady robiłem w domu, ale stwierdziłem że nie warto, paczka kosztuje ok 1,5zł a przy tym roboty nawożenie podlewanie itp...
dużo się nie zaoszczędzi, ale jeżeli 200g nasion kosztuje 1,3 a uprawa nie jest zbytnio wymagająca, wystarczy raz na jakiś czas wyplewić i podlać, to nie powinno nas zrujnować, a po za tym ta z ogródka jest zdrowsza 

- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Re: Kukurydza cukrowa
Jak nie wylazła z pod pierzynki to przeżyje chyba ze już zaczęła wschodzić.harlej1 pisze:tak się zastanawiam, bo obok, w połowie zeszłego tygodnia, też posiałem kukurydzę, czy jej ten śnieg i mróz nie zaszkodzi???
Wysiej następna,ja ostatnia będę sial na koniec maja.
brak polskich znaków
tamta z wczorajszego zdjęcia, jakoś się trzyma, może przeżyje, ale najbardziej martwi mnie, że powschodziło tylko koło 10%, reszta nie i już prawie na pewno nie wzejdzie. Czemu? złe nasiona, za mokro, za zimno?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moja kukurydza ma (miała o 17:00
) 1-2cm wysokości. Na razie nie było u mnie przymrozków, obiecują na tę noc. Obsypałam ziemią i zakryłam zielone aby ochronić przed mrozem. Mam nadzieję, że to jej nie zaszkodzi.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- majs
Niektóre gatunki kukurydzy rosną i dojrzewają bardzo nierówno.
Innym powodem możne być tez nierówna głębokość sadzenia, sprawdź czy pozostałe nie siedzą jeszcze pod ziemia. Temperatura powinna zaszkodzić wszystkim a cześć wyrosła czyli to nie ona. Woda, chyba nie było tam jeziorka? Bywa tez tak ze na powierzchni spulchnionej ziemi po podlaniu lub deszczu tworzy się swego rodzaju skorupa i kukurydza nie ma siły przez coś takiego się przebić. Rob tak jak inni forumowicze kilka nasionek w jednej dziurce i jak dorośnie do wys.ok 40 cm osuń najsłabsze.
Rok temu dostałem na probe dwa gatunki od nowego dostawcy, na 10tys nasion wzeszło możne z 50 sztuk.
Innym powodem możne być tez nierówna głębokość sadzenia, sprawdź czy pozostałe nie siedzą jeszcze pod ziemia. Temperatura powinna zaszkodzić wszystkim a cześć wyrosła czyli to nie ona. Woda, chyba nie było tam jeziorka? Bywa tez tak ze na powierzchni spulchnionej ziemi po podlaniu lub deszczu tworzy się swego rodzaju skorupa i kukurydza nie ma siły przez coś takiego się przebić. Rob tak jak inni forumowicze kilka nasionek w jednej dziurce i jak dorośnie do wys.ok 40 cm osuń najsłabsze.
Rok temu dostałem na probe dwa gatunki od nowego dostawcy, na 10tys nasion wzeszło możne z 50 sztuk.
brak polskich znaków
- majs
[quote="harlej1"]Mam nadzieję, że to jej nie zaszkodzi.[/quotejak
Jak ja odkopiesz po mrozach to nie powinno, po wyjściu z ziemi już nie ma takiej siły i może się sama nie odkryć. Mnie kiedy zmarzła pod agro, wrażliwe strasznie cholerstwo.
harlej1
Jeszcze pytanko, a jak ja nawoziłeś? nasiona nie miały bezpośredniego kontaktu z nawozem?
Jak ja odkopiesz po mrozach to nie powinno, po wyjściu z ziemi już nie ma takiej siły i może się sama nie odkryć. Mnie kiedy zmarzła pod agro, wrażliwe strasznie cholerstwo.
harlej1
Jeszcze pytanko, a jak ja nawoziłeś? nasiona nie miały bezpośredniego kontaktu z nawozem?
brak polskich znaków
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
To jeszcze rzepaku trochę zasiej na olej... 

Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
jedyny nawóz, to trochę kompostu, ale przekopałem go przed wysiewem, a i jeszcze punktowo, bezpośrednio pod ziarenka, dałem kompost, oparty na lżejszej ziemi, aby była większa szansa na wykiełkowanie, bo w ogrodzie, mam dosyć ciężką ziemię i łatwo się zasklepia, ale to chyba nie była przyczyna słabych wschodów, wydaje mi się, że to wina nasion...
może ze 100m, jakąś dotację otrzymam 

Czy ja wiem czy nie wymagająca, kukurydza wymaga dużo nawożenia, wody, zajmuje stosunkowo dużo miejsca i wytwarza mniejsze kolby niż kukurydza cukrowa do tego długie suszenie i kres wegetacyjny. Szkoda zachodu.
- majs
Tak tez myślałem ze dałeś nawoź bezpośrednio pod nasiona i "przypaliło" nawoź punktowo daje się 5 cm obok i 3 centymetry poniżej nasionka. Ja tez daje nawóz punktowo zawsze obok i głębiej, co prawda sztuczny ale efekty złego umiejscowienia nawozu są te same.
brak polskich znaków