Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski
- moniM
- 200p
- Od: 23 mar 2011, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski
Hej Franceska.
Dawno mnie u Ciebie nie było. Zakupy wspaniała, jak Ci te twoje powojniki zakwitną ( czego szczerze życzę, to dopiero będzie co podziwiać). Ja jeszcze pozwolę sobie wrócić do twoich zdjęć z początku wątku. Zauroczyły mnie tulipany, a właściwie zestawienie kolorystyczne, no coś PIĘKNEGO!!! Osobiście nie przepadam za kolorem żółtym ( choć i w moim ogrodzie się pojawia) to z białym i różem wygląda BAJECZNIE !!!
Dawno mnie u Ciebie nie było. Zakupy wspaniała, jak Ci te twoje powojniki zakwitną ( czego szczerze życzę, to dopiero będzie co podziwiać). Ja jeszcze pozwolę sobie wrócić do twoich zdjęć z początku wątku. Zauroczyły mnie tulipany, a właściwie zestawienie kolorystyczne, no coś PIĘKNEGO!!! Osobiście nie przepadam za kolorem żółtym ( choć i w moim ogrodzie się pojawia) to z białym i różem wygląda BAJECZNIE !!!
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję wszystkim za wizytę
.
Zakupy całkiem fajne, choć paczka była wysłana w piątek, a doszła oczywiście wczoraj i niektóre roślinki mają odrobinę przywiędnięte niektóre pędy, ale nie z suszy w ziemi,tylko pewnie ze zbyt długiego przetrzymywania w pudełku. Mam nadzieje, że szybko do siebie dojdą.
Sadzonki czekają na cieplejsze noce, w dzień wystawiam je na ganek, na noc idą do domu. Chyba w nocy był przymrozek, choć rano na termometrze mieliśmy +5, to kwiaty bergenii i irysów są jakby odrobinę zwarzone, na wszelki wypadek przykryłam wieczorem co wrażliwsze roślinki posadzone w tym roku i tym nic się nie stało.
moniM, te żółte tulipany są na rabacie "przez pomyłkę", miały być odmiany "purissima", czyli białe
. Faktycznie, ten kontrast i mnie nie razi ;).

Zakupy całkiem fajne, choć paczka była wysłana w piątek, a doszła oczywiście wczoraj i niektóre roślinki mają odrobinę przywiędnięte niektóre pędy, ale nie z suszy w ziemi,tylko pewnie ze zbyt długiego przetrzymywania w pudełku. Mam nadzieje, że szybko do siebie dojdą.
Sadzonki czekają na cieplejsze noce, w dzień wystawiam je na ganek, na noc idą do domu. Chyba w nocy był przymrozek, choć rano na termometrze mieliśmy +5, to kwiaty bergenii i irysów są jakby odrobinę zwarzone, na wszelki wypadek przykryłam wieczorem co wrażliwsze roślinki posadzone w tym roku i tym nic się nie stało.
moniM, te żółte tulipany są na rabacie "przez pomyłkę", miały być odmiany "purissima", czyli białe

- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:

Nie zapomnij pozniej wrzucic fotek jak juz wszystko posadzisz

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Rodzący się ogród, coś pięknego
Będę podglądać.

Agata
- Francesca
riane, witaj u mnie
. Muszę powiedzieć, że Twój ogród był chyba pierwszym, który obejrzałam na tym forum, zanim jeszcze się zarejestrowałam (rok temu) 
Ekhm, przypominam, tylko połowa z zakupów jest dla mnie, aczkolwiek nie wykluczam, że będę sadzić wszystkie te roślinki, bo nasze (tzn. moja i mojego M) Mamy chętnie scedują na mnie te przyjemność

Ekhm, przypominam, tylko połowa z zakupów jest dla mnie, aczkolwiek nie wykluczam, że będę sadzić wszystkie te roślinki, bo nasze (tzn. moja i mojego M) Mamy chętnie scedują na mnie te przyjemność

- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
witaj Francesko
widzę, że zaczynasz się rozkręcać
Jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądać te róże z powojnikami

widzę, że zaczynasz się rozkręcać

Jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądać te róże z powojnikami

Pozdrawiam Filip
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytalam gdzies tu na forum, ze roze trzeba sadzic 2-3 lata wczesniej niz powojniki, zeby zdarzyly urosnac, bo powojniki je zdominuja 

- Francesca
fgora, witam
, zaraz zajrzę na Twoje włości

Po południu zauważyłam zbrązowiałe pędy orzecha włoskiego, znaczy przymrozek był, mam nadzieję, że go to nie zabije, u teściów orzechy radzą sobie po przemrożeniu, ale mój dopiero dwa late temu sadzony

Bardzo pocieszające, cóż, zobaczymy, widać muszę przejść trudny okres błędów i wypaczeńJule pisze:Czytalam gdzies tu na forum, ze roze trzeba sadzic 2-3 lata wczesniej niz powojniki, zeby zdarzyly urosnac, bo powojniki je zdominuja

Po południu zauważyłam zbrązowiałe pędy orzecha włoskiego, znaczy przymrozek był, mam nadzieję, że go to nie zabije, u teściów orzechy radzą sobie po przemrożeniu, ale mój dopiero dwa late temu sadzony

- Jule
Tez nigdy bym na to nie wpadla, no ale ja za bardzo praktyki nie mam i jeszcze nie wiem co moze co albo kogo zdominowac 

- Francesca
Właśnie zobaczyłam na oknie dachowym śnieg, a jeszcze niedawno deszcz padał, okryłam wieczorem wiaderkami tylko trzy powojniki, takie posadzone z miesiąc temu, reszta odkryta, boję się o róże posadzone w tym roku

- Jule
Agata, sniegu sie nie boj ... no mlode moze troche przydusic ale snieg pada w granicach 0 stopni, gorsze sa bezsniezne przymrozki 

- Francesca
Chyba wszystko w porządku, Louise Odier ma najmłodsze listki przykulone, ale mam nadzieję, że jej przejdzie
. Orzech za to paskudnie wygląda, ale liczę, że odżyje. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 kwie 2011, o 21:21
- Kontakt:
No witam i bardzo dziękuję za odwiedziny.Cieszę się że mogłam dołączyć do tak licznej rodziny miłośników ogrodów i roślin 

- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
Francesco, proszę, mów mi Filip
co do tych powojników to chyba jest w tym troszkę racji
dzisiaj u mnie też zmroziło

co do tych powojników to chyba jest w tym troszkę racji

dzisiaj u mnie też zmroziło

Pozdrawiam Filip